Zaterdag 30 mei, 2020

Na zes jaar waren de tuktuks, het vervoermiddel dat door Walter en Rita Hubrouck naar Middelkerke werd gehaald, een traditie geworden in de badplaats. Maar door de coronacrisis kunnen ze niet meer uitrijden en de uitbaters willen ze nu verkopen.

Ongeveer 600 Vlaamse bruggen verkeren in slechte of zeer slechte staat. Dat bleek begin deze maand uit het antwoord van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) op een vraag van Björn Rzoska (Groen) in het Vlaams Parlement. In West-Vlaanderen kregen elf bruggen het label 'heel slechte staat', twee daarvan zijn gelegen in Kortrijk. Het gaat over de Leiebrug en de voetbrug over sluis 11.

In de Morinnestraat in Kortrijk worden volgende week twee verkeersdrempels aangelegd. Dat is nodig want het smalle, landelijke straatje wordt vaak gebruikt als sluiproute door automobilisten. Ze rijden er te snel en vernielen akkers. De bewoners van de straat vragen al jaren dat de stad actie onderneemt. Ze zijn blij met de drempels, maar vrezen dat die het probleem niet zullen oplossen.

De Fietsersbond maakte het fietsrapport van Oostende bekend. De stad haalt slechts een totaalscore van 52,3 op 100 en zit daarmee onder het gemiddelde van Vlaamse steden.

De Vlaamse Overheid voorziet dit jaar tien miljoen euro voor de plaatsing van ontbrekende geluidsschermen langs de N31 in Sint-Andries Brugge. De werken zullen in totaal 345 werkdagen duren. Na de kap van bomen en struiken gebeurt de plaatsing van de geluidsschermen in zeven verschillende fases.

In de Vlaamse steden en gemeenten is het voor zes op de tien fietsers aangenaam fietsen, maar slechts een derde vindt het ook comfortabel. Dat blijkt uit het jongste Vlaamse Fietsrapport van de Fietsersbond en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Daarnaast wordt ook de fietsgemeente van het jaar verkozen. Zowel Kortrijk als Koksijde maken, elk in hun categorie, een kans.