Karl schrijft een brief naar Nicky Degrendele: “Twijfel niet aan je missie en straks fiets je de geschiedenis in”

Nicky Degrendele plaatste zich deze week voor de Spelen in Parijs. © David PINTENS BELGA
Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze keer richt hij zich tot Nicky Degrendele. De 27-jarige baanwielrenster uit Varsenare bij Jabbeke plaatste zich deze week voor de Spelen in Parijs. Nicky mag altijd antwoorden met een mailtje naar karl@kw.be.

Berichten op Instagram. Je wordt er vrolijk of verdrietig van. Je omarmt ze of verfoeit ze. Dinsdagmorgen maakte jij mijn dag met een simpel zinnetje. We’re going to the games, baby (met een dubbel uitroepteken en een emoticon van een feestend vrouwtje). Er kwam een brede smile op mijn gezicht en in mijn hoofd zag ik je in Parijs al op een podium staan met een medaille om je nek. Gemakkelijker gedacht en gedroomd dan gedaan. Maar met jouw kwaliteiten en een beetje geluk op de piste in Saint-Quentin-en-Yvelines zit er op de Olympische Spelen zeker iets in.

Het missen van de vorige Spelen in Tokio zou de brandstof moeten zijn om tijdens de komende weken en maanden elke minuut in het teken van Parijs te zetten, Nicky. Laat je jachtinstinct het vanaf nu overnemen. Nog drie en een halve maand, ongeveer honderd dagen, elke seconde Parijs in- en uitademen. Filip Meirhaeghe hing in de voorbereiding op de Olympische Spelen in Sydney ondertussen 24 jaar geleden zijn huis vol met post-its. Peptalk en quotes zoals je er honderden vindt bij een simpele zoekopdracht op Google. Maar het hielp om de focus te bewaren, om op elk moment herinnerd te worden aan dat ene doel. Geen glas wijn, geen snoepje, geen frieten, geen praline. Een periode van totale toewijding. Het zou kunnen leiden naar hét hoogtepunt van je carrière. Doet het dat niet, dan heb je jezelf niets te verwijten. In 2018 werd je al wereldkampioene in Apeldoorn. Formidabel, Nicky. Maar olympisch goud is nog een paar stappen hoger.

“Je aanstekelijke lach kan alleen maar karma afdwingen”

Weet dat bij een olympische titel je naam voor eeuwig en altijd zal resoneren in Belgische sportkringen en ver daarbuiten, dat je voor de rest van je leven wordt uitgenodigd op awardshows en voor televisieprogramma’s. Niet dat dat een doel op zich is. Maar visibiliteit vertaalt zich ook in financiële opportuniteiten. Niet dat ik je gek wil maken. Maar je weet als geen ander dat het leven van een wielrenner een duivels diagram van hoogtes en laagtes is. Van die laatste soort heb je er ook veel gekend. De eeuwige strijd tegen de weegschaal, de voortdurende zoektocht naar de juiste hoeveelheid spiermassa, de kleine marge voor fouten in de sprint en de keirindiscipline. Het dunne draadje waarop je balanceert op zoek naar succes. Het is al jaren een mentale en fysieke uitputtingsslag. Daarom doet het zoveel deugd om te zien dat de puzzelstukken in mekaar aan het klikken zijn.

Garanties op een olympische medaille zijn er niet. Integendeel. Statistisch gezien is de kans kleiner dat je zonder naar huis komt dan dat je je er een toe-eigent. En toch heb ik er een goed gevoel bij. Je aanstekelijke lach kan alleen maar karma afdwingen. Je persoonlijkheid is zonder twijfel een meerwaarde voor de sportwereld en je aanwezigheid in het olympisch dorp zal worden gesmaakt. Het hart van Bruggeling Renaat Schotte zal een sprongetje maken als je de velodroom betreedt. Het commentaar bij een olympische titel van Nicky Degrendele zit meer dan waarschijnlijk al in zijn hoofd. Het statistiekenbureau GraceNote zal je niet meepakken in de profetie. Volgens hen win je straks geen medaille. Maar dat maakt een succes nog zoveel mooier.

Drie maanden leven als een kloosterzuster met enkel die ene levensveranderende explosie in Parijs als mikpunt. Is dat een realistisch gegeven, Nicky? Geloof in jezelf, twijfel geen seconde aan de slaagkansen van de missie en fiets je straks de geschiedenis in door de zijden tubes van je pistefiets te laten zingen op het houten ovaal van Saint-Quentin-en-Yvelines. Het zou jou en je ouders zo gegund zijn. Afspraak op het dakterras van Salons Hoche. Boven op het Belgian House komt onze studio. Ik verlang al om je er te zien stralen, Nicky. We’re going to the games, baby. En als jij die medaille pakt, wil ik nog wel eens een nachtje door feesten. José en Renaat ongetwijfeld ook.

Warme groeten,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier