Brugs sterrenrestaurant De Jonkman krijgt bronzen beelden op bezoek

Filip Claeys en Annelies Ysebaert in restaurant De Jonkman.© Foto Davy Coghe
Filip Claeys en Annelies Ysebaert in restaurant De Jonkman.© Foto Davy Coghe
Piet De Ville

Voor de ontvangst van de eerste echte klanten is het nog iets te vroeg maar chef Filip Claeys van De Jonkman in Sint-Kruis bij Brugge kreeg vandaag wel veertien bronzen beelden op bezoek. Een stunt van galerijhoudster Annelies Ysebaert die zo de door corona zwaar getroffen sectoren cultuur en horeca een hart onder de riem wil steken.

Bij restaurant De Jonkman in de Brugse deelgemeente Sint-Kruis zijn vandaag veertien grote en minder grote bronzen beelden te zien. De beelden zijn van de hand van de Franse kunstenaar Nicolas Laverenne en werden nooit eerder tentoongesteld in ons land.

“Het is een bijzondere periode geweest voor ons allemaal – en dat is het voor een stuk nog altijd – maar vooral de cultuur- en horecasector delen zwaar in de klappen”, verwijst initiatiefneemster en galerijhoudster Annelies Ysebaert naar de coronacrisis.

“De beelden van Lavarenne belichamen mensen die vrij zijn, dansend door de hemel, starend in de verte, naar de toekomst. Ze staan symbool voor de hoop die we koesteren en de vrijheid die, na alle coronaperikelen, weer naar ons lonkt. De kunstwerken worden normaal gezien altijd in open lucht tentoongesteld, maar voor deze gelegenheid schuiven alvast enkelen graag binnenskamers de benen onder tafel”, aldus Annelies.

Overdekt terras

“Met deze stunt sluiten we symbolisch een periode af en geven het startschot van een nieuw hoofdstuk waarin mensen opnieuw met volle teugen genieten van hun vrije tijd; en daar maken een restaurantbezoek en culturele uitstap in alle vrijheid zeker deel van uit.”

Chef Filip Claeys ziet in de beelden vooral het symbool van de veerkracht. “Die veerkracht hebben wij echt wel nodig nu in deze moeilijke tijden waarbij we al meer dan een jaar gesloten zijn. We hebben een heel moeilijke winter achter de rug maar het einde is in zicht”, zegt Filip Claeys.

“We staan dan ook te popelen om opnieuw gasten te ontvangen. Met enkel het terras te openen gaan we nog even wachten. Sowieso zullen we vanaf 1 juni opnieuw gasten ontvangen, ook als dat nog maar enkel buiten mag. Het terras kan grotendeels overdekt worden en we zullen zo’n veertig mensen een plaatsje kunnen geven.”

Meer info op https://galleryysebaert.be/ en https://www.dejonkman.be/nl .

(PDV/ foto DC)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.