Jabbeke klaar voor Erfgoeddag nu zondag: thuis bij Permeke en anderen

Marcel Desmedt toont de evolutie van het huishouden in de twintigste eeuw. © Davy Coghe
Redactie KW

Het leven in een gewoon huis en in dat van kunstenaar Permeke of kunst van krijgsgevangenen, boeiender kan de Jabbeekse editie van Erfgoeddag op zondag 21 april, met als thema ‘thuis’, waarschijnlijk niet. Marcel Desmedt, de heemkundige van Jabbeke, is dan ook trots op het erfgoedprogramma. “Dankzij onze verzamelwoede kunnen we het thema ‘thuis’ mooi uitwerken.”

In zaal Sarkoheem is er vanaf 13 uur een tentoonstelling te bezoeken over hoe de mensen vroeger leefden: keukengerief, dagbladen, foto’s, gereedschap, avondlectuur… “Gelukkig dat we in ons archief eigenlijk van alles al decennialang aan het bijhouden zijn”, lacht heemkundige Marcel Desmedt.

Jeugdherinneringen

“Dankzij onze verzamelwoede kunnen we het thema ‘thuis’ mooi uitwerken. In de grote zaal van Sarkoheem geven we een overzicht van zowat alle voorwerpen die er in een huishouden in de loop van de twintigste eeuw aanwezig waren. Er is niet echt een chronologische volgorde. Alles is thematisch tentoongesteld maar zo zie je bijvoorbeeld in de uitgestalde gereedschappen wel een evolutie. Ik denk dat veel mensen zich een aantal voorwerpen nog vaag zullen herinneren van in hun jeugd. Mooi dat we op die manier bij hen jeugdherinneringen zullen oproepen. We voorzien een tekst met wat uitleg, maar je kan je ook laten begeleiden door mensen van de erfgoedcel Jabbeke.”

“Gelukkig dat we in ons archief van alles al decennialang aan het bijhouden zijn”

Het documentatiecentrum van de erfgoedcel is die zondagnamiddag trouwens ook te bezoeken. In de bovenruimte van zaal Sarkoheem kan je leren hoe de inventarisatie van documenten en krantenknipsels over Jabbeke in zijn werk gaat.

Vloethemveld

Op Erfgoeddag kan je ook het Permekemuseum, of eigenlijk de woning De Vier Winden waar de kunstenaar heeft gewoond, bezoeken. Er zijn gidsbeurten, tafelgesprekken en ook Studio Permeke is actief. In het Vloethemveld tonen ze kunstuitingen door krijgsgevangenen.

Elke Dewulf begeleidt de bezoekers om op Erfgoeddag met een andere blik te kijken naar de kunstwerken van de krijgsgevangenen uit het Britse Kamp dat na WO II in de bossen van Vloethemveld werd ingericht. Er zijn sessies om 10, 13 en 15 uur. Afspraak op parking P2, Diksmuidse Heirweg 6 in Zedelgem.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier