Eerste luik van wielervoorjaar is achter de rug en onze Oscars gaan naar…

Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Het eerste luik van het wielervoorjaar is met Parijs-Roubaix afgesloten. Hoog tijd dus om al eens terug te blikken op wat geweest is en enkele awards uit te reiken aan West-Vlamingen die de afgelopen weken in de kijker reden. Of net niet.

Beste mannelijke bijrol: Gianni Vermeersch

Mathieu van der Poel mag dan wel de award van beste hoofdrol verdienen, ook Gianni Vermeersch heeft zeker recht op een award. Hoe de man uit Klerken in de Ronde en Parijs-Roubaix zijn kopman telkens in een zetel zette door goed mee te springen wanneer een andere favoriet aanviel, was van grote klasse. Op die manier zorgde hij er in de Ronde voor dat Pedersen zichzelf kapotreed en dat Stefan Küng en Nils Politt in Parijs-Roubaix hetzelfde deden. Dat Vermeersch uiteindelijk zelf nog zesde werd op de piste van Roubaix was de kers op de taart.

(foto AFP)
(foto AFP) © DAVID PINTENS Belga/AFP via Getty Images

Beste stunt: Laurenz Rex

De manier waarop Laurenz Rex tijdens Parijs-Roubaix tegen een verkeersbord knalde en vervolgens een salto mortale tot een goed einde bracht, verdient zonder meer de award voor beste stunt- en vliegwerk. Jammer genoeg betekende zijn tweede val van die dag wel het einde van zijn Helleklassieker. Zonde voor Rex, die tot dan aan een erg sterk voorjaar bezig was. Maar toch: 6de in de Omloop, winnaar in Le Samyn, 16de in Gent-Wevelgem en 21ste in de Ronde, dan verdien je niet alleen de award voor beste stunt, maar ook die voor beste bevestiging. Ongetwijfeld zullen we de komende jaren nog veel moois zien van de naar Oudenburg uitgeweken Oostkantonner.

(screenshot Eurosport)
(screenshot Eurosport)

Beste scenario: Julien Vermote

In januari had hij geen ploeg, maar ondertussen reed hij dit seizoen wel al twee monumenten. Een droomscenario voor Julien Vermote, die bij Visma-Lease a Bike zijn tweede jeugd beleeft. Aanvankelijk werd hij bij de Nederlandse formatie aangetrokken als – met alle respect – opvulling, maar ondertussen bewees de Kortrijkzaan al opnieuw meer dan zijn waarde. Door de vele afwezigen bij de gele brigade kreeg Vermote zelfs de kans om bij enkele héél mooie wedstrijden aan de start te staan. Zo reed hij onder meer Strade Bianche, Milaan-Sanremo, Dwars door Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Wie dat vier maanden geleden had voorspeld, had Vermote zot verklaard.

(foto Getty)
(foto Getty) © Dario Belingheri Getty Images

Beste drama: Soudal-Quick-Step

Deze award had ook die voor beste horror kunnen zijn, want wat het team van Patrick Lefevere dit klassieke voorjaar al liet zien, was immers pure horror. Gelukkig was er nog Tim Merlier, die door winst in de Scheldeprijs en Nokere Koerse nog voor een klein doekje voor het bloeden zorgde. De overige resultaten waren om bij te huilen. De beste Quick-Stepper in elke voorjaarsklassieker: 21ste in de Omloop, 7de in Kuurne, 40ste in de Strade Bianche, 17de in Denain, 11de in de Bredene-Koksijde Classic, 9de in Milaan-Sanremo, 2de in Brugge-De Panne, 28ste in de E3, 8ste in Gent-Wevelgem, 26ste in Dwars door Vlaanderen, 18de in de Ronde en 36ste in Roubaix. Dan mag je van een dramatisch voorjaar spreken.

© Getty Images

Beste kostuum: Tim Merlier

De enige man op niveau bij Soudal-Quick-Step dit voorjaar wilde zich na zijn zege in de Scheldeprijs en Nokere Koerse ook eens meten op de kasseien van Parijs-Roubaix. Het werd echter een calvarietocht voor Tim Merlier. De sprinter kwam vroeg ten val, met een gescheurde broek en ontblote bilspleet tot gevolg. Bij de ploeg probeerden ze het vestimentaire probleem met een grote witte plakker op te lossen, maar tevergeefs. Als gevolg van zijn val moest Merlier er al snel de brui aan geven. Maar niet getreurd: volgende maand krijgt hij in de Giro al opnieuw de kans om voor ritsucces te gaan.

(screenshot Eurosport)
(screenshot Eurosport)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier