Vrijdag 27 november, 2020

Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft zondag de Aardbeiencross in Merksplas op zijn naam geschreven, dat is de vierde manche van het seizoen in de Superprestige. Bavikhovenaar Eli Iserbyt werd tweede, die darmee zijn leidersplaats in het klassement verstevigt.

Tom Vandenbussche

Geen Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent deze week. De 80ste (!) editie moest door corona naar 2021 worden doorgeschoven. Dat is ook voor wedstrijddirecteur Christophe Sercu (50) wennen. Ditmaal geen korte nachten in 't Kuipke, wel bureauwerk overdag in Waregem. In de service course van Sport Vlaanderen-Baloise maakt de Izegemse teammanager van het procontinentale opleidingsteam zich op voor 2021. "Laat ons duimen voor een coronavrij seizoen", benadrukt Sercu.

Rik Verbrugghe is niet langer de bondscoach van de Belgische eliterenners en beloften. Dat heeft de Belgische Wielerfederatie Belgian Cycling donderdag bevestigd. Beernemnaar Sven Vanthourenhout neemt zijn taken over. "Sven is de geknipte persoon voor de job", zegt Tom Van Damme, voorzitter van de Belgische Wielerfederatie Belgian Cycling.

Het zit er bijna op voor de 35-jarige Dieter Vanthourenhout. De Beernemnaar is bezig aan zijn laatste maanden in het veld. Zijn contract loopt bij Pauwels Sauzen-Bingoal af op 31 december. Vanthourenhout hoopte nog op een verlenging, maar krijgt die niet. "Na 14 jaar als prof wordt Bredene de laatste wedstrijd uit mijn carrière."

Of het WK Cyclocross in januari 2021 zal kunnen plaatsvinden, is nog niet zeker. Deze week wordt overleg gepland om de knoop definitief door te hakken. De eerste voorbereidingen voor de opbouw van het parcours zijn ondertussen gestart onder voorbehoud, om niet in tijdsnood te komen.

Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft zaterdag de tiende editie van de cross in Leuven, de vierde manche van de Ethias Crossen, op zijn naam geschreven. De Belgische kampioen haalde het in een sprintje met twee voor Toon Aerts (Telenet Baloise Lions). Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) werd derde, voor Europees kampioen Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal).

Tom Vandenbussche

Met de Ronde van Spanje ligt de allerlaatste wegkoers van 2020 achter de rug. Een heel vreemd 2020. Dat wordt opnieuw duidelijk als we naar jaarlijkse gewoonte de individuele prijzengelden van onze West-Vlaamse profs onder de loep nemen. Een analyse.

De 19-jarige Milan Fretin zal als tweedejaarsbelofte uitkomen voor Lotto Soudal U23. De zoon van Bredenaar Steve Fretin hoopt op termijn een plaatsje af te dwingen in het profpeloton. "Ik ben mijn ouders dankbaar dat ik nu de kans krijg om even alles op de koers te zetten."

De witte brigade van Koen De Mets bestaat nog maar een jaar, maar heeft met zijn visie en begeleiding meteen van zich laten spreken. KDM-Pack Cycling Team pakt komend seizoen bovendien uit met een damesploeg en ziet zijn rennerstotaal van 14 naar 52 renners groeien. "We willen helpen om het damesniveau in België te doen stijgen", aldus de voorzitter.

Het ene jaar is duidelijk het andere niet. Berne Vankeirsbilck kan erover meespreken. Vorige winter reed de 26-jarige Rollegemnaar heel sterk. Hij boekte twee zeges en was eindwinnaar van de Vlaamse Cyclocross Cup. De balans dit seizoen: 37ste in Kruibeke en 60ste in Ruddervoorde.

Na een aantal jaar is Bo Vandermeulen (22) terug van weggeweest in de veldritwereld. De Harelbeekse stopte enkele jaren geleden met crossen om zich op haar studies te concentreren, maar deze zomer kreeg ze de smaak helemaal opnieuw te pakken.

Yente Peirens hoort bij de gelukkigen die wel nog in competitie mogen treden, althans in de A-crossen samen met de profs. Over de voorbije wedstrijden is de belofte uit Desselgem slechts matig tevreden, maar dat ligt volgens hem ook aan de omstandigheden.

Er in moeilijke omstandigheden het beste van maken, dat is wat Kay en Xenna De Bruyckere proberen te doen. De familie profiteerde van het extra weekje herfstvakantie om een reisje naar Spanje te boeken. Ideaal om te trainen, al kunnen we ons voorstellen dat de Maldegemnaars toch liever gecrost hadden.