Zaterdag 26 september, 2020

Gemeente Oostrozebeke heeft aan de schoolingang van de drie vestigingen levensgrote beeldjes geplaatst die onmiddellijk in het oog springen voor al wie er voorbijkomt. Het gaat om de figuurtjes Tom en Lily die moeten helpen zorgen voor een veilige schoolomgeving.

Fietsersbond Brugge wil van het stadscentrum één grote fietszone maken. De vereniging legde een tot in de puntjes uitgewerkt dossier voor aan het stadsbestuur en hoopt zo het voorbeeld van onder meer Kortrijk en Mechelen te volgen. "In 85 procent van de straten is er nu al te weinig plaats voor auto's om op wettelijke wijze een fietser in te halen", zegt voorzitter Geert Demeyere.

De fietsstrook die aangelegd werd in de Donkerweg in Langemark stopt een eind voor de Melkweg, wat niet conform de afspraken met de aannemer lijkt. "Ik zal de situatie ter plaatse moeten gaan bekijken", reageert burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V).

Olaf Verhaeghe

Het zijn dramatische cijfers. Vorig jaar stierven 11 fietsers op onze wegen. In 2020 zitten we al aan 14, onder wie zes in september. Na een onderzoek van de verkeersongevallen - dat wij konden inkijken - wil West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé een verplichting van de fietshelm. Mobiliteitsexpert Kris Peeters en de Fietsersbond pleiten ervoor om niet alleen te focussen op de rol van de fietser. "Met alleen een fluohesje en een helm komen we er niet."

Olaf Verhaeghe

"Ik ben blij dat Lars er nog is, dat ik hem nog heb. Voor hem ligt dat anders: hij ziet vooral wat hij niet meer heeft en kan." In februari van dit jaar kwam Lars Naert (17) met zijn fiets onder de wielen van een afdraaiende vrachtwagen terecht. Als bij wonder overleefde hij het zware verkeersongeval, maar de schade aan zijn lichaam is onherstelbaar. Samen met zijn mama Isabelle Vandenberghe getuigt de jonge Oostendenaar over de impact op zijn leven en toekomst en de nood aan verandering. "Ik klink misschien cynisch, maar ik vraag me soms echt af: hoe vaak nog? Kunnen we dit soort ongevallen eigenlijk wel uit ons verkeer bannen?"

De aannemer die belast is met de aanleg van het nieuwe wegdek in de Monseigneur Roelensstraat laat weten dan de werken langer zullen duren dan aanvankelijk voorzien.

Er zullen de komende jaren heel wat openbare werken uitgevoerd worden in De Haan. In november start al de eerste fase van de heraanleg van de Vosseslag. Er is bij de werken heel wat aandacht voor de veiligheid voor fietsers. "Bedoeling is om tijdens deze legislatuur een veiligere fietsbeleving te creëren op invalswegen en in het centrum", zegt schepen Marleen De Soete (Vooruit!)

Omdat modder op de weg een gevaar is voor de weggebruiker zet het gemeentebestuur een actie op stapel om de weggebruikers te waarschuwen voor modder op de weg.

Alle parkeerplaatsen Shop & Go voor kortparkeren gedurende 30 minuten worden vanaf januari uitgerust met een slimme sensor. Dit moet leiden tot een betere controle. Wie zich niet houdt aan de parkeertijd, riskeert een retributie van 30 euro.

Van heel Vlaanderen blijken de fietspaden in onze provincie er het best bij te liggen. Dat blijkt uit een tweejaarlijks rapport 'Staat en inrichting van de fietspaden langs gewestwegen in Vlaanderen' van het Agentschap van Wegen en Verkeer (AWV). Ruim 60 procent van de fietspaden liggen er volgens de test uitstekend of behoorlijk bij. Meer dan de helft ligt wel niet ver genoeg van de rijweg.

Zowel de buurt rond Groene Kouter en de Kouterschool, als die rond de Centrumschool en het Rhizo College in Zwevegem worden ten laatste begin volgend jaar fietszones. Dat heeft het Zwevegemse schepencollege woensdag beslist in de nasleep van het tragische ongeval waarbij de 12-jarige Kato vrijdagochtend het leven liet. Tot die tijd vaardigt het gemeentebestuur een vrachtwagenverbod uit vlak voor en na schooltijd in de Bekaertstraat en de Deerlijkstraat.

Afgelopen weekend heeft Groen Waregem op verschillende plaatsen in Waregem en de deelgemeenten een straattekening aangebracht om aandacht te vragen voor veilige schoolomgevingen. De actie komt er naar aanleiding van Autovrije Zondag en het tragische verkeersongeval dat de 12-jarige Kato uit Zwevegem het leven kostte.