Jabbekenaar Saf (37) doet mee aan Homo Universalis: “Mijn pluszoontjes zijn bijzonder enthousiast”

© Davy Coghe
Tristan Vandevelde
Tristan Vandevelde Stagiair KW

Op zaterdag 30 maart start op VRT1 het nieuwe seizoen van Homo Universalis. In deze rubriek van Iedereen Beroemd strijden 100 Vlamingen tegen elkaar om de hoofdprijs: een reischeque, maar nog belangrijker de eretitel ‘Homo Universalis’. Zeventien West-Vlaamse kandidaten maken dit jaar hun opwachting, waaronder Saf Perdaens. Hij is 37 jaar, afkomstig uit Leuven, maar voor de liefde verhuisd naar Jabbeke.

Saf woont samen met zijn vriendin Siets in Jabbeke. Ook is hij pluspapa van twee zoontjes Arjen (11) en Charlie (13). Beroepshalve doceert hij sinds 2016 aan de Hoge School Leuven binnen de graduaatsopleiding Welzijn. In 2021 richtte hij ook nog zijn eigen praktijk SAFva op in bijberoep voor loopbaancoaching en begeleiding van mensen in transitie. “Zelf zat ik jaren gevangen in het verkeerde lichaam.”

Streversmentaliteit

Een sterke competitiedrang overtuigde Saf zich in te schrijven voor het spelprogramma Homo Universalis. “Ik kende het zelf niet, maar ik ben pluspapa van twee jongens die hier naar keken. Dat gaf mij wel interesse om mij in te schrijven. Als een echte strever heb ik mij voorbereid. Zo heb ik iedere aflevering opnieuw bekeken en via YouTube een naaicursus gevolgd. Een goede zet, want er zat wel degelijk een naaiproef tussen, al was het toch niet zo’n groot succes.” Aan de fysieke onderdelen besteedde hij minder aandacht vooraf. Saf loopt in zijn vrije tijd dan ook ultramarathons. In december maalde hij nog 47 kilometer af ten voordele van inclusief sporten voor kinderen en volwassenen met een fysieke beperking.

Verkeerde lichaam

Al sinds kleinsaf wist Saf dat hij gevangen was in het verkeerde lichaam. Vanaf dat het toen kon, ging hij in transitie en kreeg het lichaam dat paste bij zijn mannelijke identiteit. “Ik heb nooit getwijfeld over deze beslissing. Toch was ik tot mijn 18e gevangen in het verkeerde lichaam. Ik probeerde mijn borsten te verbergen, droeg mannelijke kledij en hield mijn haar altijd kort. En gelukkig respecteerden ook mijn ouders keuze.”

In zijn jeugd maakte hij moeilijke periodes door. Als kind speelde hij voornamelijk met jongens. Maar naarmate hij ouder werd, voelde hij zich uitgesloten door zowel jongens als meisjes. Vooral tijdens de middelbare schooltijd, een periode waarin er weinig bekendheid en begrip was voor transgenderidentiteiten, werd hij vaak gezien als een rariteit die niet werd geaccepteerd. Op sport- en jeugdkampen was de situatie echter anders. Saf kon zijn ware geslacht goed verbergen en werd daar als jongen gezien en behandeld. “Die kampen waren fantastisch en hebben mijn jeugd echt ondersteund. Het was altijd spannend afwachten of niemand van mijn school meeging, want dan verspreidde het nieuws zich snel.”

Eigen praktijk

In 2021 lanceerde Saf zijn eigen coachingspraktijk, SAFva, gehuisvest in een unieke yurt. Hij richt zich op twee specifieke doelgroepen. De eerste groep bestaat uit cliënten die loopbaancoaching zoeken. “Als loopbaancoach focus ik op veertigers die schijnbaar alles hebben: een stabiele baan, een degelijk inkomen, en een gezin waarop ze trots kunnen zijn. Toch voelen ze intern dat hun huidige functie niet langer de voldoening schenkt waar ze naar verlangen. Het is mijn rol om hen te helpen herontdekken wat hen weer voldoening kan geven, en om de angst en stress die bij een carrièrewijziging komen kijken, te verminderen.” De tweede groep omvat mensen in transitie, geïnspireerd door zijn persoonlijke ervaringen. “Als psycholoog en iemand die zelf het belang heeft ondervonden van het volgen van je eigen pad, begrijp ik als geen ander de waarde die het leven krijgt wanneer je eindelijk je ware bestemming bereikt en kunt zijn wie je echt bent.”

Het is nog maar sindskort dat Saf openlijk uitkomt over zijn transitie, en dat is volgens hem grotendeels te danken aan zijn vriendin. “Door Siets durf ik echt naar buitenkomen met mijn verhaal, waar ik het eigenlijk tot sinds drie jaar geleden nog moeilijk mee had. Dit nieuws zal ook de meeste Homo Universalis-kandidaten verrassen, want ook daar heb ik het nog aan niemand expliciet gezegd.” Vol spanning kijkt Saf, samen met zijn gezin nu uit naar de eerste aflevering. Zijn pluszoontjes hopen alvast op winst, maar voor Saf ging het vooral om de ervaring.

Blijft het enkel bij de ervaring of overleeft hij 99 hordes? Daar mag hij nog geen antwoord op geven, dus wie Saf zijn avontuur wil volgen, kan dat vanaf 30 maart iedere zaterdag op VRT1.