Stan Vanthourenhout droomt weer van de top vijf op het PK wielrennen

Stan viel vorig jaar net naast het podium van het West-Vlaams wegkampioenschap. © Foto Coghe
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Precies een jaar geleden viel Stan Vanthourenhout in Adinkerke net naast het podium van het West-Vlaams wegkampioenschap. In een sprint met vijf werd hij vierde. De pion van de Noordzeemeeuw mikt weer op de top vijf.

Het scenario van dat PK 2023 zit nog volledig in het hoofd van de jongste zoon van bondscoach Sven Vanthourenhout. “Nicolas Plancke zat goed, viel een tweede keer aan en ik ging mee want ik zat voorin het peloton”, herinnert Stan Vanthourenhout (15) zich. “We reden de hele wedstrijd voorop. In de finale pikten eerst twee renners aan, daarna nog Bas Vandenbulcke. Die frissere mannen pakten de podiumplaatsen, ik werd vierde.”

Zaterdag probeert hij het bij de tweedejaarsnieuwelingen. Tot nog toe werkte hij een tiental wedstrijden af. “Het loopt redelijk goed”, evalueert Vanthourenhout. “Enkel de interclub om de Beker van België in Moeskroen viel tegen. In de eerste ronde liep mijn ketting af. Ik heb twee ronden moeten achtervolgen om weer in het peloton te geraken. De koers werd even geneutraliseerd. Daarna ontploften mijn benen.”

Liefst geen sprint

Gent-Wevelgem, de Katjeskoers, verliep beter. In Ieper bolde hij in het eerste peloton achter de kopgroep van acht als 21ste over de streep. “Lastige koers, maar een leuke ervaring”, blikt Stan terug. “Ik had een beetje geluk bij de evolutie van de koers. Met een tweede groep kon ik in de finale weer aanpikken bij het eerste peloton.”

Vorige zondag trok de student aan het KTA Brugge naar de kermiskoers in Bachte (Deinze). Een wedstrijd die hij op plaats vijftien afsloot. “Een winderige koers, heel snel lag het peloton volledig uit elkaar”, vertelt Stan Vanthourenhout. “Toch probeerde ik koers te maken. Waardoor in de finale niet veel jus meer in mijn benen stak.”

De tweedejaarsnieuweling hoopt dat hij zaterdag tijdens het PK weer in een ontsnapping geraakt. “Top vijf halen zou mooi zijn”, besluit hij. “Als het op een sprint uitdraait, wordt dat iets anders.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier