IN KAART 43 nieuwe plekken om geld af te halen op komst: op weg naar een automaat in elk dorp

Tegen eind 2025 zal het aantal locaties met bankneutrale cashpunten in onze provincie stijgen van 64 naar 107. © Danny Gys
Vincent Vanhoorne

Tegen eind 2025 zal het aantal locaties met bankneutrale cashpunten in onze provincie stijgen van 64 naar 107. Vier op de tien cashpunten zal in kleine gemeenten of deelgemeenten staan.

Batopin, de alliantie van de grootbanken KBC, BNP Paribas Fortis, Belfius en ING, is sinds september 2021 haar eigen geldautomaten aan het vervangen door bankneutrale cashpunten. Tegen eind 2025 moeten op 970 locaties in België cashpunten operationeel zijn, waarvan 107 locaties in West-Vlaanderen. Op 64 plaatsen heeft Batopin nu al een bankneutrale geldautomaat in dienst. In acht gemeenten die nog niet zo’n cashpunt hadden, is er momenteel een locatie in opbouw. Het gaat om Bissegem (Kortrijk), De Haan, Koekelare, Oostkamp, Ruiselede, Sint-Andries (Brugge), Wielsbeke en Zonnebeke.

Locaties gezocht

Daarnaast is Batopin nog op 35 andere plaatsen in West-Vlaanderen op zoek naar locaties waar een geldautomaat kan geïnstalleerd worden. Ook hier gaat het vooral om gemeenten waar nog geen cashpunt is. Alleen in Oostende (Torhoutsesteenweg en Vuurtorenwijk), Nieuwpoort (Langestraat), Bredene (centrum), Blankenberge (centrum) en in Diksmuide (nog te bepalen) en Assebroek (nog te bepalen) gaat het om een extra cashpunt naast een reeds bestaande neutrale geldautomaat van Batopin. (lees verder onder de kaart)

“Eén op de drie Belgen betaalt minstens eenmaal per week met contant geld”, zegt Jeroen Ghysel, ceo van Batopin. “Ons doel is dus dat consumenten cash kunnen blijven gebruiken. Je vindt ons straks overal, zowel in de stad als op het platteland. Zo’n 95 procent van de mensen zal een cashpunt binnen de vijf kilometer rijafstand vinden. We zorgen er ook voor dat 40 procent van alle punten in kleine gemeenten of deelgemeenten zal staan.”

Politieke strijd

Dat het aantal bankkantoren ook in West-Vlaanderen slinkt, blijkt uit cijfers die Melissa Depraetere uit Harelbeke, voorzitter van Vooruit, opvroeg bij federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Waar onze provincie in 2008 nog 794 bankkantoren telde, waren dat er in 2022 nog 549.

“Zo’n 95 procent van de mensen zal een cashpunt binnen de vijf kilometer rijafstand vinden.”

“Je geld afhalen, is een basisdienstverlening waar iedereen recht op heeft”, reageert Depraetere. “Mijn wetsvoorstel om banken te verplichten om een geldautomaat te voorzien in elke deelgemeente, zal deze legislatuur echter niet meer door het parlement geraken. Open VLD en MR houden dit tegen. Maar onder onze druk heeft Batopin wel haar plannen aangepast. Zo was er bijvoorbeeld in Stasegem en Hulste aanvankelijk geen cashpunt voorzien, terwijl na overleg deze twee deelgemeenten van Harelbeke nu toch hun eigen cashpunt krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier