“Terugkeer naar oude toertje”: zondag opnieuw Flandriens van de Toekomst in Pittem

Mathis Neirinck neemt zaterdag deel aan de organisatie van zijn vader Jelle. © foto Coghe
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Miniemen, aspiranten en niet-aangeslotenen zijn op zondag 5 mei opnieuw welkom in Pittem. Jelle Neirinck en z’n naaste medewerkers staan in voor de vierde Grote Prijs Flandriens van de Toekomst. De organisatie blijft inzetten op promotiewedstrijden voor niet-aangesloten meisjes en jongens.

“Vorig jaar hebben we op een bepaald moment de inschrijvingen voor de niet-aangesloten renners moeten afsluiten”, herinnert Neirinck zich nog. “Ook nu zitten we aan 54 deelnemers voor drie leeftijdscategorieën. Wat opvalt is dat die niet-aangesloten renners soms van heel ver komen. En vreemd genoeg heel weinig uit Pittem en het naburige Tielt.”

Zondag vormt Textiel Verhaeghe in de Posterijlaan weer het zenuwcentrum van deze organisatie. Eens te meer moest de organisatie op zoek naar een nieuwe datum. “Eigenlijk hadden we heel graag georganiseerd tijdens het lange Hemelvaartweekend”, verduidelijkt Jelle Neirinck. “Dat was niet mogelijk, want er mag maar één aspirantenkoers per provincie zijn. Een vaste datum hebben we dus nog niet. Het belangrijkste is dat we weer op de kalender staan. Bovendien blijft het oorspronkelijke concept behouden.”

Het parcours is in vergelijking met vorig jaar aangepast. “We keren terug naar het oude rondje”, gaat Neirinck verder. “Vorig jaar hadden we een strook waar de rennertjes elkaar kruisten. Daar gebruikten we kegeltjes om heen en terug af te bakenen. Enkele ouders vonden dat te gevaarlijk. Dus hebben we dat aangepast. Het was dat of geen koers meer in het industriepark.”

Avondcriterium?

Bij de laatstejaarsaspiranten is Mathis Neirinck, zoon van de organisator, één van de kanshebbers. Hij werd vorige zondag tijdens de eerste jeugddag van Wielerclub Flandria in Lichtervelde zesde. “Inderdaad, volgend jaar zal Mathis bij de nieuwelingen koersen”, aldus papa Jelle. “Misschien voegen we in 2025 een avondcriterium voor nieuwelingen toe aan de Flandriens van de Toekomst. Iets wat we op hetzelfde toertje kunnen doen.”

Intussen werd Jelle Neirinck zelfstandige en staat hij niet alleen in voor de Flandriens van de Toekomst, maar ook voor fietskampen en lessenreeksen. “Komende zomer geven we voor het eerst een fietskamp met overnachting”, blikt hij vooruit. (HF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier