Zondag 5 april, 2020

Het Kuurnse familiebedrijf Kjure van de familie Maelfait verspreidt foodautomaten over Vlaanderen en Brussel. Elke dag worden ze gevuld met verse en gezonde afhaalgerechten en maaltijdsalades. Het startschot om de zorgsector te veroveren met foodautomaten werd gegeven in het AZ Maria Middelares in Gent. Gisteren werd de eerste automaat op West-Vlaamse zorgbodem gelanceerd te Brugge.

Vandaag, vrijdag opent in de Kerkstraat Frituur Carlo 2.0 de deuren. Uitbater Carlo Lannoo heeft er bewogen tijden op zitten, maar hij beet door en staat vandaag eindelijk weer achter zijn vertrouwde frietketel. "En nu hopelijk in de laatste rechte lijn naar mijn pensioen", klinkt het vol goede moed.

Amper twee en een half jaar na de opening van l'Heritage op de markt van Poperinge starten eigenaars Bart en Gerlinde met een tweede zaak een vijftig tal meter verder, eveneens op de Grote Markt. 'Goeste' wordt een ijs- en eetsalon. Tegelijk voorziet het pand in een nieuw en groter atelier.

Het is vijf over twaalf. Bedrijven kennen steeds meer acute betalingsproblemen, omzetdalingen en productiestilstand. De situatie wordt sterk verzwaard als gevolg van het toenemende ziekteverzuim, via oplopende personeelstekorten en hoge kosten van gewaarborgd loon. De voortzetting van de globale werking van de economie is cruciaal om de crisis het hoofd te bieden. Als de evolutie in ziektebriefjes zich verder zet, komt deze prioriteit ernstig in het gedrang. De overheid moet nu optreden, vindt Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.