Vrijdag 3 april, 2020

Door de coronacrisis werden alle basketbalcompetities stilgelegd. Basketball Belgium besliste om voor het seizoen 2019-2020 geen kampioenstitels uit te reiken, terwijl Melco Ieper er in TDM1 met kop en schouders bovenuit stak. Mede daardoor beslisten de clubs zelf in de reeks om Melco tot officieuze kampioen te benoemen.

Eerder besliste de Raad van Bestuur van Basketbal Vlaanderen al om de competities per direct en definitief te beëindigen. Een identieke beslissing werd door de RvB van Basketball Belgium genomen. Aan competitiesport is het echter eigen om een eindklassement op te maken, zeker wanneer dat bepalend is voor het stijgen en dalen, zoals op niveau van seniorcompetities.

De Belgische basketvrouwen kennen hun voorbereidingsprogramma in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio van deze zomer. Bondscoach Philip Mestdagh benadrukt dat de Belgian Cats zich de komende maanden, in volle coronacrisis, klaarstomen alsof de Spelen zeker plaatsvinden. Op 11 juli, vlak voor het vertrek naar Japan, staat in Ieper een fandag op de agenda.

Het coronavirus heeft de basketbalkalender aardig in de knoop gelegd. Sinds dinsdagavond is het duidelijk dat er dit seizoen niet meer gebasket zal worden. Eén organisatie komt daardoor aardig in de problemen. Wesley Mahieu moet het vernieuwde All-Star Game West-Vlaanderen, dat gepland stond op 25 april in Ieper, hoe dan ook verschuiven. Wellicht naar volgend jaar.

Basketbal Vlaanderen beslist om alle competities in Vlaanderen met onmiddellijke ingang stop te zetten. De competities worden ook op latere datum niet meer hervat. In overleg met AWBB is ook beslist om de competities op niveau van Basketball Belgium per direct en definitief te staken.

In overleg met Basketball Belgium heeft de Pro Basketball League zaterdagnamiddag beslist de EuroMillions Basketball League in eerste nationale stop te zetten naar aanleiding van het coronavirus. Filou Oostende volgt zichzelf op als landskampioen. Het is de negende titel op rij, een versterking van het record.

Voor Amar Sylla, wiens seizoen voorbij is nadat hij zich in de Champions League-match tegen Tenerife aan de knie blesseerde, mag Filou Oostende geen vervanger aanwerven. Dit seizoen hebben de Zeekapiteins al het maximum toegestane aantal aanpassingen aan hun spelerslijst doorgevoerd.