Inclusie-ambassadeur Stijn Vandamme vraagt prikkelarme zones voor mensen met autisme op de Meifoor in Brugge

Biedt de Meifoor in Brugge teveel prikkels voor mensen met autisme? © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Inclusie-ambassadeur Stijn Vandamme zal op Wereld Autisme Dag – dinsdag 2 april – vragen om mensen met autisme meer te betrekken op de Brugse Meifoor: “Als een kermis echt inclusief wil zijn voor mijn autisme moet het zones met veel en minder prikkels voorzien.” De Brugse schepen Pablo Annys belooft dit aan te kaarten voor de Meifoor 2025, voor de Meifoor dit jaar, die van 19 april tot 12 mei plaatsviondt, komt het voorstel te laat.

Op 2 april is het Wereld Autisme Dag. Voor Stijn Vandamme uit Jabbeke is dat een dag om aandacht te vragen voor de drempels die hij en anderen met autisme ervaren. Als ambassadeur van InclusieAmbassade vraagt hij om mensen met autisme meer te betrekken op de Meifoor in Brugge. Dit door op de kermis zones met veel en minder prikkels te voorzien, in plaats van een prikkelarm evenement aan te bieden.

Minder prikkels

“Vanuit mijn eigen autisme vind ik een prikkelarm moment op de Meifoor in Brugge al een eerste grote stap vooruit naar meer inclusie, maar het is nog niet inclusief genoeg”, stelt Stijn Vandamme.

“Het evenement creëert eerder een aparte ruimte voor mensen met autisme in plaats van ons volledig te betrekken om op gelijke voet met anderen zonder autisme om te gaan. Als de Meifoor in Brugge echt inclusief wil zijn voor mijn autisme, moet het zones met veel en minder prikkels voorzien op de kermis.”

“ Hierdoor kunnen bezoekers met en zonder autisme zelf kiezen of ze wel of niet de zone met minder geluiden en knipperende lichten bezoeken. Iedereen is dan betrokken. Ik kan mij hierdoor een bezoeker voelen én niet een bezoeker met autisme”, aldus de Jabbekenaar.

Misvatting

Stijn Vandamme ervaart het als een misvatting dat alles voor mensen met autisme prikkelarm moet zijn: “Door enkel prikkels weg te halen help je mij en anderen met autisme niet altijd vooruit, want de problemen op vlak van onvoorspelbaarheid en het schakelen en begrijpen van verandering blijven.”

“Het is beter om afwisseling van veel en minder prikkels te voorzien met aandacht voor genoeg duidelijkheid en voorspelbaarheid, zodat we kunnen wennen aan drukke en minder drukke situaties.”

Meifoor 2025

De Brugse schepen van ambulante markten Pablo Annys bedankt Stijn Vandamme voor het delen van zijn inzichten en perspectieven betreffende de inclusiviteit op de Meifoor in Brugge: “We waarderen jouw openheid en je suggesties. Het is belangrijk voor ons om te begrijpen dat een prikkelarme omgeving niet voor iedereen de ideale oplossing is, en we erkennen de behoefte aan diversiteit in prikkelniveaus.”

“Jouw voorstel om zones te creëren met zowel veel als minder prikkels, om zo een inclusievere ervaring te bieden, is zeer waardevol. Dit realiseren is echter niet zo simpel: werken in verschillende zones is moeilijk, gezien de beperkte beschikbare ruimte en het feit dat alle kramen prikkels verspreiden. Dit en vorig jaar werd/wordt het prikkelarm moment al uitgebreid in duurtijd en we zetten ook in op rolstoeltoegankelijke kabelgoten om zo minimale hinder te creëren.

éWe willen je laten weten dat we jouw feedback serieus nemen en zullen zeker overwegen om dit mee te nemen naar de volgende editie van de Meifoor (2025). Het streven naar een evenement dat voor iedereen toegankelijk is, blijft onze prioriteit”, aldus Pablo Annys. Dit jaar vindt de Brugse Meifoor van 19 april tot 12 mei plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier