Dinsdag 20 oktober, 2020

Op de Roeselaarse gemeenteraad stonden enkele agendapunten met betrekking tot de schepenwissel tussen Nathalie Muylle en Tom Vandenkendelaere van een jaar geleden. Nathalie Muylle was een tijdlang minister en kan terugkeren. "In normale omstandigheden zal ik dat doen", aldus de politica die nog wat tijd vroeg en kreeg om de uppercut te verwerken die ze kreeg nadat voor haar geen plaats bleek in de Vivaldi-regering.

Sander Braeye (29) legde 'digitaal' de eed af als gemeenteraadslid in Roeselare. Hij volgt Veroniek Desender op die om professionele redenen een stapje terugzet. Sander Braeye is ook al afdelingsvoorzitter van CD&V en maakte zo al deel uit van de fractie. "Ecologie en economie zijn domeinen die me enorm interesseren", aldus het kersverse gemeenteraadslid.

Het stadsbestuur van Nieuwpoort bevestigt de gebruiksvergunning voor de zeeboerderij te zullen aanvechten voor de Raad van State. "Dit project heeft nadelige gevolgen voor de visserij, het milieu en onze jachthaven", zegt burgemeester Geert Vanden Broucke.

Cobbaert & Gheysen

De SP.A is een partij in volle metamorfose. Een hippe voorzitter op witte sneakers die over de tongen gaat. Een nieuwe partijnaam zónder het woord 'socialisme'. Federale regeringsdeelname, ondanks fors verlies. De comeback van 'De Professor', Frank Vandenbroucke. Maar is dat genoeg om uit het diepe dal te kruipen? Wij stellen de vraag aan de burgemeesters van de laatste rode bastions van onze provincie: Steve Vandenberghe (Bredene) en Patrick Lansens (Koekelare).

De stad voorziet voor het Braderiecomité en de organisatoren van de Gapersfeesten in Geluwe en Rock op het Plein de volgende twee jaar een grotere financiële injectie. Het gaat om een maatregel in het kader van de coronacrisis. "Voor het volledige programma van de Gapersfeesten en de zomerkermis willen we een forse opwaardering realiseren omdat deze twee evenementen een grote uitstraling hebben voor onze stad", aldus schepen Geert Bossuyt (SP.A).

Op de gemeenteraad werd maandagavond beslist dat enkele panden in het centrum van Beselare verkocht worden. Dat stootte op verzet van N-VA en ook Insamenspraak wilde aanpassingen. Ook over de agendapunten met betrekking tot de aanstelling van een preventieambtenaar en met betrekking tot het dossier 'Scholenbouw' liepen de meningen tussen meerderheid en oppositie uiteen.

Stefanie Demeyer maakt voortaan deel uit van het schepencollege van Kortrijk. Ze vervangt Ruth Vandenberghe die vorige week als waarnemend burgemeester werd aangeduid omdat Vincent Van Quickenborne federaal minister van Justitie en Noordzee werd. Maandagavond mocht ze de eed afleggen in het bureau van de burgemeester. Haar nieuwe collega's konden alles digitaal volgen.

Tijdens de meest recente Kortrijkse gemeenteraad op maandagavond, nam Helga Kints (47) de fakkel over van Tiene Castelein (41) als voorzitter van de raad. Helga legde de eed af bij kersvers waarnemend burgemeester Ruth Vandenberghe (47) en mocht dan ook meteen haar eerste gemeenteraad voorzitten. "Ik zal streng maar rechtvaardig zijn", zette ze meteen de toon. Voor Tiene weerklonken heel wat lovende afscheidswoorden.