Patrick Moenaert (75), gewezen burgemeester van Brugge, overleden
Patrick Moenaert, de gewezen burgemeester van Brugge, is woensdagavond overleden. Dat meldt het Brugse stadsbestuur. Hij werd 75 en was al enkele jaren zwaar ziek.
Patrick Moenaert werd geboren op 27 maart 1949 in Oudenburg. Hij was vijftig jaar gehuwd met de Brugse Marianne Jacobs, met wie hij drie dochters heeft. Hij laat ook vijf kleinkinderen na. Hij behaalde een licentiaat politieke en sociale wetenschappen aan de KU Leuven in 1971.
Hij leerde de politieke stiel als ‘kabinetard’ van wijlen Daniël Coens en zette in 1983 zelf de stap naar de actieve politiek. Van oppositieraadslid werd hij in 1989 meerderheidsraadslid en tevens OCMW-voorzitter. Zes jaar later werd hij burgemeester, een ambt dat hij tot 2012 zou bekleden.
Vorig jaar nog kreeg de kamermuziekzaal van het Concertgebouw de naam ‘Lantaarntoren Patrick Moenaert’. Daarmee eerden Stad Brugge en het Concertgebouw de vele inspanningen die de ereburgemeester geleverd had om deze cultuurtempel te realiseren. Dat imposante gebouw en het behalen van de titel van Europese Culturele Hoofdstad in 2002 zijn twee van de grote verdiensten van Patrick Moenaert.
Kanker
In 2005 werd hij geopereerd aan een nier en begonnen de gezondheidsproblemen. Patrick Moenaert onderging de voorbije jaren zeven operaties in het AZ Sint-Jan. Een deel van zijn pancreas en schildklier werden verwijderd. Maar ook zijn longen en lever werden aangetast door kanker. Met optimisme en humor bestreed hij de uitgezaaide kanker.
In zijn laatste interview met KW vorig jaar, naar aanleiding van zijn gouden huwelijksjubileum, zei hij: Van twee grote beslissingen in mijn leven heb ik nooit spijt gekregen: met Marianne trouwen en in de politiek gaan. Ook al wist hij dat je in de politiek geen vrienden maakt.
Deze week bezweek hij aan zijn slepende ziekte. Woensdagavond 15 mei overleed hij, op 75-jarige leeftijd. (ON/SVK)
Burgemeester Dirk De fauw: “De populairste Brugse burgemeester ooit”
“Het afscheid van Patrick Moenaert komt helaas niet onverwacht”, reageert burgemeester Dirk De fauw. “Twee weken geleden liet zijn echtgenote ons al weten dat alle therapieën stopgezet werden en dat we ons moesten voorbereiden op slecht nieuws. Helaas komt het nog veel vlugger dan we hadden verwacht.”
Patrick Moenaert en Dirk De fauw waren politieke generatiegenoten. “We namen samen voor het eerst deel aan de verkiezingen van oktober 1982, waarna we samen verkozen raakten, weliswaar als oppositieleden. In de volgende legislatuur raakten we samen in de meerderheid, waarbij hij OCMW-voorzitter was. En van 1995 tot en met 2012 was hij burgemeester van Brugge, waarbij ik de eerste jaren zijn schepen van Openbare Werken was.”
Eerbied
“Je mag gerust stellen dat hij de populairste Brugse burgemeester ooit was. Kijk alleen al naar het stemmenaantal dat hij behaalde. Dat heeft niemand hem nog nagedaan. Nog steeds wordt er naar hem verwezen, nog steeds wordt er vol eerbied over hem gesproken.”
“Patrick was iemand die zéér gedreven was in zijn job. Hij wilde heel vlug dingen realiseren. Zijn grootste verdienste is zonder meer Brugge Culturele Hoofdstad 2002, met daarbij aansluitend de bouw van het Concertgebouw. Dat is het absolute toppunt van zijn carrière.”
“Het nieuws is nog maar pas bekend. In samenspraak met de familie zal de komende dagen het afscheid en de uitvaart regelen. Zo snel als mogelijk zal er een rouwregister in het stadhuis gelegd worden.” (ON)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier