Donderdag 24 september, 2020

Vlaams Belang Izegem heeft woensdagavond een protestactie gevoerd tegen de Vivaldi-coalitie die in de steigers staat. Gewapend met de boodschap 'Claxonneer tegen de Vivaldi-regering' en een gigantisch spandoek van 1,5 op 7 meter trokken vrijwilligers van de Izegemse afdeling naar de rotonde op de Rijksweg aan de Kortrijksestraat om er automobilisten op te roepen van zich te laten horen.

De digitale gemeenteraad van dinsdagavond in Zulte had bij momenten iets van een 'praatbarak' zoals vroeger Jan D'Haese in het satirisch weekblad 't Pallieterke het gedrag in het parlement omschreef. Te vaak kwam het tot uitgesponnen tussenkomsten waar twee tot zelfs drie leden van de CD&V-fractie hun zegje moesten doen.

Volgende week maandag vindt de Oostendse gemeenteraad plaats. Dat zal voor het eerst weer fysiek gebeuren sinds de coronacrisis. Omdat de gemeenteraadszaal niet coronaproof is, wijken de raadsleden uit naar het Kursaal.

Maandagnamiddag organiseerde Vlaams Belang Kortrijk een protestactie in de Condédreef. Een kleine tien militanten en twee gigantische spandoeken van 1,5 op 7 meter met daarop 'Claxonneer! Niet mijn regering', moedigden voorbijrijdende automobilisten aan om van zich te laten horen. Heel wat onder hen gingen daar ook op in. Na een uurtje daagde de politie op, voor de actie was immers geen toestemming gevraagd.

Tijdens de gemeenteraad van maandag 28 september zal Karel Vandenbroucke (30) in handen van voorzitter Isabel Lebbe de eed afleggen als nieuw gemeenteraadslid voor de CD&V. Partijgenote Myriam Maes deelde mee dat zij om medische redenen gedurende een minimale termijn van twaalf weken niet aanwezig kan zijn op de vergaderingen van de gemeenteraad en vervangen wil worden. Maes, die tijdens de vorige legislatuur voorzitter van de gemeenteraad was, ontbrak ook al tijdens de zitting van 31 augustus.

Crombez legde zijn mandaat in de Kamer midden juli neer, Vicky Reynaert volgt hem op. "Als eerste opvolger krijg jij nu de kans mijn mandaat over te nemen", liet Crombez haar persoonlijk weten door haar thuis in Beernem te bezoeken. "En ik twijfelde geen seconde", lacht Reynaert.

Olaf Verhaeghe

Is deelname aan de paars-groene Vivaldi-regering voor de buik van de CD&V echt zo onverteerbaar als Pieter De Crem in De Standaard suggereerde? Als we de West-Vlaamse CD&V-burgemeesters mogen geloven grotendeels wel. Er is vertrouwen in de onderhandelingscapaciteiten van voorzitter Joachim Coens, maar het argwaan ten opzichte van vooral Georges-Louis Bouchez (MR) en de Franstalige groenen is groot. "De vrees om erbij te zijn voor spek en bonen én na afloop afgestraft te worden door de kiezer, is groot."

De openbare aanbesteding voor de werken aan de gevangenis van Ieper staat gepland voor het najaar van 2020. Het is de bedoeling om de werken dan effectief te kunnen starten in 2021. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op een vraag van zijn partijgenote en federaal parlementslid Bercy Slegers.

De gemeenteraad van gisteren maandag 14 september werd andermaal op verplaatsing gehouden. Er werd in het OC Utendoale in Westouter andermaal geen publiek toegelaten. De pers kon er wel aanwezig zijn. In extremis werd nog een punt aan de agenda toegevoegd na de toename van het aantal besmettingen in Heuvelland. Raadslid Bernard Heens riep op om de coronamaatregelen strikt na te leven. "We hebben op dat vlak dan ook een voorbeeldfunctie."

Mede op vraag van de bewoners van het Rekhof stuurt de stad het in opmaak zijnde masterplan voor de Vroonhofsite bij. De ondergrondse parkeergarage komt niet onder het Huis van het Kind, zoals eerder voorzien, maar wel onder de podiumzaal. "Dit nieuwste concept heeft een grote impact op de mobiliteit in en vooral rond de site maar biedt anderzijds ook veel meer voor- dan nadelen", zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).