Zaterdag 28 november, 2020

De kogel is door de kerk. De dames van Kortrijk Spurs en ION Basket Waregem die aantreden in de hoogste basketbal klasse kunnen terug heropstarten in het weekend van 12 en 13 december. Dit volgens het professionele protocol.

De blessurenlast bij Filou Oostende is aan het verminderen. Haris Bratanovic voelde geen hinder meer van heup en lies. Na afzeggingen van verscheidene Belgian Lions reisde hij vandaag zelfs mee met de nationale ploeg naar Vilnius (Litouwen) voor twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Tsjechië en Litouwen.

Kim Mestdagh ruilde deze week het Franse Charleville in voor een nieuw avontuur bij het Italiaanse Schio. Geen doordeweekse beslissing maar eentje waar de topper van het voorbije EK-kwalificatiewindow zich wel in kan vinden. En zoals altijd doet Kim Mestdagh dat met heel veel ambitie.

In Portugal hebben de Belgian Cats de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oekraïne gewonnen met 65-87. Ze zijn na vier speeldagen dan ook zeker van de groepswinst in hun kwalificatiegroep voor het EK 2021. Portugal moest zaterdagavond immers winnen van Finland om België nog kunnen bij te benen, maar verloor met 70-62.

Bondscoach Dario Gjergja heeft in zijn vijftienkoppige selectie voor de interlands tegen Tsjechië (27 november) en Litouwen (29 november) twee spelers van Filou Oostende opgenomen: Pierre-Antoine Gillet en Jean-Marc Mwema.

Amar Sylla (Filou Oostende) is opgeroepen voor de nationale ploeg van Senegal die eind deze maand in Kigali (Rwanda) zijn eerste kwalificatiewedstrijden speelt met het oog op het Afrikaans kampioenschap 2021.

De spelers van BC Vagant missen zoals zoveel basketters en basketsters de competitie. Voorzitter Thomas Deryckere houdt zijn mailbox in de gaten, benieuwd wanneer er groen licht komt van de hogere basketkringen, maar blijft er realistisch bij. Het duurt wellicht nog maanden.

Bij Kortrijk Spurs en ION Basket Waregem blijven ze tot op heden nog altijd in het ongewisse welk competitieformat er uiteindelijk uit de bus zal komen. Zowel bij de heren als dames van beide clubs in Top Division behoort een normaal competitieverloop niet meer tot de mogelijkheden.

De Belgian Cats hebben donderdagavond in Odivelas, een voorstad van de Portugese Lissabon, met 49-59 gewonnen van thuisland Portugal in de poulefase van de kwalificaties voor het Europees Kampioenschap.