Huis Snello opent eind 2025

De bouwwerken voor Huis Snello, een onderkomen voor 15 jongvolwassenen met een beperking, kunnen starten. © Davy Coghe
Redactie KW

De vergunning voor Huis Snello, een onderkomen voor 15 jongvolwassenen met een beperking, is afgeleverd. Eind 2025 zullen langs de Oudenburgweg in Varsenare 15 volwassenen onder begeleiding er zelfstandig kunnen wonen en leven.

Bezieler van Huis Snello is Koen Ongenae, ook papa van toekomstige bewoner Daphne. Met vzw Snello is Koen al vier jaar bezig met de plannen om een residentiële setting te bouwen voor mensen met een beperking. Hij is dan ook erg blij met het nieuws dat de vergunning werd afgeleverd. “Oorspronkelijk is alles begonnen in Snellegem, toen werd gekeken om Huis Snello te vestigen in de tuin van de Pastorie. Maar wegens verzet van de oppositie, voelden we aan dat we die richting moesten laten varen. We hebben daarbij toch ruim een jaar tijd verloren om de plannen te wijzigen, tot de gemeente Jabbeke met het voorstel kwam een stuk grond in erfpacht te geven op de domeinen van Licht en Liefde in Varsenare. Dit werd een stuk grond van 2.200 m². Huis Snello komt te liggen achter de nieuwe zorgwoningen van Licht en Liefde. Nadelen zijn wel dat de winkels, restaurants en cafés wat verderop liggen. Huis Snello is niet echt in het dorp zelf gelegen. Maar alles is nu goedgekeurd, en er kan gestart worden met bouwen na aanlegging van een weg om de voorziening te bereiken. We hopen uiteraard op een eerste steenlegging in 2024”, vertelt Koen.

Solidariteit

“De droom is om in het najaar van 2025 open te kunnen gaan”, denkt Koen. “Er komen 15 studio’s om individueel te bewonen met daarbij nog een gezamenlijke leefruimte met grootkeuken. Het is geen must om alles samen te doen. We proberen zoveel mogelijk de bewoners naar buiten te krijgen en hen mee te laten draaien in de samenleving. Het huis moet een open huis worden waar iedereen welkom is. Solidariteit is een groot woord in dit project. Samen gaan we eraan werken om onze kinderen een mooie en goede toekomst te geven. In die vier jaar kan ik alleen maar vaststellen hoeveel mensen dit project genegen zijn. Op vandaag zijn er zes bewoners ingeschreven en met twee jongvolwassenen met een beperking lopen er gesprekken. Maar nu pas begint de echte werving voor inwoners”, besluit Koen. (PA)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier