Caprinehoeve in Gits opent eigen ijssalon: “18 smaken gemaakt van geitenmelk”

Mama Anja Lust en dochter Delphine Dewulf in de ijshoeve. © SV
Redactie KW

In de Caprinehoeve in de Gryspeerdstraat in Gits kan je sinds kort genieten van verse ambachtelijke ijsjes. Brecht Dewulf (23), sinds begin dit jaar de zaakvoerder van de geitenboerderij, heeft namelijk versterking gekregen van zijn zus Delphine (19). Zij serveert in de Caprinehoeve voortaan artisanaal hoeve-ijs, gemaakt van de melk van de geitjes van haar broer. Wij gingen proeven.

Sinds begin dit jaar is voor de Caprinehoeve een nieuw hoofdstuk gestart. Zaakvoerder Brecht nam in januari het bedrijf over van Geert Vandecasteele. Hij is afkomstig van Oostkamp en nam in 2021 de boerderij van zijn grootouders in Jabbeke over, met de bedoeling om het bedrijf uit te breiden met een geitenstal. Maar door het stikstofakkoord kreeg hij daar geen vergunning voor. “Via via kwam ik te weten dat Geert op zoek was naar een overnemer en ik besloot de sprong te wagen. In januari ben ik hier komen wonen. We hebben ondertussen zowat 1.500 melkgeitjes, terwijl we in Jabbeke ook nog steeds geitjes kweken.”

Kindvriendelijk

Zus Delphine besloot haar broer te volgen naar Gits. In een al eerder omgebouwde schuur op het domein opende ze zaterdag samen met mama Anja een gloednieuw ijssalon. “Doordat Brecht zo’n voorliefde voor geiten heeft, hebben wij gaandeweg de smaak ook te pakken gekregen”, lacht mama Anja Lust (47). “De hoeve ligt op een fantastische locatie en we hopen hier deze zomer veel bezoekers te verwelkomen. Ook fietsers zijn uiteraard welkom om hier even uit te blazen en te komen genieten van een ijsje. We bieden ook pannenkoeken, verschillende bieren en koffies. Voor de kinderen staat er een springkasteel en we hebben ook een speelpleintje.”

“We verkopen zowel in de Delhaize van Gits en als in die van Staden ons hoeve-ijs.”

Het ijs is dan weer een idee van Delphine, die tot voor kort nog biomedische wetenschappen studeerde. “Ik had eigenlijk het liefst van al geneeskunde gestudeerd, maar door het systeem van het ingangsexamen kon ik niet starten. En biomedische wetenschappen was niks voor mij. Ik hou van ijs en in december vorig jaar ben ik beginnen experimenteren met smaken. Zo hebben we onder meer in Delhaize gestaan met proevertjes, die de mensen een score konden geven. Gaandeweg perfectioneerden we de smaak. Met succes, want ondertussen verkopen we zowel in de Delhaize van Gits en als in die van Staden ons hoeve-ijs.”

Smaakt net als ijs van koemelk

Dat ijs is gemaakt van de melk van de geitjes van broer Brecht. Wij kunnen je alvast verzekeren dat de smaak goed zit. “Veel mensen kijken vreemd op als ze horen dat het om ijs van geitenmelk gaat”, zegt Anja. “Maar eigenlijk proef je helemaal geen verschil met ijs die van koemelk gemaakt is. Koude koemelk en koude geitenmelk smaken heel gelijkaardig. Het is pas als je de melk verhit dat die typische smaak van geitenmelk naar boven komt. Anderzijds is het ook een voordeel dat dit soort ijs wel perfect gegeten kan worden door mensen die niet tegen koemelk kunnen.”

De ijshoeve van de Caprinehoeve in de Gryspeerdstraat 91 is elke dag open van 13 tot 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier