Gianni Vermeersch uit Klerken helpt Mathieu van der Poel aan zege in De Ronde, Oostendenaar Olivier Naesen was eerste Belg aan de finish

Gianni Vermeersch uit Klerken hielp Mathieu van der Poel aan de zege in de Ronde. © Belga Image
Stefan Vankerkhoven

De zege van de Nederlandse wielrenner Mathieu van der Poel in de Ronde van Vlaanderen heeft toch nog een West-Vlaams kantje. De wereldkampioen won mede dank zij de hulp van zijn ‘knecht’ uit Klerken Gianni Vermeersch. De eerste Belg was Olivier Naesen uit Oostende, die zevende eindigde.

Gianni Vermeersch (31) werd in Roeselare geboren, maar woont in Klerken, bij Houthulst. Hij maakt sinds 2017 deel uit van de Belgische WorldTour wielerploeg Alpecin-Deceuninck, waar wereldkampioen Mathieu van der Poel de grote tenor is. Het beste resultaat dat Gianni Vermeersch ooit zelf behaalde was zevende in de Ronde in 2017.

Briljante knecht

De wielrenner uit Roeselare is prof sinds 2014 en kroonde zich in 2022 tot wereldkampioen Gravel in het Italiaanse Cittadella. Vandaag toonde hij zich een briljante knecht voor winnaar Mathieu van der Poel, die voor de derde keer de Ronde won en zijn tegenstanders in de vernieling reed. Bij afwezigheid van Wout van Aert, die eerder deze week zwaar ten val kwam en forfait moest geven voor de Vlaamse klassieker.

In het wiel

Na de vlucht van de dag, brak de koers open tijdens de klimpartijen. Wielrenners Tiesj Benoot, Dylan van Baarle en Matteo Jorgensen trokken ten aanval. Mads Pedersen deed het ook op 110 km van de finish.

Maar met de steun van Gianni Vermeersch kon Mathieu van der Poel al die aanvallen afslaan en uiteindelijk als de grote held De Ronde op indrukwekkende manier winnen. Met dank aan zijn West-Vlaamse knecht, die op het juiste moment mee sloop in het wiel van Pedersen.

Dolgelukkig

Voor de camera’s van WielerFliets toonde Gianni Vermeersch zich dolgelukkig: “We hebben fantastisch gekoerst. We rijden met de ploeg een perfecte wedstrijd. We hebben het de hele tijd onder controle gehad. We hadden een goeie dag. Er werd wel van alle kanten geprobeerd. De Visma’s probeerden het bijvoorbeeld vroeg open te breken, maar daarna zaten we iedere keer met een mannetje mee.”

“Mathieu van der Poel schoot al een eerste pijl af op de tweede passage van de Kwaremont. Voor mij was het duidelijk dat hij goed was toen hij ons voorbij vloog op de Kwaremont. Toen wist ik het wel. Op de Koppenberg zaten wij daarna te voet en reed hij door. Ik kon op de fiets blijven zitten, maar een paar mannen voor mij waren al te voet. Als je daartussen wil slalommen dan lukt dat zeker niet meer.”

Eerste Belg

De eerste Belg aan de finish was Olivier Naesen uit Oostende, hij eindigde als zevende. Bij de reporter van Sporza zei hij dat hij trots was ‘na een hele finale in de spits van de koers’; De Oostendse wielrenner had naar eigen zeggen krampen op het einde: “Daardoor liep ik een plek op het podium mis. Toch is dit een goede uitslag voor mij.”

“Ik was vooraan mee met de groep op de Molenberg, daarna heb ik mijn koers ingedeeld naar de Kwaremont en ben ik niet meer uit de spits van de koers geweest”, aldus de Oostendse wielrenner.