Zaterdag 26 september, 2020

Een naam als een klok in de Waregemse horeca houdt ermee op. Thierry Verschueren en Ann Denys gaan op zoek naar overnemers voor hun bekende restaurant Moeder Jeanne. "De stiel beu? Absoluut niet, we houden nog altijd 300 procent van de horeca", vertelt het koppel, dat op een nieuw concept broedt.

Door de coronacrisis kelderden de visprijzen en werd onze vissersvloot van mei tot eind augustus tijdelijk stilgelegd. Intussen zijn de prijzen weer gestegen, maar nog niet tot het niveau van voor de crisis of vorig jaar. "De brandstofprijzen zijn wel gehalveerd", zegt reder Dany Vlietinck van de Z.483 Jasmine. "Daardoor verdienen wij hetzelfde als vorig jaar, maar voor de bemanning is het minder."

Het meest bizarre half jaar uit hun carrière. Zo omschrijven Jochen Heytens en Annelies Vlaemynck de coronaperiode tot nu toe. Het ene huwelijksfeest na het andere evenement werd verplaatst, maar ondertussen zijn ze in het restaurant, de wijnbar en het hotel opnieuw druk in de weer. Dat de familiezaak op de rand van een faillissement staat, ontkracht het koppel met klem. "We weten niet hoe dit gerucht ontstaan is, maar er is niks van aan", zeggen ze. "We blijven hier nog járen actief. Met of zonder corona."

Afval omzetten in energie en grondstoffen zonder enig restafval. Aan deze onmogelijke opdracht begon het nieuwe Oostendse bedrijf Renasci. Vorige vrijdag startte een unieke productielijn die plastic folies omzet in hydrocarbons, die op hun beurt kunnen dienen om EN590-diesel en nieuwe plastics te maken. Het is de eerste van een reeks revolutionaire technologieën waarmee Renasci de afvalberg wil te lijf gaan.