Donderdag 24 september, 2020

Nieuws uit Zwevezele

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

De Vlaamse Regering heeft de omgevingsvergunning goedgekeurd voor de tweede fase van de aanleg van het fietspad langs de gewestweg N370 tussen Wingene en Beernem. De werken starten in de zomer 2021. Ze brengen enige verkeershinder en natuurcompensaties met zich mee. Zo komt er onder meer een eekhoornbrug, een primeur voor West-Vlaanderen.

Een vermoord kind, een petitie tegen de lokale priester en een hele gemeenschap die zich verdrong om de begrafenis te kunnen volgen: Zwevezele stond in 2012 op zijn kop na de moord op Dimfy (5). Acht jaar later haalt de nieuwe bewoner van het 'moordhuis' zijn schouders op als we aanbellen. "Die eerste nacht is wat raar, maar je went daar wel aan", zegt Miquel Roelens.

Dat de Zwevezeelse voetbalploegen ambitie hebben is algemeen geweten. Dat geldt dus ook voor de damesploeg die uitkomt in eerste nationale. Na een minder seizoen willen de speelsters, trainer en Jean-Pierre Deblauwe beter presteren in het seizoen dat voor de deur staat.

D-day vandaag in Brentwood (Engeland) voor Delfine Persoon. En ook voor Katie Taylor natuurlijk, maar in West-Vlaanderen maken tal van cafés zich al op om als supportersarena voor Delfine Persoon te fungeren. Van Middelkerke tot Meulebeke worden de grote schermen aangerukt om getuige te zijn van de Taylor - Persoon 2. "Het zit goed bij Delfine. Ook op de weging maakte ze al indruk." De kamp start vanavond om 22.15 uur.

De sfeer tussen Katie Taylor en Delfine Persoon wordt in de media soms tot bitsig opgeklopt, maar tijdens de persconferentie was er een blijk van wederzijds respect. "Het respect tussen Delfine en Katie Taylor is groot", bevestigt Veerle Lanssens. Vrijdag is rustdag voor Delfine, morgen zaterdag 22 augustus stapt ze in de ring tegen Katie Taylor met de bedoeling opnieuw wereldkampioene te worden.

De routine in Brentwood zet zich verder. Trainen, eten en slapen, maar ondertussen stond Delfine ook online de internationale pers te woord en maakte ze indruk op het camerateam van Sky Sports. "Ik vroeg aan Filiep of ik het camerateam moest wegsturen. Maar wij hebben niks te verbergen", klinkt het vol zelfvertrouwen bij Veerle Lanssens.

In Brentwood (Essex, Engeland) bereidt Delfine Persoon zich momenteel voor op haar wereldtitel- en revanchkamp tegen de Ierse Katie Taylor. "Trainen, eten en slapen. Dat is het enige wat hier op het programma staat." Om wat verstrooiing te vinden kijkt Delfine vooral naar Netflix. "En als enige team zitten wij 's avonds buiten wat te tetteren. De rest zit allemaal op hun slaapkamer."