Topgroentechef Nicolas Decloedt schaart zich achter Try Vegan-maand: “Eens je lapje vlees links laten liggen, waarom niet?”

Nicolas Decloedt en Caroline Baerten lanceerden in 2008 het Humus x Hortense-concept. © Frank Croes
Philippe Verhaest

Van 1 tot 30 november wil Try Vegan het brede publiek laten kennismaken met hoe lekker en makkelijk het kan zijn om veganistisch door het leven te stappen. Iets waar ook de naar Brussel uitgeweken Torhoutenaar Nicolas Decloedt zich achter schaart. Hij runt sinds 2016 met Humus x Hortense een van de beste groenterestaurants ter wereld en is al 25 jaar overtuigd vegetariër. “Als we onze planeet een toekomst willen geven, moeten we ons collectief eetpatroon aanpassen.”

Dat Nicolas Decloedt zou uitgroeien tot een van onze beste groentechefs, stond aanvankelijk niet in de sterren geschreven. De 44-jarige geboren en getogen Torhoutenaar heeft een masterdiploma in de beeldende kunst en fotografie op zak, maar trok na zijn studies naar Ter Duinen in Koksijde om er een koksopleiding te volgen. “Met dank aan mijn grootouders Basiel Compernolle en Georgette Dewulf”, glimlacht hij.

“Zij hadden een indrukwekkende moestuin. ‘s Ochtends gingen we er groenten oogsten en ‘s avonds bereidde mijn mama Linda Compernolle die dan. Verser was haast onmogelijk. De liefde voor lekker en gezond eten heb ik dankzij hen met de paplepel naar binnen gekregen.” Aan Ter Duinen leerde hij zijn partner Caroline Baerten kennen en samen bliezen ze in 2008 het Humus x Hortense-concept in het leven. “Eerst enkel op locatie, maar sinds 2016 hebben we onze vaste stek in hartje Brussel. De perfecte plek om ons ding te doen.”

Groene Michelinster

Een beslissing die het koppel geen windeieren heeft gelegd, want Humus x Hortense mocht zich al een groene Michelinster opspelden, werd bekroond tot het beste veganistische restaurant ter wereld en staat op de zevende plaats in de rangschikking van de Best Vegetables Restaurants van We’re Smart Green Guide.

Slechts een minderheid van onze klanten stapt puur vegetarisch of veganistisch door het leven

“Ik ben zelf al 25 jaar overtuigd vegetariër”, legt Nicolas uit. “Aanvankelijk uit ethische overwegingen, maar ondertussen ook omdat ik maar al te goed besef dat we ons collectief eetpatroon moeten aanpassen. Alleen zo kunnen we onze planeet – en onszelf – een mooie toekomst schenken. Tegelijk willen we bewijzen dat een vegetarische of veganistische keuken perfect een gastronomisch niveau kan bereiken én ook rendabel is.”

Veel gasten die bij Nicolas komen tafelen, zijn dan ook verrast door wat ze geserveerd krijgen. “Dat is ook net de bedoeling”, glimlacht Nicolas. “Slechts een minderheid van ons klantenbestand stapt puur vegetarisch of veganistisch door het leven. De meeste mensen die we over de vloer krijgen, zijn omnivoren, maar willen het concept eens testen. Ze beschouwen ons als een soort ambassadeur. Daar zijn we best trots op.”

“Onze groenten halen we trouwens uit Dikkebus, bij Le Monde des Mille Couleurs van Dries Delanote. Zo brengen we een stukje West-Vlaamse topkwaliteit naar onze hoofdstad.”

© Maurine Buchet

Nicolas benadrukt dat hij niemand wil bekeren. “Maar ik wil wel mee duidelijk maken dat wij in de rijke westerse wereld perfect de keuze kunnen maken om geen vlees en vis te eten. Het is voor iedereen zonneklaar dat onze manier van omgaan met onze planeet compleet verstoord is. We moeten een nieuwe balans vinden en anders gaan eten, kan daarbij helpen.”

“Vegetarisme en veganisme is niet enkel meer voor het zogenaamde geitenwollensokken-publiek. Eens je biefstukje links laten liggen en bewust kiezen voor een vegetarisch of veganistisch gerecht, waarom niet? Als wij kunnen meehelpen aan die shift, is dat mooi.”

Topinitiatief

Dat die evolutie stilaan op kruissnelheid zit, ziet Nicolas ook in zijn restaurant. “We bereiken alle leeftijden en types. Van 17-jarigen die hun ouders mee op sleeptouw nemen tot zeventigers die eens willen komen proeven. We merken ook dat onze keuken steeds meer geaccepteerd wordt bij collega’s. Met sterrenchef Filip Claeys van De Jonkman heb ik een zeer goeie relatie en ook Martijn Defauw van Rebelle in Kortrijk is fan van wat we doen.”

Try Vegan vindt Nicolas een topinitiatief. “Het maakt mensen warm voor een andere manier van met voeding om te gaan en kan verrassend werken. Mijn ultieme tip voor iedereen die de weg richting plantaardige voeding wil inslaan: koop zoveel mogelijk lokaal bij de (bio)boer om de hoek. Je haalt niet alleen lekkere producten in huis, je steunt er ook nog eens gepassioneerde mensen mee. En ga op zoek naar receptjes. Je zal versteld staan van de haast oneindige mogelijkheden.”

Info en recepten: tryvegan.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.