Woensdag 29 januari, 2020

"CD&V moet als partij dichtbij de mensen staan en werk maken van een politiek die niet staart naar de eigen navel, maar luistert met het hart én naar de mensen." Dat heeft CD&V-voorzitter Joachim Coens zaterdag gezegd in zijn nieuwjaarstoespraak in 't Bau-Huis in Sint-Niklaas. Over de federale formatie hield Coens zich grotendeels op de vlakte.

Redactie KW

Lieven Vanbelleghem heeft zijn eerste jaar als burgemeester van Langemark-Poelkapelle achter de rug. "Na de gemeenteraadsverkiezingen kwam ik in een rollercoaster terecht. Het is pas sinds enkele weken dat de balans wat terugkeert in mijn leven. Burgemeester zijn, vergt wel wat, maar ik doe het enorm graag", zegt Lieven Vanbelleghem (CD&V) openhartig.

De gemeenteraad krijgt volgende dinsdag een sportief tintje. Het wielrennen staat er centraal. Het gemeentebestuur wil immers de BeNe Ladies Tour op zaterdag 11 juli, de Vlaamse feestdag, naar Zulte brengen. Daarvoor is het akkoord van de gemeenteraad nodig. Met de verhouding 19-25 zal dat blijkbaar geen probleem zijn.

Een partner vinden die de was en de plas wil doen: dat is het voornaamste struikelblok voor vrouwen in de politiek. Of toch als we burgemeesters Emmily Talpe, Lies Laridon en Daphné Dumery mogen geloven. Dat álle Vlaamse centrumsteden door mannen worden geleid, vinden ze veeleer toeval. Wij hebben een pittig gesprek met de 'burgermoeders' van Ieper, Diksmuide en Blankenberge over politiek, macht, kledij en centen.