Zwevezeelse slager Cris (53) scoort opnieuw zilver met klassieke picon in London Spirit Competition: “Alles is hier puur natuur”

Slager Cris Algoedt tussen zijn awardwinnende lekkernijen. Hij heeft blijkbaar een patent op zilveren medailles. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

‘Finesse’ is niet alleen de naam van zijn slagerij in Zwevezele, het tekent ook de passie waarmee slager Cris Algoedt (53) al een aantal jaar met succes fijnzinnig uitgebalanceerde likeuren op de markt brengt. Dit jaar haalde hij in de London Spirit Competition opnieuw een zilveren medaille met de ‘Robust’, een fijnzinnige versie van de klassieke picon. Zijn geheim? “Ik draai geen brol in mijn likeuren”, stelt Algoedt. “Alles is hier puur natuur.”

Cris Algoedt is niet alleen slager, hij is ook een gepassioneerd rallyrijder die graag de concurrentie in snelheid neemt. In 2019 slaagde hij er al in enkele Italianen achter zich te laten, door een zilveren medaille te winnen in de London Spirit Competition met zijn ‘Belgian Limoncello’. “Bij limoncello’s ervaar ik vaak dat het hoge alcoholpercentage de lekkere smaak van de citroenzeste – het buitenste van de schil – fel overheerst. Ik zocht dus een vrouwvriendelijkere versie, iets zoeter, en beperk de alcohol bewust tot 23 graden. Ik heb ettelijke jaren m’n huisgemaakte limoncello verbeterd en bijgesteld. Nu staat de drank op punt en dat valt blijkbaar in de smaak.”

Het juiste evenwicht

In 2020 haalt Algoedt met zijn pomocello (op basis van pompelmoes) en arancello (op basis van sinaasappel) eveneens zilver, net als met de lancering van zijn ‘Belgian Buddy Gin’ vorig jaar. Die gin haalde ook al een zilveren medaille, nog vóór er één fles van verkocht was. Dat allemaal onder de merknaam ‘Belgian’ waar Algoedt als enige – ook al opzienbarend – een patent op heeft. Vijfmaal een zilveren medaille tijdens de laatste vijf jaar, dat is een niet te onderschatten prestatie. Zeker als je bedenkt dat bij sommige inzendingen tot een kleine honderd landen meedoen. “Mijn klanten weten m’n likeuren al jaren te waarderen. Het is leuk dat een vakjury de kwaliteit bevestigt”, zegt een tevreden likeurmaker.

“Mijn klanten waarderen mijn likeuren al jaren”

Vandaag scoort hij opnieuw met een klassieke picon, ditmaal onder de naam ‘Robust’. Bij picon komt het erop aan het juiste evenwicht te vinden tussen bitter en zoet, naast de keuze van de siroop en de witte wijn. Ideaal als aperitief ‘on the rocks’.

Geen brol

Wat is de rode draad doorheen dit succes? “Er zit geen brol in mijn likeuren”, stelt Algoedt. “Geen kleurstoffen, geen bewaarmiddelen. In een limoncello kan er al eens een boordje olie bovendrijven. Er bestaan producten, om dat weg te werken. Niet bij mij, ik hou het liever artisanaal. Even met de fles schudden en de olie is weg. Simpel. Hier is alles puur natuur.”

Wordt zo’n limoncello dan niet sneller slecht? “Toch niet”, reageert Algoedt. “De kleur kan iets veranderen, dat is alles. Maar sowieso kun je eender welke limoncello best binnen de twee jaar uitdrinken.”

Vandaag broedt Algoedt op een nieuwe drank, dit najaar. In Londen mogen ze alvast een zilveren medaille klaarleggen.

Wie de awardwinnende lekkernijen eens wil proeven, kan terecht bij de webshop www.genietmetmate.be. Of gewoon eens langslopen bij slagerij Finesse, Sint-Jozefstraat 1 in Zwevezele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier