Geen perspectief

Ook in Dwars door Vlaanderen kwam Yves Lampaert niet in het stuk voor. (foto Belga) © DAVID PINTENS BELGA
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Zondag, hoogdag. Ook al start de Ronde van Vlaanderen dit jaar spijtig genoeg niet in Brugge, toch blijft Vlaanderens Mooiste de hoogmis van het Vlaamse voorjaar. In onze krant kan je deze week lezen hoe drie jonge, West-Vlaamse veulens uitkijken naar hun eerste deelname aan de koers der koersen. Het wordt voor hen een tocht in het onbekende, die wij met argusogen zullen volgen. Enerzijds uit oprechte interesse in hoe die nieuwe namen het er vanaf zullen brengen, maar anderzijds ook omdat het wat West-Vlaamse renners betreft het enige wordt om naar uit te kijken.

Een boude uitspraak. Eentje die ik voor een goed begrip zelf liever ook niet doe. Maar we moeten de feiten onder ogen durven zien: er is op dit moment simpelweg niemand die ons ook maar enige hoop of perspectief kan bieden op West-Vlaams succes in de Ronde. Sep Vanmarcke, jarenlang op zijn minst schaduwfavoriet of outsider, zit zondag in de ploegleiderswagen, Gianni Vermeersch zal zich uit de naad moeten werken voor superfavoriet Mathieu van der Poel – die na de gebeurtenissen van woensdag meer dan ooit favoriet is – en Yves Lampaert… tjah.

“Er is op dit moment niemand die hoop of perspectief kan bieden op West-Vlaams succes in de Ronde”

Ook dat is een uitspraak die we liever niet doen, maar ook Lampie zal afgaande op de resultaten van de laatste maanden niet meer dan een kleine bijrol kunnen spelen. Ook in Dwars door Vlaanderen kwam hij niet in het stuk voor. De enige keer dat hij in beeld kwam, was hij al in een achtervolgende groep verzeild geraakt. Lampaert fietst, net als het hele blok van Soudal-Quick-Step overigens, achter de feiten aan. Het doet bij momenten pijn om te zien hoe Soudal-Quick-Step, die we als West-Vlamingen maar wat graag claimen, de laatste weken in elke kasseiklassieker weggereden wordt. Het was afgelopen maandag in Vive le Vélo zowel aandoenlijk als bewonderenswaardig hoe eerlijk en correct Lampaert zijn eigen prestaties en die van zijn ploeg analyseerde. Simpelweg niet goed genoeg en niet meer in staat om zélf de koers in een bepaalde plooi te leggen. Een juiste analyse is de eerste stap om tot een oplossing te komen. Al lijkt er veel meer nodig om het tij te doen keren.

Maar om toch maar met een positieve noot te eindigen: zondag is het ook Pasen en laat ons eerlijk zijn, er zijn op die dag al zottere verrijzenissen geweest.