Jabbeke eert overleden componist Patrick Peire met postuum ereburgerschap

Patrick Peire kreeg postuum het ereburgerschap van Jabbeke. © Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Patrick Peire is postuum gevierd als ereburger van Jabbeke. Daarmee komt de vorig jaar overleden componist in het illuster lijstje van onder andere Hugo Broos en Hubert Minnebo. Momenteel loopt in de bibliotheek een tentoonstelling over zijn carrière.

Tijdens een stemmige feestavond in het Vrije Tijdscentrum werd Patrick Peire gehuldigd als ereburger. Moderator Sylvia Broeckaert (VRT/Klara) ging in gesprek gaat met familieleden, vrienden en collega-muzikanten over zijn rijkgevulde leven en loopbaan. Tussen de gesprekken door speelde een barokensemble enkele klassieke muziekstukken die passen bij zijn carrière, samengesteld door Sarah Peire, klassiek zangeres en dochter van Patrick Peire.

Peires muzikale loopbaan begon vroeg. “Toen hij twaalf was richtte hij met enkele vriendjes zijn eerste muziekgroep op in het Sint-Lodewijkscollege Brugge. Hij speelde blokfluit in het ensemble Ons Dorado. Tijdens een concertreis met die groep ontmoette hij Carl Orff. Hij volgde lessen aan het conservatorium van Brugge en stichtte het barokensemble Ter Duinen (1963).”

Primus

“In Gent studeerde hij verder aan het Koninklijk Conservatorium. Hij behaalde er eerste prijzen notenleer (1966), harmonieleer (1970), fluit (1970), kamermuziek (1971) en muziekgeschiedenis (1971)”, vertelt schepen van Cultuur Claudia Coudeville.

“Al tijdens zijn opleiding was hij docent aan de Stedelijke Muziekschool Brugge. In 1971 richtte hij met enkele vrienden het Telemann Barokensemble op. Kort daarop volgde de stichting van het Collegium Instrumentale Brugense, waarvan Patrick de dirigent werd. Vele jaren lang hield dit ensemble elk jaar 30 à 40 concerten in binnen- en buitenland. Patrick Peire werd in die hoogdagen ook genomineerd voor een Grammy Award. Daarnaast nam hij ook het West-Vlaams Vocaal Ensemble in handen en herdoopte het tot Capella Brugensis. Van 1986 tot 1994 was Peire ook dirigent van het Nieuw Vlaams Symfonieorkest.”

Patrick Peire was een broer van Marc die ook musicus was en een neef van kunstschilder Luc Peire. Na een slepende ziekte overleed hij op 22 november 2023 op 77-jarige leeftijd. In de hoofdbibliotheek in Jabbeke loopt momenteel een tentoonstelling over zijn leven en werk. (PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier