De Zandberg viert 55-jarig bestaan met feest: “We zoeken naar zorg op maat voor kinderen en jongeren”

De medewekers van De Zandberg met de affiche van hun feest. © Davy Coghe
Redactie KW

Het onthaal-, observatie- en oriëntatiecentrum De Zandberg viert zijn 55-jarig bestaan met een feest op zaterdag 27 april. Via deze ‘open deuren’ wil het centrum zijn werking in de jeugdhulp bekender maken.

De Zandberg is voor de wielerminnende Varsenarenaar vooral bekend als de kraamkliniek waar Johan Museeuw werd geboren. Maar de geschiedenis van het kasteel en domein die zijn gevestigd op een zanderige heuvel – vandaar de naam Zandberg – gaat veel verder terug.

In 1866 kocht Emile Jooris land in de omgeving van de invloedrijke hoeves Kleine en Grote Thems. Hij verbouwde het oorspronkelijke huis tot een kasteel. “De Zandberg heeft in zijn geschiedenis vaak een sociale rol meegekregen. Vanaf 1953 deed De Zandberg dienst als kraamkliniek Mater Amabilis. In 1969 werd De Zandberg omgevormd tot het centrum zoals het op de dag van vandaag bestaat”, zegt directeur Ine Berlo.

Extra bril

“Het kasteel is nu een begeleidingscentrum voor kinderen en jongeren in afwachting van een verdere hulpverleningsbeslissing. Vanuit onze expertise gaan we aan de slag met kinderen, jongeren en hun brede netwerk om via een kortdurende begeleiding te zoeken naar zorg op maat. We kijken met een extra bril even mee naar hun verhaal. We zoeken samen naar de betekenis van de problemen en mogelijke oplossingen die groeikansen bieden”, legt Ine uit.

“Wanneer het aangewezen blijkt, begeleiden wij de gezinnen naar een aangepaste hulpverlening, in samenwerking met andere diensten. We werken interdisciplinair aan een handelingsgericht, diagnostisch proces om antwoorden te geven op de vragen en om een traject uit te stippelen. Dat kan residentieel of ambulant zijn, of voor een korte periode in crisis. Wij engageren ons ook om een kwalitatieve Integrale Jeugdhulpverlening uit te bouwen. In totaal kunnen er 21 jongeren terecht voor een begeleidingstraject. Er zijn twee leefgroepen: een van 0 tot 12 jaar, en een voor meisjes van 12 tot 18 jaar.” (PA)

De Zandberg viert het 55-jarig bestaan nu zaterdag 27 april van 14 tot 20 uur, met livemuziek, kinderanimatie, een overzichtstentoonstelling en begeleide rondleidingen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier