Maandag 6 april, 2020

Nieuws uit Jabbeke

Dit seizoen worden er geen kampioenstitels toegekend in het Belgische volleybal. De geplande hervorming voor de competitie 2020-2021 wordt wel doorgevoerd. En dat brengt een aantal verschuivingen met zich mee. Een overzicht, met meteen ook al de nieuwe namen van de reeksen erbij.

De Cultuurdienst Jabbeke had onder meer een mooi aanbod aan Erfgoeddag in petto, maar moet ook noodgedwongen alle culturele activiteiten annuleren. Kersvers cultuurfunctionaris Ineke Bruynooghe zet momenteel dan ook ferm in op de Facebookpagina en op de structurele uitbouw van de cultuurdienst.

Eind vorig jaar stopte Eddy Decloedt met de huisvuilophaling in Zerkegem. Deze week stopte nu ook Jabbekenaar Danny Verscheure, die in coronatijden op heel wat aandacht van de burger kon rekenen. Dat wil zeggen dat IVBO straks het afval inzamelt op het hele grondgebied van Jabbeke. De kalender wijzigt niet, de modaliteiten wel.

De krachtbalfederatie heeft beslist dat op basis van de huidige situatie, de overheidsmaatregelen en de prognoses rond het coronavirus de competitie- en bekerwedstrijden 2019-2020 niet meer doorgaan.

Wie zich vanaf nu niet meer houdt aan de maatregelen die de federale regering heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dreigt een gerechtelijke minnelijke schikking te moeten betalen die 250 euro zal bedragen voor particulieren en 750 euro voor handelaars. Een tweede inbreuk kan aanleiding geven tot een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Dat meldt het college van procureurs-generaal, dat een uitgebreide omzendbrief heeft opgesteld.

De gemeente Jabbeke wil ook de niet-gedigitaliseerde burger bereiken en correct informeren over het coronavirus. Niet alleen kregen de bewoners deze week een brief in de bus, er komt ook een call center. Jabbeke staat tevens klaar indien het nog erger zou worden: een triagecentrum kan direct operationeel worden.

Eerder besliste de Raad van Bestuur van Basketbal Vlaanderen al om de competities per direct en definitief te beëindigen. Een identieke beslissing werd door de RvB van Basketball Belgium genomen. Aan competitiesport is het echter eigen om een eindklassement op te maken, zeker wanneer dat bepalend is voor het stijgen en dalen, zoals op niveau van seniorcompetities.

De uitbaters van restaurants in Varsenare en Ertvelde zijn voor de Brugse strafrechter voor sociale inbreuken veroordeeld tot 48.000 euro boete, waarvan de helft met uitstel. Er werd bijvoorbeeld gesjoemeld met fictieve deeltijdse contracten. Het arbeidsauditoraat had voor Y.C. (38) en Q.X. (39) ook tien maanden gevangenisstraf gevorderd.

In navolging van de beslissing om alle indoorvolleybalactiviteiten voor het seizoen 2019-2020 definitief stil te leggen, werd er door Volley Belgium en Volley Vlaanderen een beslissing voor komend beachvolleybalseizoen genomen.

Basketbal Vlaanderen beslist om alle competities in Vlaanderen met onmiddellijke ingang stop te zetten. De competities worden ook op latere datum niet meer hervat. In overleg met AWBB is ook beslist om de competities op niveau van Basketball Belgium per direct en definitief te staken.