Vrijdag 3 april, 2020

Sinds vorige week vrijdag werkt ook Johny Vansevenant, intussen 30 jaar politiek journalist bij de VRT, van thuis uit in Gent. Al begaf De Lichterveldenaar zich de weken ervoor nog onder journalisten en politici, terwijl het coronavirus al in het land was. "Maar er kwamen steeds meer belemmeringen om ter plaatse te gaan."

Paul Cobbaert

Het coronavirus doet iets met een mens. Vraag dat maar aan Jean-Marie Dedecker, federaal parlementslid en burgemeester van Middelkerke. Voor het eerst in zijn leven sloeg hij mea culpa. Openbaar dan nog, vanop de pupiter van het parlement. "Het virus maakt een mens nederig", bekent hij. Maar wie nu even geen straffe uitspraken meer verwacht van de man, komt bedrogen uit. Dat bewijst dit interview.

Terry Van Hoecke (58), de uitgeweken kunstpottenbakster uit Olsene, is verkozen bij de gemeenteraadsverkiezingen in haar nieuwe thuis in Frankrijk. Terry woont pas sinds vorig jaar officieel in La Chaume, een klein dorpje in het oosten van Frankrijk. Ze komt er wel al 14 jaar lang elke zomer in haar buitenverblijf en heeft zich dus al goed ingeburgerd.

Tope 8920 steunt het voorstel om de kinderopvang samen met de Vrije Basisschool Poelkapelle te realiseren. "Het zou niet verantwoord zijn het dossier drie maanden te laten stilliggen omwille van corona", zegt Laurent Hoornaert namens Tope8920.

De eerstvolgende gemeenteraadszitting, die gepland stond op woensdag 8 april, zal door het coronavirus niet plaatsvinden. Dat meldt gemeenteraadsvoorzitter Stefaan Reynaert (Open VLD), die hiervoor het akkoord kreeg van alle partijen.

Gemeenteraadslid Johan Töpke (Open VLD) vindt het niet kunnen dat het gemeentebestuur nogal wat verdwaalpalen op het strand verwaarloost. Eén exemplaar raakte zelfs zelf verdwaald.

"Een tweetal weken geleden deed de Ieperse burgemeester Emmily Talpe (Open VLD) uitlatingen over de doortrekking van de A19. Wij, CD&V Vleteren zijn zeer bezorgd over deze denkpiste van mevrouw Talpe", zegt Christophe Vandeputte, gewezen gemeenteraadslid in Vleteren. "Zeker nu blijkt uit navraag bij Katrien Desomer (CD&V) uit Boezinge, gewezen schepen in Ieper, dat de 'beruchte bypass' rond Woesten weer opduikt."

De uit Oostende afkomstige Brusselse politica Els Ampe (41) is, net als burgemeester Bart Tommelein, kandidaat voor het voorzitterschap van Open VLD. Maar die strijd is nu ver weg, ook haar focus ligt dezer dagen op het coronavirus. Dagelijks beantwoordt ze vragen van burgers via Facebook live. "Veel mensen lopen verloren op Google en vinden de juiste info niet."

De argumenten van burgemeester Lode Morlion om het burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen rond klimaat en milieu konden oppositiepartij Inspraak niet overtuigen op de gemeenteraad. Ze onthielden zich om dit goed te keuren.

Redactie KW

Op dit moment hebben 60 van de 64 West-Vlaamse gemeenten ingetekend op BE-Alert, het waarschuwingssysteem van de overheid in geval van noodsituaties. Alveringem deed dat nog niet en is het ook niet van plan. "Het schepencollege vindt het lang niet zinvol genoeg om er jaarlijks 1.100 euro aan te spenderen", zegt burgemeester Liefooghe.