IN KAART Trein wint terrein in het weekend: aantal NMBS-reizigers op zaterdag en zondag stijgt sterk

Voor daguitstapjes laten West-Vlamingen steeds vaker hun auto thuis staan. © NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Phebe Somers

Terwijl de pendelaars hun weg naar het station nog niet helemaal hebben teruggevonden, nemen we wél steeds vaker de trein om eropuit te trekken in het weekend. Dat deden we in 2023 liefst 18 procent meer dan een jaar eerder.

Elke week stappen er 362.095 mensen op de trein in een West-Vlaams station, blijkt uit de meest recente telling van vervoersmaatschappij NMBS. Dat zijn er gemiddeld 51.728 per dag. De meting werd handmatig – met tellers op elk perron – uitgevoerd tussen 30 september en 8 oktober 2023.

De cijfers zijn niet volledig representatief, maar volgens de NMBS wel de enige manier om het aantal treinreizigers per station over een langere tijd te vergelijken. Volgens die metingen telde onze provincie in 2023 ongeveer 1,5 procent meer treinreizigers dan in 2022, maar wel nog altijd 3,5 procent minder dan in precoronajaar 2019.

Corona

West-Vlaanderen telt vandaag 36 treinstations. Van daaruit kun je elke dag een trein nemen om het hele land door te reizen, op enkele uitzonderingen na: in Aarsele, Anzegem, Vichte en Zeebrugge-Dorp stoppen in het weekend geen treinen, in het station Zeebrugge-Strand blijft het perron dan weer leeg tijdens de werkweek. In onze provincie stappen op een doorsnee weekdag in totaal 56.709 passagiers op de trein. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar. In vergelijking met 2019 merken we wel een significante daling op, van 6 procent. (lees verder onder de tabel)

“Dat heeft natuurlijk alles te maken met de coronacrisis”, verklaart woordvoerder Dimitri Temmerman van NMBS. “Bedienden mochten zich niet meer naar het kantoor verplaatsen, en ook nu blijft het thuiswerk een populaire werkvorm. Uit de cijfers leren we dat nog lang niet alle pendelaars zijn teruggekeerd. Daar proberen we ook wel op in te spelen, door flexibele abonnementen aan te bieden voor wie deels thuis en deels op verplaatsing werkt. Dat is slechts een van de manieren waarmee we ervoor willen zorgen dat we tegen 2032 minstens 30 procent meer reizigers bedienen.”

De verschillen tussen de stations zijn uiteraard groot: vanuit Brugge namen vorig jaar elke werkdag gemiddeld 15.310 pendelaars de trein, in Aarsele bij Tielt waren dat er slechts 24.

Zondag treindag

Terwijl het aantal reizigers op werkdagen daalt, doen we in het weekend steeds vaker een beroep op de trein voor recreatieve doeleinden. Op zaterdag en zondag stonden er vorig jaar 78.550 reizigers op de West-Vlaamse perrons, dat zijn er liefst 18 procent meer dan een jaar eerder en 9 procent meer dan in 2019. Zondag blijft de populairste dag met 40.212 treinreizigers in alle West-Vlaamse stations.

“Er zijn verschillende redenen voor de stijging”, weet de NMBS-woordvoerder. “Eerst en vooral hebben wij ons aanbod tijdens het weekend – vooral naar toeristische bestemmingen – sterk uitgebreid. Als er meer keuze is, zijn mensen ook sneller geneigd om daar gebruik van te maken voor een uitstapje. Ook lanceren we geregeld promoacties om dagjestoeristen te stimuleren de trein te nemen. Daarnaast brengt reizen met de auto tegenwoordig ook veel hindernissen met zich mee: lage-emissiezones, files, dure parkings... Bovendien kan je op de trein naar het toilet gaan, spelen met je kinderen... Achter het stuur gaat dat niet. Tot slot speelt het aspect duurzaamheid ook bij veel mensen vaker een rol.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier