Ook dit jaar wordt de meifoor afgelast door corona

Filip Claeys, bevoegd voor de kermissen in Houthulst, en schepen Jeroen Vandromme op de markt in Houthulst waar het normaal bruist van het leven tijdens de meifoor.© ACK
Filip Claeys, bevoegd voor de kermissen in Houthulst, en schepen Jeroen Vandromme op de markt in Houthulst waar het normaal bruist van het leven tijdens de meifoor.© ACK
Redactie KW

De meifoor, een traditie ontstaan uit de meibedevaarten naar de Lourdesgrot in Houthulst, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een kermis met heel wat foorkramen, terrasjes en andere activiteiten. Ieder jaar opnieuw is het op en rond de markt van Houthulst een drukte van jewelste. Vorig jaar kon de meifoor al niet doorgaan en dit jaar wordt het evenement opnieuw afgelast.

Filip Claeys is naast dienstoverste van Burgerlijke Zaken in de gemeente Houthulst ook bevoegd voor de kermissen. Contact nemen met foorreizigers, de plaatsen toekennen, contracten opmaken, enzovoort zijn dingen die Filip al ruim 40 jaar doet.

“Intussen ken ik alle foorreizigers heel goed en hebben we een band opgebouwd. Het is voor mij de laatste meifoor, en het wordt er helaas eentje in mineur”, vertelt Filip die straks met pensioen gaat. “Vorig jaar kon ik al geen meifoor organiseren, dit jaar opnieuw niet, heel jammer.”

“Normaal wordt er een receptie aangeboden aan de foorreizigers, een ideaal moment om met z’n allen samen te komen. Het is altijd weer gezellig en een blij weerzien met zij die hier al heel wat jaren komen maar ook dit gaan we nu missen.”

Horecaterrassen

Traditioneel start de meifoor op de eerste zondag van mei en eindigt ze op de eerste zondag van juni. Op het programma staan een aantal weerkerende activiteiten zoals de jaarmarkt, de tentoonstelling, een auto-tuning- event en een rozenkrans aan de Lourdesgrot. Ook het Chirocafé, een concert door de koninklijke harmonie De Woudfanfare, wandeltochten georganiseerd door de Buskanters, vinkenzettingen, een gymshow door Jumping Jack en de viswedstrijd zijn vaste waarden. Daarnaast zijn er de vele terrasjes uitgebaat door diverse verenigingen terwijl de markt gevuld is met foorkramen voor de kleintjes en voor de groteren.

“Door de huidige maatregelen rond corona kan dit opnieuw allemaal niet doorgaan. Wel zijn de vinkenzettingen opnieuw opgestart en kunnen verenigingen weer vergaderen, met een maximum van tien personen, buiten op de binnenkoer en zonder dat er dranken worden aangeboden. De terrassen van de horeca zullen wel open zijn. Voor de kermis in Jonkershove die in juli plaatsvindt, is het nog koffiedik kijken of er al iets meer zal mogen”, vertelt schepen Vandromme.

Anti-verveelgids

“We zien dat het sport- en verenigingsleven stilletjes weer herstart, alles in kleine groepen en buiten weliswaar. We hopen dat de kermis in Klerken in augustus, wanneer vrijwel iedereen al gevaccineerd zal zijn, het ‘feest van de bevrijding’ zal zijn, maar dat is uiteraard onder voorbehoud.”

“Als gemeente zetten we nu vooral in op de jeugdkampen. Net als vorig jaar bieden we logistieke ondersteuning aan met name door het verdelen van ontsmettingsmateriaal en dergelijke. Er is dit jaar ook weer een ‘Anti-verveelgids’, iets bondiger dan vorige jaren maar met leuke activiteiten.”

“Er zijn ook nog geen wielerwedstrijden gepland. De eerste activiteiten die voorlopig op de agenda staan, zijn diverse vinkenzettingen, de doortocht van de Brugse Zot Classic 2021, een fietsevenement voor wielertoeristen en recreanten van de fietsclub Sint-Michielse Trappers WTC op zaterdag 29 mei, en de Megatour De France voor motoren op zaterdag 8 juli vanaf 8 tot 23.45 uur en op zondag 25 juli van 8 tot 20 uur.

Alle hoop is dus gesteld op de maand augustus, uiteraard op voorwaarde dat de coronacijfers goed blijven en dat iedereen gevaccineerd is. (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier