Zaterdag 29 februari, 2020

Zaterdag is het eindelijk zover voor de 22-jarige Lara Defour. De Oekense elite opent dan haar seizoen met de Omloop Het Nieuwsblad, gevolgd door Le Samyn des Dames op dinsdag. "Hopelijk kan ik dit seizoen opnieuw een stap vooruitzetten en de kloof met de internationale top weer wat verkleinen", aldus de elite van Multum Accountants-LSK Ladies Cycling Team.

Zondag opent het seizoen bij de beloften en elite zonder contract met de klassieker Gent-Staden. Een wedstrijd waar Cériel Desal naar uitkijkt, nadat de Roeselarenaar van EFC-L&R-Vulsteke zijn vorige seizoen in het water zag vallen door een aanslepende knieblessure en uiteindelijke operatie.

Zondag rijdt eerstejaarsjunior Lennert Beuckelaere zijn eerste wedstrijd van het seizoen in Vlamertinge. De Diksmuideling kan er dan voor het eerst zijn tenue van Wielerclub Onder Ons Parike dragen. Als eerstejaars wil hij vooral sterker worden om daar als tweedejaars de vruchten van te plukken.

Wanneer iets te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal pertinent onwaar. Het eerste viel Stefano Museeuw te beurt in september 2019, het tweede overkwam hem half januari 2020. De Gistelnaar zou dit seizoen uitkomen voor Team Monti, maar moest plots op zoek naar een andere ploeg. Die heeft hij nu gevonden met BEAT Cycling Club.

Dit weekend is het zover. Dan gaat het Vlaamse voorjaar van start. Net als de meeste wielerfans kijkt ook Jonas Rickaert er reikhalzend naar uit, zeker nadat hij vorig seizoen uitgeschakeld werd door een knieblessure. Zondag hoopt de naar Beveren-Roeselare uitgeweken Sint-Eloois-Vijvenaar zijn kopman Tim Merlier alvast zo goed mogelijk bij te staan in Kuurne-Brussel-Kuurne.

Zondag mag Arne Santy (19) zich al meteen gaan bewijzen in het zwaardere werk, want hij verschijnt aan de start van Gent-Staden. De Wervikaan kijkt er wel naar uit, maar het is geen doel op zich. Het is in eerste instantie de bedoeling om koersritme op te doen.

De meeste renners zijn al een tijdje bezig, maar met Omloop Het Nieuwsblad gaat het wegseizoen pas echt van start. Niet alleen de mannen openen straks hun voorjaar, ook voor de vrouwen wordt het de allereerste koers van 2020 op Vlaamse wegen. Voor Julie Van De Velde wordt het zelfs haar debuut in de kasseiklassieker.

Tom Vandenbussche

In 2011 maakten Jens Debusschere (30), Guillaume Van Keirsbulck (29) en Julien Vermote (30) met torenhoge ambities hun debuut op het allerhoogste niveau. Enkele jaren later leek de toekomst hen toe te lachen, maar anno 2020 blijft daar nog maar bitter weinig van over. Dit weekend beginnen de drie al aan hun tiende voorjaar bij de profs. Hét voorjaar van de waarheid. Een analyse.

Tom Vandenbussche

Afzien, pijn verbijten, verkleumd van de fiets stappen en uitgewoond de wagen induiken. Je zou het haast spontaan associëren met een falende coureur tijdens een Vlaamse voorjaarsklassieker. Maar niet zo begin vorige week op de beruchte kasseien van de Brieversweg in Male. Een striemende regen, fikse hagelbollen en bijtende wind leidden tot helse taferelen in het Brugse Ommeland. Sporza-journalist Renaat Schotte (51) overleefde zijn meest heroïsche fotoshoot ooit en blikte met ons in elf delen vooruit op de eerste maanden van het nieuwe seizoen. "Ik verwacht dat Lotto-Soudal meer dan ooit weerwerk zal bieden aan Deceuninck-Quick.Step."

Tom Vandenbussche

Hij was zestien. Zij moest het nog worden. Hij was een groot talent uit Otegem. Zij een knap blondje uit Kalken. Hij won enkele weken later de nieuwelingenkoers in Maarkedal. Zij kreeg de zegebloemen. Kalverliefde leek het wel. Niets van. 17 jaar en vijf maanden later zijn Nikolas Maes en Katrijn Hullaert nog altijd een koppel.