Maandag 27 januari, 2020

De Brugse raadkamer heeft een 23-jarige Duitser naar de correctionele rechtbank verwezen op verdenking van mensensmokkel via de haven van Zeebrugge. Ook een Afghaan en een Iraniër, die in Oostende tegen de lamp liepen, zullen zich binnenkort voor mensensmokkel moeten verantwoorden. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge.

Laurens Kindt

Bij een tiental huiszoekingen in clubhuizen en bij (ex-)leden van motorclub 'No Surrender MC' heeft het gerecht elf personen gearresteerd. De onderzoeksrechter liet er acht aanhouden. Alles draait rond een vermeende moordpoging op een ex-lid dat zich niet hield aan de heilige 'omerta' of zwijgplicht.

De twee verdachten die gezocht werden na een vechtpartij in een loungebar in Harelbeke afgelopen weekend hebben zichzelf donderdag aangegeven bij de politiezone Gavers. Hun advocaat ontkent dat ze de tegenpartij te lijf gingen met een kandelaar.

Er kwamen bij de politiezone Vlas de afgelopen weken verschillende meldingen binnen van winkeliers in het Kortrijkse winkelwandelgebied die 's ochtends een grote boodschap voor hun deur vonden. Schoenenwinkel Finezza in de Voorstraat blijkt het eerste slachtoffer, later volgden patisserie Ridder & Hove en modezaak Vestiaire. "Het onderzoek is lopende", aldus de politie.

Vier gewapende overvallers vielen woensdagvoormiddag om 11.30 uur binnen in de Apple-winkel Lab9 in de Lange Steenstraat in Kortrijk. Ze gingen ervandoor met iPhones en MacBooks. Na een achtervolging kon de politie hen inrekenen. Drie van hen zijn minderjarig.

In de Zeelaan in De Panne is woensdagavond ingebroken in de juwelierszaak van Eddy Pylyser (79). De inbrekers verbrijzelden het etalageraam, maar een van hen sneed zich aan het glas tijdens de vlucht. De politie kon hun bloedspoor volgen tot een pand zo'n 400 meter verderop. Vier mannen zijn opgepakt.

S.V., de Kuurnenaar die dinsdagochtend een slapende man aantrof op de achterbank van zijn auto, heeft klacht ingediend bij de politie tegen de inbreker. De verdachte werd kort na de feiten aangetroffen in de buurt en blijkt al een reeks andere feiten op zijn naam te hebben staan. "Eerst dachten we dat het om een dakloze in nood ging, maar dat blijkt anders uit te draaien", klinkt het bij S.

Een 25-jarige jongeman uit Kortrijk riskeert een celstraf van acht maanden en een boete van 400 euro. Ruim drie jaar geleden schopte hij zijn ex-vriendin een neusbreuk. "Ik schaam me en heb er veel spijt van", zei Michiel V. aan de rechter in Kortrijk.

Vijf beklaagden moeten zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor de uitbuiting van tientallen prostituees vanuit bordelen in Oostende en Bredene. Twee van hen riskeren twee jaar cel en een boete van 570.000 euro.

Een 24-jarige jongeman uit Middelkerke, die op 27 juni 2019 in Waregem Francine Vermeeren overviel en haar handtas roofde, heeft van de rechter in Kortrijk geen straf gekregen. Hij moet zich wel aan enkele voorwaarden houden.