Brugge / Horeca Brugge / Horeca Topchef Filip Claeys geeft tips om de beste mosselen te bereiden: “Zo zijn ze mooi open en niet droog” Het mosselseizoen is begonnen! Topchef Filip Claeys van het Brugse tweesterrenrestaurant De Jonkman, voorzitter van de Noordzee Chefs, geeft enkele nuttige tips. 18 juli 2024
Brugge / Horeca Brugge / Horeca West-Vlaanderen (en vooral Brugge) boven in lijst van beste Europese restaurants Culinair internetplatform Opinionated About Dining (OAD) heeft hun lijst van toprestaurants in Europa bekend gemaakt. Van de 555 restaurants zijn er 25 uit ons land bij. Bijna een derde daarvan heeft roots in West-Vlaanderen. 18 juni 2024
Brugge / Horeca Brugge / Horeca De Jonkman uit Brugge behoudt twee Michelinsterren, maar is groene ster kwijt Filip Claeys van restaurant De Jonkman in Sint-Kruis blijft met twee Michelinsterren de koning van de Brugse restauranthouders. Maar opmerkelijk: na drie jaar is hij zijn ‘groene’ ster kwijt. Duurzaamheid staat nochtans hoog in de prioriteitenlijst van de voorzitter van de Noordzeechefs. 26 februari 2024
Oostende / Onderwijs Oostende / Onderwijs Leerlingen Hotelschool Ensorinstituut krijgen workshops van echte chefs De leerlingen van het zesde en zevende jaar van Hotelschool Ensorinstituut in Oostende kregen op maandag 5 februari kookworkshops met nadruk op duurzaamheid in de visserij. In samenwerking met de NorthSeaChefs en onder leiding van tweesterrenchef Filip Claeys en chef Rudi Van Beylen leerden de leerlingen unieke visbereidingen. 7 februari 2024
Blankenberge / Restaurant Blankenberge / Restaurant Côté Préféré, Willem Hiele en Onism vallen in de prijzen bij Gault&Millau 2023 Maandag werd de 20ste verjaardag van de Gault&Millau Gids gevierd. Zoals elk jaar werden de beste restaurants van het land voorgesteld. Côté Préféré uit Jabbeke, Willem Hiele uit Oudenburg en Onism uit Blankenberge konden elk een award in ontvangst nemen. Maar ook chef Tim Boury heeft reden om vanavond een goeie fles open te trekken: een nieuwe score van 18,5 op 20, en daarmee de titel van derde beste restaurant van België. Ontdek de volledige rangschikking onderaan het artikel (mét zoekfunctie). 27 november 2023
Brugge / Vrije tijd Brugge / Vrije tijd Zou deze puur Brugse ploeg potten breken in de Ronde van Vlaanderen? Mocht Flanders Classics nog een wildcard voor een bijkomende ploeg uitreiken, dan hebben wij alvast een volledig team van gedreven en bekende Brugse wielertoeristen klaar. En om niets aan het toeval over te laten, ligt zelfs de tactiek al vast. Voor elk parcours en elke weersomstandigheid hebben we een ideale renner om naar voren te schuiven... 30 maart 2023
Brugge / Onderwijs Brugge / Onderwijs Thu Thuy Tran en Zeb Célie zijn Junior Ambassador North Sea Chefs 2023 Maandag 6 maart vond in Hotelschool Ter Groene Poorte de eerste editie plaats van de kookwedstrijd Junior Ambassador North Sea Chefs plaats. De leerlingen van het specialisatiejaar CHEF! gingen er aan de slag met onbekende Noordzeevis. 8 maart 2023
Leffinge / Theater Leffinge / Theater Theaterstuk Den Trouw doorbreekt alle taboes Na twee jaar uitstel kan de herkenbare dramedie Den Trouw eindelijk doorgaan. Theatergezelschap Altoos Doende uit Leffinge blies het stuk van John Lammertijn nieuw leven in. Philippe De Clercq nam de regie voor zijn rekening. 2 november 2022
Horeca Horeca Iedereen weet deze zomer het Ieperleedhof te vinden: IJscrème die een omweg waard is Je maakt het niet elke dag mee, dat tachtig oldtimers plots je erf oprijden. Filip Claeys zag het vorige zaterdag gebeuren, in zijn zuivelhoeve Ieperleedhof, in de Fleriskotstraat in Leffinge. De chauffeurs hadden zin in een ijsje van zijn vrouw Katrien. Of hoe een ideetje en wat haastwerk uitdraaien op een smakelijk succes. 24 augustus 2022
Horeca Horeca West-Vlaamse horeca komt 1.766 handen te kort: bijna 900 vacatures raken niet ingevuld Nooit eerder kampte de horeca met een groter personeelstekort als vandaag. Veel mensen die tijdens de pandemie overstapten naar een andere sector, keren niet meer terug. “Ik heb al twee maanden drie vacatures openstaan, maar daar kwam zelfs nog geen enkele reactie op.” 8 april 2022
Wevelgem / Economie Wevelgem / Economie Slimme koelkast verovert werkvloer: West-Vlaamse start-up Tasties sluit deal met internationale cateraar Tasties, dat sinds begin 2021 slimme koelkasten bij bedrijven plaatst, schakelt een versnelling hoger. De West-Vlaamse start-up gaat in zee met de internationale beursgenoteerde cateraar Compass Group en wil de komende drie jaar minstens vierhonderd ‘smart fridges’ aan de man brengen. Met hun technologie kunnen werknemers op een laagdrempelige manier, en zonder het inzetten van extra personeel, gezonde voeding kopen. “Op termijn willen we dé referentie in de sector worden”, aldus co-ceo’s Jelle Fluit (42) en Pieter-Jan Debel (27). 24 maart 2022
Brugge / Horeca Brugge / Horeca Dries Corneillie (De Jonkman, Brugge) is Sommelier of the Year 2022 In Brussel werd de winnaar van de titel ‘Sommelier of the Year 2022’ bekendgemaakt. Tot ieders verrassing is er dit jaar niet één, maar zijn er liefst vier winnaars! Zo mag Dries Corneillie (28) van De Jonkman in Brugge de titel achter zijn naam schrijven. 7 maart 2022
Bredene / Natuur Bredene / Natuur Bredene is uitvalsbasis voor Eneco Clean Beach Cup op 20 maart De Eneco Clean Beach Cup vindt dit jaar plaats in België en Nederland op 20 maart. De dertiende editie is woensdag voorgesteld in Bredene, de hoofdlocatie van 2022. Tijdens de Eneco Clean Beach Cup kunnen deelnemers afval opruimen vanop 27 locaties in beide landen. 25 februari 2022
Brugge / Restaurant Brugge / Restaurant Flavourite Bruges moet Brugge nog sterker op gastronomische kaart zetten ‘Flavourite Bruges’: onder deze vlag bundelt Brugge voortaan alle initiatieven die de gastronomische troeven van de stad in de kijker plaatsen. In de maand maart loopt er een actie waarbij deelnemers elke week een bon van 50 euro voor een gastronomisch restaurant kunnen winnen. En intussen wordt hard gewerkt aan een vernieuwde editie van Kookeet. 9 februari 2022
Brugge / Samenleving Brugge / Samenleving Sterrenchef helpt sociaal restaurant met kerstmenu Chef Alex Hanbuckers van Auberge De Herborist, goed voor één Michelinster, en de chefs van maatwerkbedrijf vzw Sobo stelden een viergangenmenu samen dat tijdens de eindejaarsperiode kan afgehaald worden. 14 december 2021
Brugge / Horeca Brugge / Horeca Tweesterrenchef Filip Claeys van De Jonkman achter de kookpotten van volksrestaurant VORK in Kortrijk Sterren- en Northseachef Filip Claeys van Restaurant De Jonkman in Sint-Kruis Brugge bracht een bezoek aan volksrestaurant VORK. Hij gaf er op uitnodiging van schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene een uitgebreide workshop aan de cursisten keukenmedewerker om hen voor te bereiden op het feestelijke kerstmenu van 23 december voor de meest kwetsbaren. “Hij kwam onze keuken inspireren”, aldus de schepen. “Ik vroeg hem ook of hij onze eerste peter wilde zijn.” 30 november 2021
Torhout / Samenleving Torhout / Samenleving Topgroentechef Nicolas Decloedt schaart zich achter Try Vegan-maand: “Eens je lapje vlees links laten liggen, waarom niet?” Van 1 tot 30 november wil Try Vegan het brede publiek laten kennismaken met hoe lekker en makkelijk het kan zijn om veganistisch door het leven te stappen. Iets waar ook de naar Brussel uitgeweken Torhoutenaar Nicolas Decloedt zich achter schaart. Hij runt sinds 2016 met Humus x Hortense een van de beste groenterestaurants ter wereld en is al 25 jaar overtuigd vegetariër. “Als we onze planeet een toekomst willen geven, moeten we ons collectief eetpatroon aanpassen.” 29 oktober 2021
Bikschote / Horeca Bikschote / Horeca Dries Corneille tweesterrenrestaurant De Jonkman in Brugge is beste sommelier van België Dries Corneille, de sommelier van tweesterrenrestaurant De Jonkman in Brugge, is uitgeroepen tot de Beste Sommelier van België 2021. Dat heeft de Belgische Sommeliersgilde zondag bekendgemaakt. 17 oktober 2021
Oostende / Samenleving Oostende / Samenleving Kookboek ‘Zwiegen en eten’ bundelt familierecepten van rusthuisbewoners, bekende chefs... en burgemeester Tommelein Wat doet een mens zoal in coronatijden? Zeker in de woon-zorgcentra, waar de deuren maandenlang op slot zaten, moest men creatief uit de hoek komen. Daar zijn ze in Sint-Monica en de Drie Platanen zéker in geslaagd. Het resultaat is ‘Zwiegen en eten’, een kookboek vol recepten van bewoners, topchefs en bekende Oostendenaars. 24 juni 2021
Oostende / Samenleving Oostende / Samenleving Woonzorgcentrum pakt uit met kookboek: ‘Zwiegen en eten’ Wat doet een mens zoal in coronatijden? Zeker in de woon-zorgcentra, waar de deuren maandenlang op slot zaten, moest men creatief uit de hoek komen. Daar zijn ze in Sint-Monica en de Drie Platanen zéker in geslaagd. Het resultaat is ‘Zwiegen en eten’, een kookboek vol recepten van bewoners, topchefs en bekende Oostendenaars. 24 juni 2021
Oostende / Samenleving Oostende / Samenleving Woonzorgcentrum pakt uit met kookboek: ‘Zwiegen en eten’ Wat doet een mens zoal in coronatijden? Zeker in de woon-zorgcentra, waar de deuren maandenlang op slot zaten, moest men creatief uit de hoek komen. Daar zijn ze in Sint-Monica en de Drie Platanen zéker in geslaagd. Het resultaat is ‘Zwiegen en eten’, een kookboek vol recepten van bewoners, topchefs en bekende Oostendenaars. 24 juni 2021
Oostende / Samenleving Oostende / Samenleving Woonzorgcentrum pakt uit met kookboek: ‘Zwiegen en eten’ Wat doet een mens zoal in coronatijden? Zeker in de woon-zorgcentra, waar de deuren maandenlang op slot zaten, moest men creatief uit de hoek komen. Daar zijn ze in Sint-Monica en de Drie Platanen zéker in geslaagd. Het resultaat is ‘Zwiegen en eten’, een kookboek vol recepten van bewoners, topchefs en bekende Oostendenaars. 24 juni 2021
Oostende / Samenleving Oostende / Samenleving Woonzorgcentrum pakt uit met kookboek: ‘Zwiegen en eten’ Wat doet een mens zoal in coronatijden? Zeker in de woon-zorgcentra, waar de deuren maandenlang op slot zaten, moest men creatief uit de hoek komen. Daar zijn ze in Sint-Monica en de Drie Platanen zéker in geslaagd. Het resultaat is ‘Zwiegen en eten’, een kookboek vol recepten van bewoners, topchefs en bekende Oostendenaars. 24 juni 2021
Samenleving Samenleving Eindelijk weer... Hier kijkt Bekend West-Vlaanderen het meest naar uit Het lijstje met versoepelingen vanaf 9 juni is lang. We mogen straks weer genieten op restaurant, afzien in de fitness en feesten met familie en vrienden. Maar waar kijkt Bekend West-Vlaanderen het meest naar uit? We vroegen het aan tien bekende koppen. 8 juni 2021
Houthulst / Samenleving Houthulst / Samenleving Filip Claeys neemt na 40 jaar afscheid als ambtenaar bij de gemeente: “Veel plezier beleefd aan Meifoor” Na meer dan 40 jaar trekt Filip Claeys de deur dicht van zijn bureau op de dienst Burgerzaken. Hij heeft ook een speciale band met de foorkramers van de Meifoor opgebouwd. Nu zal hij tijd vrijmaken voor zijn vogels, vissen en hij zal ook veel wandelen. 3 juni 2021
Houthulst / Samenleving Houthulst / Samenleving Ook dit jaar wordt de meifoor afgelast door corona De meifoor, een traditie ontstaan uit de meibedevaarten naar de Lourdesgrot in Houthulst, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een kermis met heel wat foorkramen, terrasjes en andere activiteiten. Ieder jaar opnieuw is het op en rond de markt van Houthulst een drukte van jewelste. Vorig jaar kon de meifoor al niet doorgaan en dit jaar wordt het evenement opnieuw afgelast. 14 mei 2021
Brugge / Horeca Brugge / Horeca Brugs sterrenrestaurant De Jonkman krijgt bronzen beelden op bezoek Voor de ontvangst van de eerste echte klanten is het nog iets te vroeg maar chef Filip Claeys van De Jonkman in Sint-Kruis bij Brugge kreeg vandaag wel veertien bronzen beelden op bezoek. Een stunt van galerijhoudster Annelies Ysebaert die zo de door corona zwaar getroffen sectoren cultuur en horeca een hart onder de riem wil steken. 1 mei 2021
Aalbeke / Horeca Aalbeke / Horeca Heropening op 1 mei nadert, maar vindt sector wel voldoende personeel? “Job in de horeca dreigt knelpuntberoep te worden” De nog altijd geplande heropening van de horeca op zaterdag 1 mei komt steeds dichterbij, maar de sector kampt met een tekort aan helpende handen. Door de gedwongen sluiting is een deel van het personeel elders aan de slag gegaan en die lijken niet meteen terug te keren. “Ik zag de helft van mijn keukenbrigade vertrekken”, zegt Filip Claeys van het sterrenrestaurant De Jonkman. 1 april 2021
Sint-Kruis / Horeca Sint-Kruis / Horeca IN KAART Michelin-sterren uitgereikt: West-Vlamingen zorgen voor indrukwekkend nieuw aantal sterren In Bergen vond vanmorgen de virtuele uitreiking van de Michelin-sterren plaats. Restaurant Castor (Beveren-Leie) en Bartholomeus (Knokke-Heist) krijgen hun tweede ster. Vier West-Vlaamse restaurants krijgen hun eerste Michelinster: Boo Raan (Knokke), Bar Bulot (Brugge), L'Envie (Zwevegem) en Willem Hiele (Koksijde). In de nieuwe ‘duurzame’ categorie, kreeg Filip Claeys van De Jonkman een Groene Ster. 5 december 2021
Koksijde / Samenleving Koksijde / Samenleving Amy uit Oostduinkerke wordt 21 in 21: “Mijn familie is mijn steun en toeverlaat” 7 januari 2021
Brugge / Samenleving Brugge / Samenleving Brugse sterrenchef kookt voor sociaal buurtrestaurant tijdens de feestdagen De Brugse tweesterrenchef Filip Claeys van De Jonkman en buurtrestaurant Pas Partout slaan de handen in elkaar. Met de creatie van hun afhaalmenu ‘Plat Partout’ voor de eindejaarsperiode, willen ze ‘iedereen’ de kans geven om in deze moeilijke tijd een sterrenmenu op tafel te toveren. Deze actie kadert binnen de lancering van Buurtopjebord.be, een digitaal platform waar 28 buurtrestaurants in Vlaanderen hun takeaway-maaltijden tijdens de feestdagen bundelen. Iedereen kan er terecht om een lekker en betaalbaar feestmenu te bestellen en af te halen, én ondertussen steunen ze de sociale tewerkstelling. 8 december 2020