Sporters kunnen op hoogtestage in Monte Marcella: “Dit is uniek in de wereld”

Ambassadeur Frederik Van Lierde en ondernemer Chris Mullie bij Monte Marcella. (foto Jan Stragier) © ©2024 Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Pal in de Vlaamse wielerweek lanceren ondernemer Chris Mullie en gewezen toptriatleet Frederik Van Lierde Monte Marcella, een kuuroord voor sporters. Sportievelingen genieten in het gloednieuwe resort van een innovatieve hoogtestage. “Hier bootsen we dezelfde effecten van een hoogtestage in de bergen na, maar bevinden de sporters zich vlak bij de heuvels van de Westhoek en de Vlaamse Ardennen.”

In de landelijke Driemastenstraat in Sint-Eloois-Winkel bij Ledegem verbouwde Chris Mullie, zaakvoerder van Barias, dat enkele jaren geleden nog gekozen werd tot nationale kmo van het jaar, de hoeve van zijn grootmoeder tot een resort voor sporters. “Mijn oma heette Marcella, een naam was dan ook snel gekozen”, vertelt Mullie.

De voormalige hoeve wordt vanaf volgende week de uitvalsbasis van tal van sporters. Die moeten daardoor tijdens hun voorbereiding op grote wedstrijden niet per se meer op hoogtestage naar Spanje. “De voordelen van een hoogtestage staan buiten kijf. Op grote hoogte bevat de lucht minder zuurstof. Het lichaam reageert daarop door meer rode bloedcellen aan te maken, wat de capaciteit om zuurstof te transporteren verhoogt. Het ultieme resultaat is een verbetering van de conditie, het uithoudingsvermogen en dus de prestaties”, legt Frederik Van Lierde uit, die als ambassadeur optreedt.

“Vakantie in Frankrijk”

Bij Monte Marcella bootst men het effect van een hoogtestage na. “Zestien kamers met in totaal tweeënveertig bedden toverden we om tot hoogtekamers. Dat is niet uniek, maar dat we ook in onder andere de gemeenschappelijke ruimtes, wellness, fitness en cinemazaal hetzelfde effect creëren, is dat wel. De talloze faciliteiten op hoogte maken Monte Marcella uniek in de wereld. Hier kan men in groep volop genieten en sportief sterker worden”, zegt Chris Mullie.

Volgens Frederik Van Lierde zijn er heel wat voordelen verbonden aan een hoogtestage in Ledegem. “In de buurt zijn er tal van fijne trainingsroutes. De heuvels in de Westhoek en de Vlaamse Ardennen liggen vlakbij. En de Belgen die hier over de vloer komen, moeten niet ver reizen en verliezen dus geen dagen.”

Maar Monte Marcella is meer dan de hoogteruimtes alleen. Inmiddels is het 25 meter lange zwembad buiten af en binnenkort start ook de aanleg van een 500 meter lange Finse piste. Na een training kan men volop genieten van een ijsbad, massage of saunabezoek. In de gamingroom, hobbyruimte of in de bioscoop kunnen de sporters even hun gedachten verzetten. “Centraal op het binnenplein komt er nog een grote boom en tegen de zomer hopen we ook een gezellig cafeetje af te hebben. Wie hier straks verblijft, waant zich echt op vakantie in Frankrijk”, glimlacht Mullie.

Verschil zilver en goud

Vanaf begin april tot augustus mikt Monte Marcella exclusief op professionele sporters. Verschillende wielerploegen toonden inmiddels interesse, maar ook andere sporters komen er de komende maanden over de vloer. “Inmiddels hadden we al een gesprek met het BOIC. Verschillende atleten die straks deelnemen aan de Olympische Spelen zullen hier verblijven. Hopelijk kan dit voor hen het verschil betekenen tussen zilver en goud.”

“Topsporters bijten de spits af, maar ook amateurs zijn straks welkom”

Na de exclusieve start opent Monte Marcella vanaf augustus de deuren voor niet-professionele sporters. “We willen een concept aanbieden waarbij alle recreanten, ongeacht hun niveau, zich een tijdje onderdompelen in het leven van een topsporter. Van sportmassages, bikefitting, medische coaching en aangepaste voeding. Hier treed je even in de voetsporen van je favoriete sporthelden”, rondt Chris Mullie af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier