IN KAART Bijna 1.000 West-Vlamingen dragen een enkelband: Hoeveel zijn het er in jouw gemeente?

933 West-Vlamingen kregen in 2023 een enkelband. (foto ter illustratie, Getty) © ANP / ANP
Vincent Vanhoorne

933 West-Vlamingen werden vorig jaar onder elektronisch toezicht geplaatst met een enkelband. Vaak gaat het om de omzetting van een resterende celstraf.

Vorig jaar werd een recordaantal enkelbanden geplaatst, blijkt uit cijfers van het Vlaams Agentschap Justitie en Handhaving. Terwijl dat er in 2022 voor heel Vlaanderen 5.174 waren, steeg dat aantal vorig jaar naar 6.767. Ook West-Vlaanderen volgt die trend. In onze provincie kregen 933 mensen een enkelband over heel 2023. Dat gebeurde het vaakst bij inwoners van Brugge (107), Oostende (99), Roeselare (63), Kortrijk (61) en Blankenberge (39). (Lees verder onder de kaart)

Blankenberge heeft van alle West-Vlaamse gemeenten verhoudingsgewijs het grootste aantal inwoners met een enkelband, namelijk 19 per 10.000 inwoners. De Panne (17,1), Oostende (13,7), Middelkerke (13,2) en Avelgem (11,6) maken de top vijf compleet. In Lo-Reninge, Vleteren, Ruiselede, Heuvelland en Ardooie kreeg telkens slechts één inwoner een enkelband, in Mesen en Spiere-Helkijn zelfs geen enkele.

West-Vlaanderen staat bij de Vlaamse provincies op de vierde plek met 7,65 enkelbanden per 10.000 inwoners. In Limburg (14), Antwerpen (13,31) en Oost-Vlaanderen (10,10) zijn er per 10.000 inwoners méér mensen met een enkelband.

Kortere straffen

Een enkelband zorgt ervoor dat iemand beperkt wordt in zijn vrijheid om zich te verplaatsen. Een verdachte of veroordeelde moet dan op vooraf vastgelegde uren thuis zijn. Dankzij elektronisch toezicht kan men zien of hij of zij zich aan die regeling houdt. De grootste groep wordt gevormd door mensen die nog een gevangenisstraf van minder dan drie maanden moeten uitzitten en bij wie dit wordt omgezet in thuisdetentie. Maar ook bij wie nog langer dan drie maanden in de gevangenis moet zitten, wordt de resterende tijd geregeld omgezet in elektronisch toezicht.

“De periode van elektronisch toezicht met een enkelband kan variëren van minimaal één maand tot maximaal één jaar”

Een derde categorie zijn de mensen die in voorlopige hechtenis worden geplaatst. Ook dat kan via een enkelband gebeuren. Het gaat ongeveer om een kwart van alle enkelbanden. Daarnaast kan een enkelband ook worden opgelegd als autonome straf. De rechter kan dit opleggen voor feiten waar maximaal één jaar gevangenisstraf op staat. De periode van het elektronisch toezicht kan dan variëren van minimaal één maand tot maximaal één jaar.

Overbevolking

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) is niet blij met het stijgend aantal enkelbanden. Zij stelt dat het federale beleid de enkelband vaak ziet als een oplossing voor de overbevolking in de gevangenissen. Federaal minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) stelt dan weer dat de stijging te maken heeft met de successen die politie en justitie boeken, wat leidt tot meer arrestaties en meer veroordelingen.

KaartGemeentesWVL_enkelbanden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier