Simon Bril rijdt zaterdag in Poperinge voor eigen volk: “Mijn eerste tijdrit ooit”

Simon Bril liep onlangs nog polsbreuk op. © Gino Coghe
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Zaterdag 20 april wordt, met start en aankomst op de Reningelstseweg, een nationale testtijdrit gehouden. De Belgische jeugd krijgt de kans om zich in deze discipline te meten.

Met Simon Bril (18) komt bij de beloften een plaatselijk renner aan de start. Hij begint om 16.59 uur aan een tijdrit over 24,5 kilometer, verdeeld over twee ronden. Voor de pion van Dovy Keukens-FCC een primeur. “De eerste tijdrit in mijn leven”, benadrukt de eerstejaarsbelofte. “Normaal had ik het provinciaal kampioenschap tijdrijden in Ruddervoorde meegedaan, maar bij een val in de Wim Hendriks Trofee liep ik een polsbreuk op. Mijn radius was bijna helemaal verbrijzeld. De Wim Hendriks Trofee was op zaterdag 23 maart. De donderdag daarop onderging ik een operatie. De eerste twee dagen na die ingreep zat ik niet op de fiets. Daarna weer wel, op de rollen. Dat was saai, maar de enige manier om conditieverlies te beperken.”

Snel herstel

Zaterdag komt Simon Bril opnieuw in competitie. Precies vier weken na die polsbreuk. Dat is snel. “Door te hervatten in een individuele tijdrit neem ik niet veel risico’s”, gaat de thuisrijder verder. “Pas op 1 mei zal ik weer in een peloton gaan rijden. Tijdens de operatie werden in mijn pols een klein plaatje en enkele bouten aangebracht. Daarna trok ik vaak naar de kinesist om het genezingsproces te bevorderen.”

De jonge renner, pas aan zijn derde competitiejaar bezig, combineert koersen met universitaire studies kinesitherapie. Hij begon heel goed aan z’n eerste campagne bij de U23. In de Moeren Classic bolde hij als zesde over de streep. “Het clubkampioenschap in Kachtem was goed, nadien reed ik een goeie Moeren Classic”, blikt Bril terug. “In deze nieuwe categorie ging ik goed van start. De combinatie met m’n studies is pittig. In de paasvakantie had ik enkele stevige trainingen gepland, maar door die polsbreuk viel dat in het water.”

Hoeveel vormverlies hij leed, blijkt zaterdag, want een tijdrit liegt niet. “Ik verkende het parcours al enkele keren, maar gevaarlijke punten zijn er niet”, aldus Simon Bril.

Zaterdag 20 april vanaf 13 uur: nationale testtijdrit in Poperinge.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier