Zondag 5 april, 2020

Niet alleen de profs zitten met hun handen in het haar, ook voor de jeugdrenners is het een vervelende situatie. Niemand kan momenteel zeggen wanneer ze terug mogen koersen en het is onduidelijk hoe ze deze competitieloze weken het best kunnen overbruggen. Even een rustperiode inlassen of toch blijven trainen? Het is een vraag die ook Heikki Deborggraeve, ploegleider bij WT Ieper, zich stelt.

Tom Vandenbussche

Geen klassiekers in april. Geen Giro in mei. Geen olympische tijd- en wegrit in Tokio eind juli. Wat nu? Wanneer zullen onze profs dit seizoen weer kunnen koersen? Wordt de Tour straks voor de eerste keer sinds 1946 afgelast? En kunnen de vier voorjaarsmonumenten over enkele maanden alsnog plaatsvinden? Veel vraagtekens en voorlopig geen antwoorden. Wij polsten bij Johan Bruyneel, Dirk Demol en Michel Pollentier. "Je kan geen kalender maken zolang je niet weet wanneer je kan beginnen."

Hoera! Er is dan toch een wielrenner voor wie het coronavirus geen slechte zaak is: Jelle Wallays. "Op sportief vlak dan toch, want de bed & breakfast die ik recent met mijn vriendin heb opgestart, lijdt er wel onder. We hebben veel geïnvesteerd. Het wordt niet evident om te overleven, maar dat geldt natuurlijk voor veel zelfstandigen."

Tom Vandenbussche

Grace Verbeke (35) een eendagsvlieg noemen, zou betekenen dat we haar net iets te veel oneer aandoen. Maar de realiteit is wat ze is: op zondag 4 april 2010 beleefde de Pittemse profrenster van Lotto-Belisol de gloriedag uit haar carrière met een indrukwekkende overwinning in de Ronde van Vlaanderen. Als eerste en voorlopig ook enige Belgische ooit. Exact tien jaar later staat Verbeke in het onderwijs en is profwielrennen een ver-van-haar-bedshow. "Af en toe moest ik tijdens mijn wielercarrière een interview geven, maar de week na die Ronde was het niet te doen. Het stopte maar niet. Ik had beter één persconferentie gegeven."

De Ronde van Vlaanderen krijgt zondag voor het eerst een virtuele editie. Dertien profrenners, onder wie Yves Lampaert, zullen thuis op de rollen de laatste 32 kilometer van Vlaanderens Mooiste tegen elkaar rijden. DeRonde2020 is vanaf 15.30 uur te zien op Eén.

Sep Vanmarcke is momenteel een weekje rust aan het inlassen. "Het wordt een lang najaar, dus is het beter om even gas terug te nemen. Ik weet niet of het realistisch is, maar het BK van eind juni in Anzegem, in eigen dorp, zou mooi zijn."

Een aantal wielerploegen zoals Circus-Wanty Gobert en Bingoal-Wallonie Bruxelles werken al met het systeem van economische werkloosheid, Sport Vlaanderen-Baloise overweegt om dit toe te passen en bij Deceuninck - Quick-Step zijn ook al heel wat werknemers overgeschakeld op dit systeem. Teambaas Patrick Lefevere is bereid om in te leveren, maar vraagt dat ook aan zijn ploegleiders en dokters.

Door de huidige omstandigheden en de vooruitzichten met betrekking tot het coronavirus en de volksgezondheid nemen De Sasspurters uit Boezinge hun verantwoordelijkheid en annuleren ze de elfde Dwars door de Westhoek, een UCI 1.1-koers voor dames elite die op zondag 7 juni zou plaatsvinden.

Jochen Deweer (29) is niet alleen actief als eliterenner zonder contract, maar hij traint ook verschillende renners en is manager bij Dovy Keukens-FCC.

Het is voorlopig onduidelijk of de afgelaste Vlaamse voorjaarskoersen later in het seizoen worden ingehaald. De Belgische Wielerbond bevestigt vrijdag dat alle wedstrijden tot 3 april worden afgelast. "Betreffende het eventueel verplaatsen van wedstrijden op de kalender kan nog geen commentaar gegeven worden, onder meer omdat niemand weet hoelang deze periode zal duren en welke wedstrijden verder nog wereldwijd afgezegd zullen worden", luidt het.

Tweedejaarsjunior Seppe Debosschere uit Brugge behaalde zondag een 30ste plaats in de lastige kermiskoers van De Klijte. De leerling wetenschappen-wiskunde is tevreden over zijn conditie en hoopt die door te trekken voor de rest van het seizoen. "Ik wil dit jaar eindelijk nog eens winnen."

Zaterdag strijden de elite zonder contract en beloften in Meulebeke voor de bloemen. Een van de kanshebbers aan de start is zonder twijfel Jo Maes. De 34-jarige Meulebekenaar koerst er voor eigen volk en heeft een prima winter achter de rug. "Hopelijk kan ik snel die eerste zege van het seizoen boeken, dan is de druk er vanaf", aldus de elite zonder contract van DL Chemicals-Ruwomat-Hikoki.