Vrijdag 10 juli, 2020

Fractieleider Bercy Slegers (CD&V) deed op de gemeenteraad een voorstel in het kader van het verbeteren van de verkeersveiligheid. Ze pleitte ervoor om vaste palen aan te kopen die werken met een zonnepaneel en de snelheid van het aankomende verkeer aangeven. "Er staat bijvoorbeeld zo'n paal op het einde van de Wervikstraat in Menen, bijna op de grens met onze stad."

Ieper verwijdert de voetgangers- en fietsoversteek bij het kruispunt Dikkebusseweg-Oudstrijderslaan om de files in de stationsbuurt aan te pakken. In de Capronstraat worden binnenkort de borduren verlaagd, zodat fietsers vlotter kunnen in- en uitrijden.

Student Maxime Van Parys (22) uit Kooigem is geslaagd in zijn missie. Enkel landbouwvoertuigen en lichte tweewielers mogen de Geitenbergstraat nog in. Maxime wilde de straat redden van het asfaltmonster omdat zijn grootvader in de jaren 80 ontdekte dat er onder het asfalt van de straat een zijweg van een oude Romeinse heirweg schuil gaat. Ook gemeenteraadslid Philippe Avijn (Groen) reageert tevreden.

Tijdens de jongste raadszitting kwam de oppositie Inspraak. nu via raadslid Greet Desmet met het voorstel om via een schrijven druk uit te oefenen op de gemeente Meulebeke, die de geplande werken in de Gentstraat tegenhoudt. Hun meerjarenplan geraakt maar niet goedgekeurd.

Sinds begin deze week prijken er blauwe stickers op verschillende lantaarnpalen in de Meiweg, Putmanstraat en de Jan Bouckaertstraat. Ze duiden aan dat je er niet zomaar mag langparkeren, iets wat pendelaars wel doen om de betalende stationsparking te vermijden.

Vlaams minister Lydia Peeters trekt de schatkist open om te investeren in een veiligere schoolomgeving in tal van gemeenten. Ook Ardooie krijgt een deel van de koek.

Donderdag even na 10 uur werd de Dorpsbrug in Ingelmunster officieel geopend. Na drie jaar kunnen er straks eindelijk terug auto's passeren over deze brug, die langer dan voorzien afgesloten bleef wegens de 'krak' in het beton in juni 2019 en de coronamaatregelen in het voorjaar. De Dorpsbrug heet voortaan Brigandsbrug. De bewoners mochten uit vijf namen kiezen en de meeste mensen kozen voor Brigandsbrug.

Exact één jaar geleden keurde de Waregemse gemeenteraad de vaste opstelling van een vrachtwagensluis in de dorpskern van Sint-Eloois-Vijve goed. Alleen is die een jaar na datum er nog niet terug te vinden. "We zijn alweer een stap dichterbij. In ieder geval zullen we met dit project nog altijd een pionier in Vlaanderen zijn", zegt schepen van Mobiliteit Philip Himpe (CD&V).

Deze zomer worden er door de dienst Veiligheid en Preventie opnieuw fietsgraveeracties georganiseerd in De Panne, maar je moet wel vooraf een afspraak maken.

Maandagmorgen begonnen de testen met vrachtwagens op de nieuwe Dorpsbrug in Ingelmunster. Er stonden langs beide zijden twaalf vrachtwagens opgesteld, waarmee er allerlei testen werden uitgevoerd. De ingenieurs waren druk in de weer met het uitmeten, zowel op het brugdek als op de pijlers.

De Geluwse vestiging van een Litouws transportbedrijf, dat de voorbije maanden zorgde voor overlast in de streek, werd zaterdag grondig gecontroleerd. 18 Litouwse trekkers werden in beslag genomen en het woongedeelte van het bedrijf werd onbewoonbaar verklaard.