Sofia Speybrouck neemt deel aan Atelier in Beeld: Warmte, rust en een stille kracht

Keramiste Sofia Speybrouck in haar atelier in de Eikendreef in Varsenare. “Naast keramiek werk ik ook met brons.” © DC
Redactie KW

Heel wat lokale kunstenaars stellen hun kunst tentoon tijdens Atelier in Beeld, het eerste weekend van mei. Diverse kunstgroepen maar ook heel wat individuele kunstenaars gooien dan de deuren van hun atelier open. Een topper in het Jabbeekse aanbod van het atelierweekend is keramiste Sofia Speybrouck, wiens werkruimte je kan bezoeken in de Eikendreef 5 in Varsenare.

Sofia Speybrouck kreeg de liefde voor kunst thuis mee, en die invloed is te merken. De studie naar compositie die haar vader zo boeide heeft ook zij duidelijk in haar werk opgenomen. Een vorm creëren bestaat voor Sofia eruit om lijnen, vlakken en ruimten in een evenwichtige en boeiende compositie tegenover elkaar te zetten. De sculpturen van Sofia getuigen van een unieke stijl. Ze stralen warmte, rust, maar ook een bepaalde stille kracht uit.

Rijpingsproces

De geabstraheerde sculpturen zijn al even vaak een weergave van Sofia’s gevoelens of gedachten. “Mijn werk is vooral een zoektocht naar emotie, een gevoel dat ik ervaar en in mijn werk wil meegeven. Het zijn inderdaad de dingen die me bezighouden die een vertaling krijgen in een ontwerp op papier. Vaak maak ik een kleine vormstudie om dan het werk te creëren op het gewenste formaat. Ik houd me niet steeds aan het ontwerp.”

“Tijdens de vergroting wordt het soms duidelijk dat er een aanpassing nodig is. In heel wat van mijn werken zijn er erg persoonlijke gevoelens verwerkt. Ze worden meegegeven met het werk, maar blijven verder vaak onbesproken. Iets ontwerpen is ook een rijpingsproces. Soms gaat het vlot, maar soms moet iets een jaar rijpen in mijn hoofd. Naast keramiek werk ik ook met brons.”

Deelnemers

Op 4 en 5 mei kan je ook terecht bij kunstkring Fresnara, met lokalen aan de Westernieuwweg in Varsenare. Daar tonen maar liefst 20 leden hun werken. Ook bij kunstenares Erna Schreel langs de Steenovenstraat zijn er diverse kunstenaars in huis. Hetzelfde verhaal in de Snellegemse gemeenschapszaal De Loodof bij de kunsthoeve De Lotus van Noëlla Van Daele.

(Patrick Anthone)

Alle informatie over de deelnemende kunstenaars vind je op www.atelierinbeeld.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier