Geen PK in eigen dorp voor Ramses Debruyne, wel Parijs-Roubaix U23

Ramses Debruyne bereidt zich voor op een ware uitputtingsslag. © VDB
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Zondag komt Ramses Debruyne (21) weer in competitie. Hij trekt naar Parijs-Roubaix voor beloften en laat het West-Vlaams kampioenschap in eigen dorp schieten. Logische keuze van de pion van het Alpecin-Deceuninck Devo Team.

Drie weken geleden veroverde Debruyne aan het einde van de Youngster Coast Challenge tussen Bredene en Koksijde z’n eerste podium dit seizoen. Achter de ontsnapte Duitser Niklas Behrens werd hij tweede. Daarna trok hij naar Olympia’s Tour, een vijfdaagse in Nederland waar ploegmaat Simon Dehairs een etappe won.

“Na die rittenkoers was het even tijd om een weekje rust in te lassen”, vertelt de laatstejaarsbelofte. “Voor mij breken nu enkele belangrijke weken aan. Beginnend met Parijs-Roubaix zondag, Luik-Bastenaken-Luik een week later, Gent-Wevelgem op 21 april en vier dagen later Tour de Bretagne.”

Voor de Rollegemnaar wordt het zondag de eerste Parijs-Roubaix uit z’n carrière. Als eerstejaarsjunior haalde hij de selectie niet, het jaar nadien werd deze koers door de pandemie niet georganiseerd en bij de beloften was het vorig jaar pas de eerste editie na corona. “Toen gaf ik de voorkeur aan de Ardense Pijl die dezelfde dag werd gereden”, aldus Debruyne.

Rol in finale spelen

Deze week probeert Ramses Debruyne zich zo goed mogelijk voor te bereiden op z’n debuut in de Hel van het Noorden. “Vrijdag ga ik met mijn vader enkele kasseistroken uit de finale bekijken”, verduidelijkt hij. “Bij de ploeg hebben we heel geschikt materiaal voor Parijs-Roubaix. Dat is het laatste van mijn zorgen. Veloviewer is een handig instrument en ik bekijk ook filmpjes van vorig jaar. Zo zal ik goed voorbereid zijn.”

Om in de finale een rol te spelen. “Dat is de bedoeling”, beaamt Debruyne. “Het wordt een uitputtingsslag, dat ligt me. Eens de wedstrijd voorbij, ben ik benieuwd naar het resultaat van het PK in Rollegem. Het parcours is vrij lastig, het wordt niet noodzakelijk een sprint. Ik was er uiteraard graag bij geweest, maar de datum is ietwat ongelukkig”, Debruyne.

(HF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier