“Dit is een serieuze opsteker”: Alana Castrique (24) uit Dranouter snelt naar Belgische graveltitel

Alana Castrique. (foto BK Gravel)
Anton Peene Reporter

Op het BK gravel won Gianni Vermeersch bij de mannen. Bij de vrouwen ging profrenster Alana Castrique met de overwinning aan de haal. Voor de Dranouterse van het Franse Cofidis is het na een moeilijk voorjaar een welgekomen zege.

Alana Castrique wist niet goed wat ze moest verwachten. “Ik ga af en toe gravelbiken en won vorig jaar nog twee wedstrijden in Frankrijk, maar ik was niet specifiek voorbereid op dit BK. Ik heb het pas last minute toegevoegd aan mijn programma”, vertelt Alana. “Ik had ritme en snelheid te kort en had deze wedstrijd dus nodig.”

Solo

Woensdag verscheen ze op het middaguur aan de start van het BK in de Kempen. “We vertrokken maandag al, nadat ik zondag thuiskwam van Luxemburg. Het was woensdag een van de mooiste koersdagen van het jaar tot nu toe. Alles zat mee en ik voelde me goed. Ik wilde de koers hard maken, op die manier zou er een mooie uitslag in zitten. Op 7 kilometer kwam concurrente Loes Sels ten val. Ik versnelde en perste er een tijdrit uit. Uiteindelijk kon niemand volgen en kwam ik solo over de meet. Een serieuze opsteker, want het was lang geleden dat ik een mooie uitslag kon rijden. Het is nu meteen een driekleur. Het is niet op de weg, maar het geeft veel voldoening want gravelbiken zit in de lift. Net over de Franse grens ga ik af en toe gravelbiken in La Pévèle.”

Mislukt voorjaar

Alana, die volgende week 25 kaarsjes mag uitblazen, is dit jaar einde contract bij Cofidis. “Deze graveltitel is mooi, maar ik wil op de weg ook nog mooie dingen laten zien. Ik kende een mislukt voorjaar en het was lang zoeken naar een verklaring. Uiteindelijk volgde het verdict na Roubaix, toen ik een bloedtest onderging. Ik liep het virus toxoplasmose op en dat zorgde voor mindere prestaties. Intussen is het virus zo goed als volledig uit mijn lichaam en wil ik de komende weken op dit elan verdergaan.”

Duitsland

Donderdagmorgen reed Alana nog even los in de Kempen en daarna keerde ze terug naar Heuvelland. “Maandag ga ik voor een week naar Duitsland om een Gravel Serie mee te doen. Daarna volgt de Ronde van Bretagne met de ploeg, ga ik op stage naar de Ventoux en ga ik naar het Zuid-Franse Millau voor een Gravel Serie. Vervolgens gaat de focus richting de Ronde van de UK en het BK op de weg en het BK tijdrijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier