Grote belofte Luca Vierstraete mikt op 3de Belgische tijdrittitel op rij: “Geen topparcours in Geraardsbergen”

De ambitieuze Luca Vierstraete zou in 2025 vooor de profploeg van AG Insurance-Soudal-Quick-Step uitkomen. © Foto Coghe
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Negende in de eindstand van de driedaagse Omloop van Borsele: in een manche van de Nations Cup voor tweedejaarsjuniore Luca Vierstraete (17) uit Heule een heel mooi resultaat. Ze kan met vertrouwen naar het BK tijdrijden.

Afgelopen winter kende Vierstraete pech. Ze werd ziek en haalde op de wielerbanen in Gent en Zolder, tijdens de pistekampioenschappen, niet de gewenste resultaten. Negende in het eindklassement van de Omloop van Borsele – aan deze rittenkoers van de Nations Cup deden onder meer wereldtoppers als de Britse Cat Ferguson en de Française Célia Gery mee – laat zien dat de renster uit Heule weer op de goeie weg is.

IJzertekort

“Deze winter stond mijn ijzergehalte te laag en kreeg ik mycoplasma”, vertelt de renster van AG Insurance-NXTG U19. “Vandaar dat ik tijdens de Belgische kampioenschappen op de piste geen al te beste resultaten reed. Een beetje rust hielp me er bovenop. Daarna was het aangewezen om op een rustige manier op te bouwen.”

“De Ronde vorig jaar was een goeie leerschool. Ik koerste er te enthousiast”

Onder het toezicht van de Topsportschool mocht dat geen probleem zijn. Tegen de klok scoorde ze de voorbije weken reeds goed. Een maand geleden zette ze in het Limburgse Borlo de eerste nationale testtijdrit op haar naam. Tijdens de paasvakantie pakte ze in Ruddervoorde de West-Vlaamse tijdrittitel. In Borsele kreeg Vierstraete bevestiging van haar conditionele vooruitgang.

“Toch had ik vorige vrijdag tijdens de tijdrit van de Nations Cup-driedaagse in Borsele op iets beter gehoopt dan de elfde chrono”, beweert de ambitieuze meid. “Achteraf gezien startte ik te snel. In die internationale wedstrijd tegen het uur was ik graag binnen de top tien geëindigd.”

Alles kapot gereden

Toch eindigde Vierstraete in het algemeen klassement nog binnen die eerste tien. “De etappe van zaterdag verliep heel hectisch want die ging over heel wat smalle wegen”, gaat Vierstraete verder. “Er waren veel kleine valpartijen. Ik lag er ook eens bij. Samen met een ploeggenote slaagde ik erin terug te keren. Auke De Buysser sloot die etappe als derde af.”

In de slotetappe stond voor de rensters van AG Insurance-NXTG U19 een en ander op het spel. Het team voerde het ploegenklassement aan en had met de Nederlandse Roos Müller de leiderstrui in het jongerenklassement. Beide leidersplaatsen werden met succes verdedigd.

“Zondag hebben we met de ploeg alles kapot gereden”, glundert Luca Vierstraete. “Met ons vijftal trokken we een waaier. Enkele andere teams werkten mee. Zo werd een eerste waaier van twintig rensters gevormd. Ik merkte dat de andere ploegen bang waren van ons. In het algemeen klassement schoof ik nog op van de elfde naar de negende plaats. Een resultaat waar ik heel blij mee ben.”

De eindzege ging naar Cat Ferguson, vorig jaar winnares van de Ronde van Vlaanderen, voor Célia Gery, regerend wereldkampioene veldrijden. Op de Britse gaf Vierstraete 1’28” toe. Nu concentreert ze zich op het Belgisch kampioenschap tijdrijden van woensdag 1 mei in Geraardsbergen. Ze gaat als titelverdediger – vorig jaar was ze in Waregem de beste juniore, het jaar voordien in Gavere – naar dat BK. Het parcours van 9,5 kilometer verkende ze al.

“Geen toptijdritparcours”, vindt Vierstraete. “Het is voor iedereen hetzelfde. Ik hoop dat ik voor de derde keer op rij de driekleur kan veroveren. Daarna rijd ik in Frankrijk Tour du Gévaudan, ook een manche van de Nations Cup. Op 19 mei staat de Ronde van Vlaanderen op mijn programma. Vorig jaar veroverde ik in Oudenaarde een plaatsje in de kopgroep. Daar was ik bijzonder enthousiast over zodat ik te veel op kop reed en in de finale moest lossen. Voor mij een hele goeie leerschool.”

Weg hoofddoel

In het tweede deel van het seizoen staan de internationale kampioenschappen op het programma. Luca is kandidate voor de Europese titelstrijd op de piste (9-14/7 in Cottbus), het EK op de weg in Heusden-Zolder (11-15/9) en het WK op de weg in Zürich (22-29/9). “Op die selecties hoop ik een beetje”, geeft ze toe. “Op het EK-piste ben ik kandidaat voor de ploegenachtervolging en de individuele achtervolging. De weg is het hoofddoel, maar de combinatie met de piste wil ik blijven doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier