PK tijdrijden in Ruddervoorde: “Nieuwe omloop iets zwaarder”

Het parcours van het PK tijdrijden voor de jeugd ziet er dit jaar anders uit. Op de foto zien we de leden van Apegem Sportief. (foto HF)
Redactie KW

Al meer dan twee decennia staat Apegem Sportief in voor de organisatie van de West-Vlaamse kampioenschappen tijdrijden voor de jeugd. Donderdag 4 april is het weer zover. Naar schatting 150 renners schreven zich vooraf in.

Op dinsdag 2 april worden in de Torhoutsestraat wegenwerken aangevat. Daardoor ziet het parcours van het PK tijdrijden er anders uit. “Omdat de werken in diverse fasen worden uitgevoerd, zullen we wellicht enkele jaren op een andere omloop organiseren”, vermoedt voorzitter Filip Hellebuyck. “Tien, vijftien jaar geleden hebben we dat ook eens moeten doen.”

Hellebuyck denkt dat het nieuwe traject zwaarder zal zijn. “Omdat de Hogestraat lichtjes oploopt en de wind er vrij spel heeft”, weet hij. “Het parcours loopt een stuk langs de A17. Daar staat altijd wind. Los daarvan, we hebben steeds mooie winnaars. Heel vaak jongens die later prof worden.”

Verkeersvrij

De eerste start is om twaalf uur gepland. Elites zonder contract en beloften openen het PK en werken drie ronden af (19,7 km). Voor jongens junioren en vrouwen elite staan twee ronden op het programma (13,1 km), voor meisjes jeugd en jongens nieuwelingen één ronde (6,5 km). Ook laatstejaarsaspiranten rijden één ronde en sluiten de tijdritnamiddag tussen 18 en 19 uur af. Het lijkt ons niet evident om het parcours zeven uur lang verkeersvrij te houden.

“We hebben hier geen industrie, dat is een meevaller”, beweert voorzitter Hellebuyck. “Gelukkig voor ons is Baliebrugge wielerminded. We hebben een paar zelfstandigen langs het parcours, maar ook zij gaan mee in ons verhaal. Sommigen sluiten tijdens de tijdrit hun deuren. Baliebrugge is een kleine kern tussen Ruddervoorde, Zwevezele en Torhout. Iets makkelijker om wegen af te zetten. De bewoners zijn dit intussen al gewoon.”

Bovendien heeft Apegem Sportief een ruime ploeg medewerkers. “Met mijn 66 jaar ben ik de oudste”, lacht Hellebuyck. “De voorbije jaren hebben we op tijd verjonging gevonden. De dag van het PK zal ik er niet zijn. Mijn vrouw wordt 65 en ik mag mee op reis. We hebben genoeg bekwame mensen in het bestuur om mijn afwezigheid op te vangen.” (HF)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier