Gerben Kuypers hervat competitie in Brabantse Pijl

Gerben Kuypers. (gf)
Redactie KW

Nadat hij door ziekte vroegtijdig zijn veldritseizoen moest beëindigen, hervat Gerben Kuypers (24) in de Brabantse Pijl de competitie. De talentvolle crosser wil nu ook op de weg zijn limieten aftasten.

Op 19 november 2023 werd Kuypers nog vierde in de Wereldbekercross in Troyes. Het was zijn laatste goede veldrit. “De donderdag erna ben ik me slecht beginnen voelen. Alleen zette het nooit door en ben ik enkele weken blijven trainen en crossen, tot het lichaam half december stop zei en ik vier tot vijf weken aan mijn bed gekluisterd bleef. Mycoplasma. ‘s Nachts sliep ik twaalf tot dertien uur en zelfs overdag moest ik vaak mijn bed opzoeken. Beetje bij beetje ben ik me beter beginnen te voelen”, legt Gerben uit.

Begin februari kon Kuypers de trainingen hervatten. “Al kon je dat nog niet echt trainen noemen, want meer dan 20 minuten lopen of een uurtje fietsen zat er niet in. Ik moest ook telkens na drie dagen opnieuw rust inlassen. Begin maart is het beter beginnen te gaan. Ik moest toen een inspanningstest afleggen. Daarin lukte het om 20 minuten in het rood te gaan, wat me geruststelde.” De voorbije weken trok Kuypers niet op stage naar Spanje, maar bleef hij op Belgische bodem trainen. “Een hoogtestage laste ik zelfs nog nooit in. Dat is iets voor deze zomer, dus waarschijnlijk kan ik op dat vlak nog progressie boeken. En zo zijn er nog enkele zaken waarin ik beter kan worden.”

Klein dipje

Ondanks een klein dipje – begin deze week was Kuypers ziek – hervat hij woensdag de competitie in de Brabantse Pijl. “Mijn ambities zijn bescheiden, maar het is wel in dit type wedstrijden dat ik me in de toekomst wil onderscheiden.” Kuypers volgende wedstrijden zijn de Famenne Classic, Eschborn-Frankfurt, Circuit de Morbihan, Tro-Bro-Léon, Antwerp Port Epic, Ronde van Noorwegen en Ronde van België.

In het najaar wacht alweer een nieuw veldritseizoen, maar of Kuypers een volledige winter zal afwerken, is nog lang niet duidelijk. “Het hangt af van hoe de komende maanden zullen verlopen. Ik wil de cross zeker niet verwaarlozen, want ik doe dat graag. Alleen spreekt de weg me ook aan en intussen is veldrijden toch wat aan het verwateren. Men zal zich niet populair maken door renners te verplichten om bepaalde crossen te rijden, Wereldbeker of geen Wereldbeker. Dat moet een vrije keuze zijn, vind ik.”

(TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier