Wies Verdonck maakt zich op voor dé koers van het jaar

Wies Verdonck is belofte bij het Alfasun Basso Team Flanders. © Foto Coghe
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

De eerste Gent-Wevelgem Jeugddag staat voor de deur. Zondag 21 april vertrekken op de Grote Markt van Ieper niet minder dan vijf jeugdkoersen. De streep van die vijf wedstrijden ligt in de naburige Rijselstraat. Ieperling Wies Verdonck maakt deel uit van het hoofdprogramma, de U23-Kattekoers.

“Voor mij dé wedstrijd van het jaar”, glundert Wies Verdonck, belofte bij het Alfasun Basso Team Flanders. “Tijdens de geneutraliseerde start passeren we waar ik woon. Ook vorig jaar kon ik deze Kattekoers rijden. Toen dezelfde dag van de World Tour-wedstrijd Gent-Wevelgem, ergens in maart. Het regende de hele dag, het was koud. Ik kwam ten val, kon toch opnieuw aansluiten bij het peloton, maar in de Moeren moest ik de rol lossen. Net voor we de heuvelzone aansneden werd ik uit koers genomen.”

Dat scenario wil de twintigjarige Ieperling absoluut vermijden. Hij bewandelt niet het makkelijkste pad want in Kortrijk is hij bezig aan z’n tweede jaar geneeskunde. “Omdat het in mijn eerste academiejaar gelukt is neem ik ook nu alle studiepunten op”, vertelt de tweedejaarsbelofte. “Dat is pittig. Soms is het heel moeilijk gaatjes te vinden om de noodzakelijke trainingsarbeid te doen. De Gent-Wevelgem van komende zondag staat al heel lang in het rood in mijn agenda. Deze week komt de koers even op het eerste plan.”

In elk geval tankte Wies Verdonck – hij wordt getraind door Loïc Segaert, performancecoach bij het World Tour-team Bahrain-Victorious – tien dagen geleden tijdens het West-Vlaams wegkampioenschap in Rollegem vertrouwen. Tot twintig kilometer van de finish had hij uitzicht op een medaille.

Goede leerschool

“Die dag wou ik absoluut meedraaien voorin en ben ik al in de openingsronde beginnen aanvallen en meeschuiven”, blikt Wies Verdonck terug. “Ik was met alles mee, dus ook met de beslissende vlucht van acht waarin drie pionnen van Urbano-Vulsteke. Zij hadden het overtal. Eigenlijk had ik het verstandiger moeten aanpakken. Ik knapte iets te veel werk op en moest bij een versnelling in de voorlaatste ronde een gaatje laten. Dat is een leerschool. Komende zondag zal ik niet winnen. Ik ga blij zijn als ik de finish haal. Lukt dat binnen de top dertig, zou dat natuurlijk schitterend zijn. In eigen stad wil ik goed presteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier