Zaterdag 28 november, 2020

Nieuws uit Jabbeke

AZ Delta heeft van de federale overheid voor de provincie West-Vlaanderen de erkenning gekregen voor het uitbouwen van een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG). Op dit moment bestaan er dergelijke centra in Gent, Brussel en Luik, maar het is de bedoeling dat er in elke provincie zo'n centrum komt in een nauwe samenwerking tussen het ziekenhuis, politie, parket en de federale subsidiërende overheid.

De beloofde vernieuwing is ingezet bij meerderheidspartij CD&V. Schepen Jan Pollet ruimt na een lange carrière als schepen de baan voor Chris Bourgois. Deze voorzitter van KSV Jabbeke was sinds deze legislatuur de voorzitter van de gemeenteraad. Een mandaat dat hij met stijl en respect voor de oppositie invulde. Een andere kandidaat voor een schepenzetel, Wim Vandenberghe, wordt voorzitter van de gemeenteraad.

Niet één, maar twee absolute toppers volgen Niels Destadsbader op als derde West-Vlaams Ambassadeur. De eer en de enorme erkenning gaat in dit bijzondere coronajaar 2020 naar artiest Wim Opbrouck en verpleegkundige Saghine Lampaert. Hij een rasacteur, presentator en West-Vlaming pur sang, zij een heldin van de zorg met die heerlijke West-Vlaamse tongval. "Dat we dit kunnen delen, maakt het nog zoveel sterker", zijn beide winnaars uitermate trots.

Een 65-jarige man uit Jabbeke kwam zondagmiddag bij een ongeval langs de Brugsesteenweg op de grens tussen Roksem en Westkerke om het leven. De man reed met zijn motor tegen enkele hekkens en de gevel van een woning. Hij overleed ter plaatse.

Met bijna 900 besmette bewoners in de West-Vlaamse woonzorgcentra en 360 personeelsleden met covid-19 blijft de druk op de ouderenzorg in onze provincie ontzettend hoog. De grote stijgingen in de cijfers lijkt wel achter de rug, maar een forse daling zit er voorlopig niet in. In Oost-Vlaanderen is de situatie echter nog een pak erger: daar blijven de coronabesmettingen onder bewoners oplopen.

In zo goed als alle verenigingen wordt 2020 een jaar dat men niet snel zal vergeten. Ook de leden van wandelclub 'Rustige Bosstappers' uit Jabbeke hebben de laatste weken nog maar zelden de wandelschoenen moeten bovenhalen. Tijd voor bezinning en reorganisatie, dus: 2021 wordt een sabbatjaar.

In de Aartrijksesteenweg is donderdagavond rond half acht brand uitgebroken in een tuinhuis van een woning. Niemand raakte gewond.

Wie volgt Niels Destadsbader op als West-Vlaams Ambassadeur? In samenwerking met Radio 2, Focus-WTV en de provincie verkiezen we voor de derde keer deze West-Vlaamse vaandeldrager. Een professionele vakjury buigt zich op 20 november over deze vraag. Maar ook jouw stem doet ertoe beste lezer. Wat is jouw top 3?

Wandelaars langs de Wolfdreef in het Vloethemveld in Jabbeke konden deze week genieten van een wel heel romantisch beeld. Trekpaarden sleepten een aantal bomen uit het bos. Zowel het kappen van de moeraseiken als het inzetten van de trekpaarden passen in een ecologische opwaardering van het bos.

Het coronavirus blijft wild om zich heen slaan in de woonzorgcentra in Vlaanderen. Vooral in Oost-Vlaanderen en Antwerpen ligt de tol bijzonder hoog, maar ook onder bewoners in West-Vlaamse woonzorgcentra loopt het aantal besmettingen verder op. Het aantal overlijdens als gevolg van corona kende dit weekend bovendien een forse piek tijdens de tweede golf en ligt vijf keer hoger dan het gemiddelde de voorbije jaren.

Deskundigen en beleid zwermen bijeen om Jabbeke bijenvriendelijk te maken. Bijen en hommels zijn belangrijk voor de natuur en ons voedsel. Ze bestuiven bloemen en gewassen en honingbijen maken honing. Maar bijen hebben het moeilijk: er sterven veel bijen en een groot aantal soorten is in het voortbestaan bedreigd.

De daling in de coronacijfers van de West-Vlaamse woonzorgcentra zet zich niet door. Ondanks het voorzichtig goede nieuws begin deze week blijkt het aantal besmettingen bij zowel bewoners als personeelsleden opnieuw toe te nemen. Ook elders in Vlaanderen krijgt corona almaar meer greep op de rusthuizen.

Er is voorzichtig goed nieuws uit de West-Vlaamse woonzorgcentra. Uit de cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat het aantal nieuwe besmettingen bij bewoners en personeel afneemt. Wel vielen er dit weekend twaalf overlijdens te betreuren onder rusthuisbewoners. In Oost-Vlaanderen en Antwerpen houdt het coronavirus wel nog altijd lelijk huis in de woonzorgcentra.