Vrijdag 10 juli, 2020

Na de gemeenteraad van woensdagavond 8 juli nodigde gemeenteraadsvoorzitter Stefaan Reynaert alle raadsleden, pers en andere aanwezigen uit om de beschermde Abdijhoeve te bezoeken.

Vanaf september 2020 zal Debbie Vandenberghe zetelen in de Anzegemse gemeenteraad namens de meerderheidsfractie Inzet. Raadslid Nathalie Kint neemt ontslag en geeft de fakkel door omdat zij door persoonlijke ambities keuzes moet maken. Jean-Marie Vandenheede zal Debbie Vandenberghe opvolgen in het bijzonder comité voor de sociale dienst.

Sinds deze legislatuur zijn alle steden en gemeenten verplicht om een participatiereglement op te maken. De goedkeuring daarvan deed in de Kortrijkse gemeenteraad wat stof opwaaien. Oppositiepartijen CD&V, Groen en Vlaams Belang vinden dat er te weinig gedaan wordt met de vele suggesties die de inwoners van Kortrijk al gaven. "Er is een groot verschil tussen inspraak en participatie", aldus Matti Vandemaele (Groen).

Woensdagmiddag werd een nieuwe fase van de gemeentelijke dienstverlening voorgesteld. "Voor bepaalde papieren efficiëntie en geen verloren tijd meer om te verplaatsen of om te wachten aan een loket", vertelt burgemeester Claude Croes.

Stad Blankenberge voert een aantal nieuwe veiligheidsmaatregelen in. Zo wordt het mondmasker vanaf vrijdag verplicht bij elk marktbezoek. Ook bij een bezoek aan een expo in de badstad, moet je voortaan altijd een mondmasker dragen.

Groen Ieper richt zijn pijlen op een groot woonproject in de Haiglaan voor 144 gezinnen om de stijgende ruimtelijke voetdruk in Ieper aan te klagen. Schepen Philip Bolle (SP.A) verdedigt inbreiding op die locatie: "In 2019 bedroeg het aantal appartementen in Ieper 15,3% van het woonaanbod, in vergelijkbare steden in Vlaanderen bedraagt het aantal appartementen 26,4%. Bijna het dubbele."

Deze zomer mag geen enkele zomerbar de tenten opzetten in Waregem. Enkel voor Zomerterras, de tijdelijke pop-up die geld ophaalt voor het goede doel, heeft het stadsbestuur een uitzondering gemaakt. "Een doorn in het oog van de reguliere horeca", stelde Vlaams Belang-raadslid Patrick Desmet tijdens de gemeenteraad van dinsdagavond.

De Waregemse gemeenteraad ging dinsdagavond van start met een stevige discussie. Die ging voor de gelegenheid niet over inhoudelijke materie, maar wel over het toekomstige verloop van de zitting. Oppositiefractie N-VA/Open Vld pleitte opnieuw voor een permanente livestream vanuit de raadzaal in het stadhuis. Meerderheidspartij CD&V toonde zich een koele minnaar van dat idee.

Voor het eerst sinds enkele maanden had weer een 'fysieke' gemeenteraad plaats in de raadszaal. Alleen de gemeenteraadsleden en de pers mochten aanwezig zijn. Het schepencollege en de fractieleiders van iedere partij zaten aan de eigenlijke tafel, de rest in een rij daarachter, telkens op 'veilige' afstand.

In 1988 werd op de Grote Markt een grote kei - symbool voor de Poperingse koppigheid - van 1.650 kg geplaatst, die dienst deed als fontein. Met de heraanleg van de Markt werd de kei weggehaald. Sindsdien heeft niemand hem meer gezien.

De tweede en grootste fase van de vernieuwingswerken van het Prins Mauritspark is klaar. De focus op amusement en beleving komt tot uiting na de installaties van fitnesstoestellen en een nieuw speelplein. De opwaarderingswerken kostten in totaal 1,9 miljoen euro, waarvan Toerisme Vlaanderen een groot deel subsidieerde.