Dinsdag 26 mei, 2020

"Van onze koers die we in mei organiseren (de Omloop der Drie Provincies, een nationale interclub voor juniores, red.), wisten we dat ze afgelast zou zijn, maar voor onze junioreskoers op zondag 13 september hebben we er goeie moed in", zegt Kristof Balcaen van Wielerclub Demeyer Hand in Hand Outrijve.

Langemark is een wielergemeente bij uitstek. Ook dit jaar was het de bedoeling om tal van koersen te organiseren, maar daar stak het coronavirus een serieus stokje voor. Toch hoopt KWC De Verenigde Sportvrienden Langemark dat ze hun laatste wedstrijden van 2020, voorzien voor augustus en september, toch nog kunnen laten plaatsvinden.

Op zondag 2 augustus voorziet Wielerclub Rozeveldvrienden Torhout een wedstrijd voor juniores. Ook op maandag 17 augustus staat er een koers voor dezelfde categorie op het programma. "Wij zien het nog zitten, maar we zullen toelating moeten krijgen van de wielerbond", vertelt Nico Loose.

Voorlopig geen koers en dat al zeker tot 1 augustus. Ook niet voor Eliot Lietaer. De 30-jarige prof van Bingoal-Wallonie-Bruxelles heeft nog eens het nadeel dat hij momenteel geen enkel vooruitzicht op competitie heeft. Op een kalender voor de procontinentale teams blijft het lang wachten. "Om de motivatie op peil te houden, focus ik me samen met mijn trainingsgezel Jens Debusschere dan maar op het scherper stellen van zoveel mogelijk klimtijden op Strava", grijnst Lietaer.

Tom Vandenbussche

Jawel, er is hoop. Er zijn nog jeugdkoersen in onze provincie die dit jaar hopelijk wel zullen kunnen plaatsvinden. Maar er zijn ook heel wat organisatoren die nu al beslisten om hun koers van de kalender te laten schrappen. Een overzicht.

Je hebt soms van die organisatoren die, hoe moeilijk het ook is, altijd moeite zullen blijven doen om hun koers toch te laten plaatsvinden. Filip Deschuytter van KVC Noordzeemeeuw is zo iemand. Meer zelfs, in plaats van één koersdag voor aspiranten en miniemen in Westkerke is hij van plan om er deze zomer twee te voorzien, als vervanger van het afgehaakte Gistel.