“Op Zotte Maandag werden vaten bier door de massa tot aan het café gerold”: café De Castard is na vijf jaar een vaste waarde

Femke Debie (rechts vooraan staand) en haar partner Roy Waeghe (centraal zittend) tussen klanten en familieleden. “Er komen hier kinderen met hun ouders, maar ook ook mensen van in de negentig.” © WMe by Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

Café De Castard heeft er sinds 29 januari een klein ‘castardke’ bij. Waardin Femke Debie beviel van Lea. “En ze voelt zich al goed tussen het volk.” Dat geldt ook voor Femke en haar partner Roy die de kroeg op de Markt tot een pleisterplaats hebben gemaakt.

Femke Debie (32) groeide op in Pittem, waar ze ook in het jeugdhuis actief was. Ervaring in de horeca deed ze op bij Café Bockor in Ardooie. En toen Dries Vanhecke en Charlotte Verbeke ook hun schouders zetten onder het café op de Markt in Pittem, dat ze omdoopten van De Kroone tot De Castard, ging Femke die voor hen uitbaten. “We zijn officieel open gegaan in november 2018, op 1 januari 2020 heb ik de uitbating dan overgenomen.”

De start was meteen fenomenaal. “De werken hadden wat langer aangesleept, maar in juli deden we al een eerste keer een dagje open op Zotte Maandag, toen al waren het zotte toestanden.”

“Ik dacht een biertje niet goed verteerd te hebben, maar ik bleek zwanger…”

Die Zotte Maandag zorgde een jaar later ook voor ongeziene taferelen. “Ik was het gewend van het jeugdhuis en had aan Dries gevraagd veel bier te bestellen. Die dacht dat ik overdreef, maar ik kende de toestanden nog van in mijn periode bij het jeugdhuis. Uiteindelijk liep dat hier zo’n vaart, dat ik de vaten snel zag minderen in aantal. En op zondag was het hier echt te zot voor woorden, tegen ’s avonds zat mijn biervoorraad er door. Ik heb toen Dries gebeld, om overal bier te gaan zoeken. Hij had weer veel vaten op de kop kunnen tikken, maar hij moest hier door de markt om er te geraken. Maar tegen 18 uur die maandag zat ik alweer bijna zonder. Hij bracht er toen nog eens, de mensen rolden mee de vaten door de menigte hier tot aan het café.”

Gezinsuitbreiding

Zotte Maandag het zijn eigenlijk twee feestweekends is natuurlijk het hoogtepunt in het jaar in De Castard. Femke, die een vast benoemde job had als juf in het eerste leerjaar in Spiere-Helkijn, ruilde dat in om haar grote droom na te jagen. Ze startte alleen aan het avontuur, maar had ondertussen Roy Waeghe (41) aan haar toog gevonden. “We wonen nu bij Roy in Zwevezele”, zegt Femke. Roy had al twee kinderen, zoontje Alex (11) en dochtertje Babs (7) waarvan de foto naast de ingang van het café hangt… Maar er kwam nog gezinsuitbreiding. En daar werd niet meer op gerekend. “Op een middag had mijn vriendin Sofie eens nood aan een babbel. We zetten ons buiten. We hadden toen net Ypra op de tap, een nieuw biertje en we lieten ons dat smaken. Er kwam steeds maar meer volk bij zitten tot het eigenlijk al vrij laat was. De dag nadien voelde ik me niet opperbest, ik weet dat aan dat biertje. Maar toen het maar niet beter werd, besloot ik… een zwangerschapstest te doen. We waren al een tijdje aan het proberen om zwanger te geraken, maar ik had dat al min of meer opgegeven. En toen ik zwanger bleek, waren die Ypra-biertjes de laatste die ik gedronken heb. Ik had ook niet de makkelijkste zwangerschap, na Lea haar geboorte zoeken we nu nog wat onze draai. Maar dat zal wel lukken.”

Huwelijksrecepties

En Femke is vaak als een van de eerste op de hoogte als er een kindje op komst is. “Er zijn hier wel al wat koppeltjes ontstaan, zeker daar in ons romantische date-hoekje in het café. En als iemand die graag een aperitiefje drinkt dan plots overschakelt op iets non-alcoholisch, dan leg ik al vaak de link. Ook trouwfeestjes zijn hier erg populair. De kerk is hier vlakbij, maar na een kerkelijke of een burgerlijke dienst doet onze tuin hier vaak dienst voor een receptie. Altijd tof om te doen.”

Vorig jaar in november bestond De Castard al vijf jaar. “We hebben twee vaten gezet en Arno Boeve, die hier startte als flexi en zo ook eens muziek begon te draaien, was de dj van dienst. We zijn er trots op dat hij hier gelanceerd is, onlangs mocht hij al draaien in de Vooruit in Gent.”

Café houden zat toch wel wat in het bloed, haar overgrootouders hadden vroeger café De Stokkapelle in de Oude Stationstraat in Tielt, haar grootouders hadden een bierronde. Roy werkt ondertussen ook voltijds mee in de zaak. “Roy was vrachtwagenchauffeur, maar dat was niet te doen. Hij vertrok om 4 uur, het tijdstip waarop ik kon gaan slapen…”, lacht Femke.

Ondertussen werd de kaart getrokken van een avondcafé. “In het begin was het hier ook overdag open, maar dat werkte niet echt. Nu komt het erop neer dat we iedere dag behalve op onze sluitingsdag dinsdag open zijn vanaf 16 uur, op vrijdag en zaterdag vanaf 15 uur en op zondag ook over de middag van 10 tot 13 uur. Maar voor groepen die willen vergaderen of een bende fietsers die iets willen komen drinken, doen we op aanvraag open.”

De Sanseveria’s

Boven het café is er een zaaltje dat gratis te gebruiken is voor wie een vergadering heeft. Verenigingen zijn er niet echt in het café, maar er is er wellicht eentje in de maak. “Ze noemen zichzelf de Sanseveria’s. Het is een groepje vrienden dat al een bingo-avond organiseerde en ze houden ook van ballonvluchten. Allez, ze laten heliumballonnen op en hopen dat die zo ver mogelijk met de wind worden meegedragen… Een beetje nostalgie dus.”

Door de zwangerschap van Femke stonden de events op een lager pitje, maar het blijft ieder jaar uitkijken naar Zotte Maandag. “En eind augustus geven we ook een paella (à volonté) in Den Hof samen met Visateljee, dat willen we dit jaar opnieuw doen. Maar een datum is er nog niet.”

In het café komt iedereen over de vloer, van kinderen met hun ouders tot klanten van boven de 90. “We hebben ook nieuw meubilair aangekocht en hebben nu ook wat lage tafeltjes voorzien. En er wordt hier ook wel gekaart.”

Het groot terras achter het café is een grote troef, voor de kinderen is er een springkasteel, petanquepleinen en een trampoline. “We hebben hier plaats zat, in de winter overkappen we dat wat en doet het dienst als winterbar. We vielen met ons terras ook al in de prijzen, als tweede mooiste in West-Vlaanderen.”

In De Castard stroomt Bockor uit de tap. “Dit café is hier van Omer Vandeghinste”, verwoordt Femke het. “We hebben een mooi aanbod aan allerlei drankjes, maar serveren ook wat lekkers. En dat gaan we nu wat uitbreiden met suggesties. Nu al is onze croque-to-share een succes, we gaan er nog wat varianten op voorzien. In de zomer is er onze verse mojito en sangria. Er wordt hier veel Omer gedronken en ook Triple Le Fort van de tap is populair.”

Femke geniet duidelijk van haar job. “En ik ben ook dankbaar voor onze familie, die klaar staat voor ons.”

Volgende week: café ’t Rozeke in Hooglede.