De Jonkman uit Brugge behoudt twee Michelinsterren, maar is groene ster kwijt

Filip Claeys van De Jonkman is totaal verrast door het verlies van zijn groene ster. © Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Filip Claeys van restaurant De Jonkman in Sint-Kruis blijft met twee Michelinsterren de koning van de Brugse restauranthouders. Maar opmerkelijk: na drie jaar is hij zijn ‘groene’ ster kwijt. Duurzaamheid staat nochtans hoog in de prioriteitenlijst van de voorzitter van de Noordzeechefs.

“Ik ben totaal verrast, ik wist het zelfs niet, voordat u mij contacteerde”, bekent Filip Claeys. Hij was maandag naar de Zoo van Antwerpen getrokken, waar de gastronomische gids Michelin de sterren onder de Belgische chefs bekendmaakte. De chef en zaakvoerder van De Jonkman in Sint-Kruis was verheugd dat Michelin hem opnieuw twee sterren toebedeelde.

Goed bezig

“Een bewijs dat we goed bezig zijn en onze keuken blijft evolueren en verfijnen”, zegt Filip Claeys, wiens restaurant al sedert 2012 onafgebroken twee Michelinsterren heeft. Het feit dat De Jonkman zijn ‘groene’ ster na drie jaren kwijt is, was maandagnamiddag even aan zijn aandacht ontsnapt.

“Ik ben enorm verbaasd. Als voorzitter van de Noordzeechefs ben ik al twaalf jaar bezig met duurzaamheid in de keuken. We serveren minder bekende vissoorten uit de Noordzee. Dat is mijn DNA, het zit in mijn filosofie en gedachtegoed als kok. Het voorbije jaar heb ik daar absoluut niet minder aandacht aan besteed.”

Bijvangsten

“Zoals de voorbije jaren moedigen we consumenten aan om op een verantwoorde manier om te gaan met onbeminde en minder bekende vissoorten en bijvangsten, gevangen door Belgische en Nederlandse vissers. Hanteert Michelin plots andere criteria voor het toekennen van een ‘groene’ ster? Ik zal om uitleg vragen”, aldus Filip Claeys.