Vlaams minister Hilde Crevits bezoekt woonzorgcentrum Het Laar in Zwevezele tijdens Dag van de Zorg

Redactie KW

Zondag 17 maart was Dag van de Zorg, een dag waarop de zorg- en welzijnssector mensen een blik achter de schermen gunt. Ook woonzorgcentrum Het Laar in Zwevezele opende zondag de deuren voor het publiek. Ook Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) kwam langs.

Het Laar in Zwevezele zette zondag de deuren van het woonzorgcentrum open. Bezoekers kregen er een rondleiding in de vernieuwde infrastructuur, die werd aangepast om mensen met dementie een gevoel van rust en thuiskomen te geven. Het woonzorgcentrum gebruikt daarvoor een heel open concept, waarbij bewoners worden uitgenodigd om spontaan in beweging te komen en contacten te leggen met andere bewoners in de vele ontmoetings- en zitruimtes doorheen het centrum.

Tovertafels

Ook Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V) bracht op Dag van de Zorg een bezoek aan Het Laar. Ze maakte er kennis met de bewoners en vrijwilligers, maar ook met de vele innovatieve technologieën die het woonzorgcentrum rijk is. Zo kreeg de minister een demonstratie van de digitale schermen en tovertafels, die gebruikt worden om de zintuigen van de bewoners te stimuleren, alsook van de CRDL-klankschaal, een houten schaal die aanrakingen vertaalt in geluiden en die gebruikt wordt om contact te maken met mensen met diepe dementie.

Inzetten op innovatie

“Het helpt niet alleen onze bewoners, maar ook om meer jonge mensen aan te trekken binnen de zorgsector, iets wat van niet te onderschatten belang is”, zegt algemeen directeur Wim Velghe. Dat werd beaamd door minister Crevits: “Dit soort slimme technologieën kunnen een grote meerwaarde vormen voor zowel bewoners als medewerkers in woonzorgcentra, dus het blijft belangrijk om in te zetten op innovatie in de zorg en om daar Vlaamse middelen voor vrij te maken.” (csd)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier