Zaterdag 29 februari, 2020
Olaf Verhaeghe

De vorming van de federale regering ligt grotendeels stil, al zat er de voorbije 279 dagen ook al niet veel beweging in die formatie. Krijgen we nog een regering met N-VA én PS? Of gaan we binnenkort opnieuw stemmen? En heeft dat eigenlijk nog wel zin? Het zijn maar enkele van de vele vragen die de lezers van onze krant zich stellen. We selecteerden enkele van hun vragen en legden die voor aan politiek expert en professor Carl Devos.

Goed nieuws voor 11 organisaties die stedelijke steun krijgen voor hun wijkfeest. Oostende deelt 94.200 euro uit. Het juryrapport was streng maar rechtvaardig, zo blijkt uit gegevens die gemeenteraadslid Michael Vanhee (SP.A) opvroeg. Toch is niet iedereen tevreden met de verdeling.

Burgemeester Simon Lagrange, thuis herstellend van een opgelopen longontsteking, zal op de gemeenteraad op 3 maart de grote afwezige zijn. Eerste schepen Sophie Delaere is al enkele dagen waarnemend burgemeester. De raad buigt zich onder andere over het dossier van de site-Waalmeers. Daar spelen de jeugd- en beloftenploegen van Jong Zulte en traint ook de eerste ploeg.

'Ben jij de stilstand in dit land beu? Wij ook. Wij willen vooruit'. Met die boodschap startte sp.a-voorzitter Conner Rousseau een actie in het hele land om aan te tonen dat de politiek vandaag niet werkt. Zijn actie kreeg vandaag navolging van partijgenoten op de Veurnse wekelijkse markt.

In Mesen werden woensdagavond (26/02) de ere-schepenen gehuldigd en dit in aanwezigheid van Bart Somers. De Vlaamse Open Vld-politicus is sinds 2001 burgemeester van Mechelen en dus ook een collega van burgemeester Sandy Evrard.

Als het van de lokale politici afhangt, dan mogen de kraamklinieken in Tielt en Torhout niet verdwijnen. Zowel oppositiepartij Burgerbelangen als meerderheidspartij CD&V pleitten tijdens de jongste gemeenteraad voor het ondertekenen van een motie voor het behoud van de kleinere kraamafdelingen.

De stad Menen vernieuwt én optimaliseert het printerpark. Het schrapt daarbij fors in het aantal toestellen. "Dankzij deze oefening én de grootte van het huurcontract met de leverancier besparen we ongeveer 50 procent op onze maandelijkse printkosten", zegt een tevreden schepen van ICT Patrick Roose.

De Poperingse fractie van Open VLD vroeg het stadsbestuur om werk te maken van een rotondeplan. "De rondpunten op de toegangswegen zorgen voor een triest welkom in onze stad", weet Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD). Schepen Loes Vandromme (CD&V) beloofde beterschap voor het kunstwerk aan de Abeelseweg. Haar partijgenoot en schepen Ben Desmyter wees Agentschap Wegen en Verkeer voor het groenonderhoud.

Er is nog geen duidelijkheid of het gemeentebestuur van Langemark-Poelkapelle zal samenwerken met de plaatselijke basisschool De Ooievaar voor een buitenschoolse kinderopvang. "Desnoods werkt de gemeente alleen verder aan dat plan", klinkt het bij schepen Dominique Cool. De gemeenteraad moest ook zijn huiswerk over het meerjarenplan herdoen. Meteen een boeiende vuurdoop voor nieuwkomer Tristan Bruynsteen (N-VA). Met zijn 19 jaar is hij voortaan de jongste in de raad.

De Poperingse gemeenteraad keurde maandagavond een motie goed die de NMBS moet aansporen om werk te maken van een aantal knelpunten van het station in Poperinge. Het stadsbestuur wil onder meer de loketten behouden, maar volgens Open VLD is dat niet realistisch en zou het stadsbestuur beter pleiten voor een privaat TreinPunt.

"Ben jij de stilstand in dit land beu? Wij ook. Wij willen vooruit." Met die slogan trekt SP.A naar markten over heel Vlaanderen. Maandag was Kortrijk aan de beurt. "We willen tonen aan de mensen dat we niet in een politieke bubbel zitten en dat we ook naar hen luisteren als er geen verkiezingen zijn", aldus de jonge voorzitter van SP.A Conner Rousseau. De reacties van de weinige marktbezoekers waren verdeeld.