Middelkerke / Horeca Middelkerke / Horeca Riskeren rebelse burgemeesters hun sjerp in terrasdiscussie? In theorie kan het De discussie over het heropenen van de terrassen aan horecazaken blijft in verschillende gemeenten nazinderen . Enkele rebelse burgemeesters leggen zich niet zomaar neer bij de 8ste mei van het Overlegcomité en willen koste wat kost vasthouden aan zaterdag 1 mei. In theorie kan hen dat hun sjerp kosten, maar volgens experten is de kans … gisteren om 12:39
Horeca Horeca Gouverneur Decaluwé over rebelse burgemeesters: “Draaiboek voor controles ligt klaar” gisteren om 12:38
Dadizele / Horeca Dadizele / Horeca Als horeca dat wil, dan kunnen terrassen in Dadizele op 1 mei toch al openen Burgemeester Vergote en schepen Ben Driss polsen de komende dagen bij de Dadizeelse horecaondernemers of ze al dan niet willen dat de horeca toch vroeger haar deuren mag openen. 14 april
Knokke-Heist / Horeca Knokke-Heist / Horeca Stranduitbaters Knokke-Heist smeken om opening terrassen: “De frigoboxtoeristen zijn opnieuw uitgevonden” “Met de stranduitbaters vzw Knokke-Heist schreven we een open brief met de dringende vraag om de terrassen te openen. Ze zijn broodnodig en veilig. Daarbij hebben we de volle steun van heel wat stranduitbatingen langsheen onze kust en de burgemeesters van de kustgemeenten”, zegt Frederik Torresan namens de vzw stranduitbaters Knokke-Heist. 12 april
Brugge / Horeca Brugge / Horeca Gezond ontbijten, lunchen en brunchen met Luisa in Brugge Wie lekker en vooral ook gezond wil ontbijten, lunchen en brunchen, kan daarvoor sinds kort terecht bij het Ontbijt Eiland van Luisa Musseler (31). “Ik ben begonnen als smoothiebar, maar bied nu ook slaatjes en wraps aan”, verduidelijkt Luisa. 9 april
Brugge / Horeca Brugge / Horeca Pizza takeaway-keten opent vestiging aan Katelijnepoort in Brugge Op de hoek van de Gentpoortvest met de Katelijnestraat is een vestiging van Pizza Talia’s Concept geopend. Je kunt er terecht voor takeaway pizza’s, pasta’s, en kleinere hapjes. 9 april
Brugge / Horeca Brugge / Horeca Raphaël Boudolf uit Brugge ruilt bedrijfsmanagement in voor delicatessenzaak Raphaël Boudolf, een geboren en getogen Bruggeling die met zijn gezin in Zwevezele woont, maakt een opmerkelijke carrièreswitch. De man werkte jarenlang als manager in het bedrijfsleven, maar start op 13 april met een delicatessenzaak langs de Gistelse Steenweg. 9 april
Oostende / Horeca Oostende / Horeca Oostends restaurant Diplomat viert 30ste verjaardag in mineur door corona “Van een chic restaurant naar een tearoom om er opnieuw een restaurant van te maken dat voor iedereen toegankelijk is.” Rita Nierynck (69) blikt terug op de geschiedenis van restaurant Diplomat dat ze dertig jaar geleden samen met haar dochter Gina Dury (48) op de Albert I-promenade opende. 9 april
Ieper / Horeca Ieper / Horeca Coronacommissaris adviseert heropening horeca op te schuiven naar midden mei Coronacommissaris Pedro Facon gaat in het Overlegcomité, dat zich woensdag over de coronamaatregelen buigt, adviseren de cafés en de restaurants ten vroegste midden mei te heropenen. Iepers zaakvoerder Alain Vansevenant kan zich vinden in het uitstel: “We kregen al signalen vanuit de horecakoepel dat 1 mei te vroeg ging zijn” 10 april
Lauwe / Horeca Lauwe / Horeca Zaakvoerders feestzaal New Etropal kijken uit naar heropening Rijen lege stoelen, verlaten tafels en luidsprekers die stof staan te happen. Het is het surrealistische beeld waarmee Ann Ryssaert (47) en Xavier Laporte (52) dagelijks worden geconfronteerd. In normale tijden bruist het hier van het leven, maar nu blijven de deuren van New Etropal in Lauwe op slot. Toch kijken de uitbaters hoopvol naar … 9 april
Assebroek / Horeca Assebroek / Horeca Café Assebroek wordt schoonheidssalon Na vele maanden van leegstand krijgt Café Assebroek op de hoek van de Astridlaan met de Camiel Vandenbusschestraat een nieuwe toekomst. 9 april
Bredene / Horeca Bredene / Horeca Bredens bedrijf BJ Create maakt unieke toonbank voor wijnzaak Vier ton blauw staal en beton, een uniek concept van vorm en uitzicht, plaats voor 888 flessen wijn en een avontuur om het van zee in Opwijk te krijgen: het metaalbedrijf BJ Create uit Bredene bouwde een van de ongetwijfeld meest indrukwekkende toonbanken van Vlaanderen. “Dit was een van onze grootste technische uitdagingen”, zeggen John … 10 april
Oostende / Horeca Oostende / Horeca Broodjeszaak Becky’s Place opent de deuren in Stene Op de hoek van de Gistelsesteenweg met de Dahlialaan opende Rebecca Aneca (49) onlangs haar eigen broodjeszaak ‘Becky’s Place’. “Als ik nog iets wou ondernemen in mijn leven, dan was nu het moment”, klinkt het overtuigd. 9 april
Bredene / Horeca Bredene / Horeca Donald Deschagt 25 jaar Seaweedchef bij Homard et la Moule in Bredene Donald Deschagt opende in 1996 het vernieuwde Mosselhuis, dat later Le Homard et la Moule werd, in de Bredense Duinenstraat. “Geen speciaal menu, maar ik dronk een zeewiertripel voor de 25ste verjaardag van het restaurant”, klinkt het. Donald nam het restaurant over van zijn ouders, die het 30 jaar uitbaatten. 8 april
Roeselare / Horeca Roeselare / Horeca Barin uit Roeselare is sommelier: “In mijn geboorteland krijg je hier zweepslagen voor” Geboren worden in een land met een strikt alcoholverbod, maar toch een carrière als sommelier ambiëren. Het levenspad van Barin Dinzad (27) uit Roeselare is verre van evident. Op jonge leeftijd vluchtte ze met haar familie richting België, waar ze voluit haar dromen nastreeft. “Ik ben zelf erg gelovig, maar wat maakt het nu uit … 9 april
Roeselare / Horeca Roeselare / Horeca Uitgetest: lekker en gezond je eigen bord vullen bij restaurant Mooma in Roeselare Eenvoudig, vers en lekker, dat is het credo van Anje Vanryckeghem en Luc Casier van restaurant Mooma. Op paaszondag passeerden we er om te proeven van hun afhaalmaaltijd: een slaatje met geitenkaas en asperges. “We kunnen rekenen op de steun van heel wat vaste klanten voor onze takeaway”, vertelt het koppel. 7 april
Oostende / Horeca Oostende / Horeca Legendarisch Gents wafelhuis strijkt neer op Oostendse Oosteroever Wafels, oliebollen, pannenkoeken, appelbeignets en zelfbereid ijs afhalen, kan voortaan op de Oosteroever in de Vuurtorenwijk van Oostende. Na de coronaperiode opent ‘Etablissement Max Consael’ er de deuren met een zithoek. “De authentieke elementen van het oude kermiskraam worden in het decor verwerkt”, aldus Yves Van Maldeghem, een rechtstreekse afstammeling van Max Consael. 6 april
Anzegem / Horeca Anzegem / Horeca Benoit en Gunther van Happy Friet in Anzegem blazen vijf kaarsjes uit Bij frituur Happy Friet op de Ingooigemplaats is het bijna alle dagen feest. Niet alleen omdat de frituur al vier jaar op rij verkozen is tot ‘Beste frituur van Anzegem’, maar vooral omwille van het enthousiasme waarmee Benoit Declercq en Gunther Vervaeke hun zaak sinds vijf jaar runnen. 4 april
Knokke-Heist / Horeca Knokke-Heist / Horeca Uber Eats levert nu ook in Knokke-Heist Uber Eats gaat uitbreiden aan onze kust en is daarom vanaf nu ook beschikbaar in Knokke-Heist. De keuze voor Knokke stad is gebaseerd op data die laat zien dat er rond de stad veel interesse is in de bezorgapp. Via de Uber Eats-app bestel je eenvoudig een maaltijd zonder dat je de deur uit hoeft. 3 april
Ledegem / Horeca Ledegem / Horeca Anja al voor derde keer uitbaatster café Torreke Anja Velle staat te popelen om straks opnieuw de deuren van café Torreke te openen. De 42-jarige cafébazin was tussen 2006 en 2008 en in 2015 al de uitbaatster van het café en keerde net voor de horecalockdown terug naar de zaak waar ze zich zo goed voelt. “Café doen is gewoon mijn ding.” 3 april
Kortrijk / Horeca Kortrijk / Horeca Trio maakt studentencafé van De Gouden Aap op Vlasmarkt in Kortrijk Studenten Chilaany Plamont (20) uit Ieper, Xander Beeckman (21) uit Oordegem en Charle Brys (21) uit Heule blazen café De Gouden Aap op de Kortrijkse Vlasmarkt nieuw leven in. “We worden een echt studentencafé, betaalbaar en met een breed bierassortiment”, klinkt het. 2 april
Dentergem / Horeca Dentergem / Horeca Dentergems Smulhoekje vervangt Friet-uurtje Friet-uurtje in de Meulebekesteenweg is amper gesloten of daar is al Dentergems Smulhoekje. Vanaf 1 april blazen Inge Declerck en Alain Brabant het frituurpand nieuw leven in. De basic frituur van vroeger wordt een eethuis waar ook dagelijks kip en ribbetjes aan ’t spit verkrijgbaar zijn. 2 april
Pittem / Horeca Pittem / Horeca Nieuwe uitbaatster van koffiehuis Castelly in Pittem belooft huiselijke sfeer te behouden Vorig jaar september liet Leen Pauwelijn weten dat ze ging stoppen met koffiehuis Castelly in de Tieltstraat, om aan de slag te gaan in het bedrijf van haar dochters. Lieve Lavens uit Emelgem nam op 1 april de scepter van Leen over. 2 april
Kuurne / Horeca Kuurne / Horeca Orde van de Ezel steekt Kuurnse horeca hart onder de riem Reeds een tweetal weken pakt de Orde van de Ezel uit met een uitnodigende banner op het marktplein die de inwoners van Kuurne warm moet maken om vanaf 1 mei weer op café of restaurant te gaan. Donderdagavond kregen de horeca-uitbaters ook nog een leuke attentie. 2 april
Roeselare / Horeca Roeselare / Horeca Bekend café ’t Rustoord heeft nieuwe eigenaar Café ‘t Rustoord in Roeselare heeft een nieuwe eigenaar. Dit ouderwetse stamcafé op de hoek van de Lindenstraat en Iepersestraat stond te koop sinds Nicole Noppe anderhalf jaar geleden uitgezwaaid werd door haar vaste klanten. 1 april
Brugge / Horeca Brugge / Horeca Heropening op 1 mei nadert, maar vindt sector wel voldoende personeel? “Job in de horeca dreigt knelpuntberoep te worden” De nog altijd geplande heropening van de horeca op zaterdag 1 mei komt steeds dichterbij, maar de sector kampt met een tekort aan helpende handen. Door de gedwongen sluiting is een deel van het personeel elders aan de slag gegaan en die lijken niet meteen terug te keren. “Ik zag de helft van mijn keukenbrigade … 1 april
Bredene / Horeca Bredene / Horeca Bredens café De Zeemeeuw viert 25ste verjaardag op een originele manier: “Wij vaccineren je met AstraZeemeeuwCa” Het zijn barre tijden voor de horeca en al helemaal voor Robby Verlee en Vanessa Debruyne, uitbaters van café De Zeemeeuw dat in 2021 zijn 25ste verjaardag viert. “We hadden een groot feest gepland, maar dat kan niet doorgaan. We hebben onze klanten dan maar gevraagd massaal verjaardagkaartjes in te sturen. Wie dat doet, krijgt … 1 april
Stene / Horeca Stene / Horeca De Vlasschaard in Stene-Dorp werd 150 jaar geleden opgetrokken De Vlasschaard in Stene-Dorp bestaat dit jaar 150 jaar. Oorspronkelijk heette de herberg ‘Het Paviljoen’, toen uitgebaat door Léopold Brackx en zijn echtgenote Amelia Flameygh. De laatste 19 jaar zorgt Hilde Vandenbroucke met haar kookkunsten voor culinair genot op het Oudstrijdersplein. 29 maart
Zerkegem / Horeca Zerkegem / Horeca Baliehof presenteert ontbijtboxen met eigen gemaakte en lokale producten: “Ontbijtbox is uniek in de streek” Baliehof, de bekende kaas- en zuivelboerderij uit Zerkegem, biedt versgemaakte ontbijtboxen aan met hun eigen gemaakte producten, aangevuld met lokale producten uit de streek. 28 maart
Ichtegem / Horeca Ichtegem / Horeca Thuisverpleegkundige Ilse versterkt traiteurzaak: “Onze zaak is een blijver, ook na deze coronacrisis” Peter Vanlandeghem (45) en Galliano Delem (20) namen eerder dit jaar een bestaande traiteurzaak over en verwelkomen nu Ilse Goubert (47) uit Torhout in hun zaak. 28 maart
Wervik / Horeca Wervik / Horeca “Voor babyborrel plaats voor 130 aanwezigen” In feestzaal Wervik Stoasche vindt ook met de nieuwe coronamaatregelen de eerste week van de paasvakantie op afspraak een opendeurweek plaats. “Om effectief aan zoveel mogelijk mensen te laten zien hoe het is, wat er allemaal aanwezig is, wat er kan en mag”, zeggen eigenaars Ludovic Catteeuw en Karolien Ramon die het geklasseerd gebouw kochten. 28 maart
Reningelst / Horeca Reningelst / Horeca Rode Berg Kaastaart is 100% West-Vlaams streekproduct: “Ambachtelijke taart” De ‘Rode Berg Kaastaart’ van Atelier Hortense uit de Pastoorstraat kreeg de erkenning van ‘100% West-Vlaams streekproduct’. Een paar jaar geleden viel die eer hen ook al eens te beurt, met een ander product. 28 maart
Waregem / Horeca Waregem / Horeca Geen pop-upbars deze zomer in Waregem In Waregem zullen er komende zomer geen pop-upbars te vinden zijn. Het stadsbestuur verleent geen toelatingen, om de bestaande horeca alle kansen te geven bij de heropening. 28 maart
Oostende / Horeca Oostende / Horeca Raamverkoop voor horeca biedt wat hoop voor de paasvakantie: “Waarom kon dit niet eerder?” Raamverkoop in het centrum van Oostende is al jaren verboden. Een burgemeestersbesluit maakt raamverkoop sinds vrijdag toch mogelijk. “We zijn blij dat we op deze manier toch een deel van de paasvakantie redden”, klinkt het bij Dave Mares (37) van restaurant L’apéro. 27 maart
Kortrijk / Horeca Kortrijk / Horeca Voortaan haal je met je wagen eten uit De Garage ‘Maak van Kortrijk dé takeawaystad van Vlaanderen!’ Die oproep van het Kortrijkse stadsbestuur en de daar bijhorende subsidie van 250 euro, viel niet in dovemansoren. De mannen van Bistro De Garage in de Aalbeeksesteenweg in Kortrijk deden het op een originele manier, met een drive-trough. 27 maart
Roeselare / Horeca Roeselare / Horeca Derry over zijn frituur en overleden broer: “Kijk nog steeds met hem naar De Kampioenen” Twee jaar geleden begon Thomas Deryckere, beter bekend als Derry, met frituur Derry’s. Hij heeft grootse plannen met de frituur. Als alles verloopt zoals gehoopt maakt de huidige barak, zoals hij zijn zaak zelf noemt, plaats voor een moderne frituur/wegrestaurant waar hij zich culinair kan uitleven. Thomas wil vooruit, al is dat niet altijd simpel. … 26 maart
Ieper / Horeca Ieper / Horeca Kurt moet ook tweede verjaardag van Biking Bar in mineur vieren: “Ik blijf overtuigd van dit concept” Ieper had zondag the place to be moeten zijn voor iedere wielerliefhebber, maar voor het tweede jaar op rij wordt het een lightversie van Gent-Wevelgem. Net als het Ieperse stadsbestuur had ook Kurt Titeca met Biking Box een andere return in gedachten toen de kattenstad de startplaats van dé West-Vlaamse klassieker bij uitstek kon binnenrijven. 25 maart
Poperinge / Horeca Poperinge / Horeca Culinair genieten naast koeien of in literaire villatuin De horeca zat het voorbije jaar niet stil. Chef Bert Recour uit Poperinge zocht en vond idyllische plekjes om op locatie te koken: naast de koeien op een boerderij en in een villatuin bij de Zwarteberg. 25 maart
Leisele / Horeca Leisele / Horeca Horecakoppel verbouwt hoeve tot feestzaal en B&B Twee jaar lang bouwden Stefaan Vertongen (42) en Petra Demaecker (40) aan hun grote droom: een feestzaal en B&B in de schaduw van de Stalijzermolen in Leisele. In afwachting tot ze op volle capaciteit hun gasten mogen verwelkomen in feestcomplex ‘Leon & Leonie’, willen ze daar deze zomer alvast een pop-uprestaurant in onderbrengen. 24 maart
Tielt / Horeca Tielt / Horeca Group Vlaemynck koopt hotel-restaurant El Parador Na 17 jaar stoppen Nick Ver Eecke en chef-kok Stefanie Verhaege eind dit jaar 2021 met de uitbating van het hotel-restaurant El Parador langs de Ruiseleedsesteenweg in Tielt. 23 maart
Oostende / Horeca Oostende / Horeca Stad Oostende laat tijdelijk raamverkoop toe tot heropening horeca Stad Oostende laat lokale handelaars vanaf vrijdag 26 maart toe om in de hele stad aan raamverkoop te doen, op voorwaarde dat ze dit coronaveilig en zonder afvaloverlast kunnen organiseren. Ze mogen wel geen alcohol verkopen. De handelaars mogen bovendien ook hun sanitair ter beschikking stellen. 23 maart
Knokke-Heist / Horeca Knokke-Heist / Horeca Hotel Lebeau 19 neemt nieuwe start Hotel Lebeau 19 is de nieuwste aanwinst van het ondernemersduo Karel Coudyser (48) en Wim Dereu (54). In hartje Zoute bouwen ze het villahotel van de familie Ide verder uit. Naast 26 moderne, comfortabele kamers pronkt het project met een luxe brasserie en een groot, zuidgericht terras met mooi zicht op de ongerepte natuur. 21 maart
Damme / Horeca Damme / Horeca Voormalige rijschool Boudry op wijk ’t Veld wordt omgebouwd tot frituur Je M’en Fous Het pand in de Stationsstraat waar jarenlang rijschool Boudry zat, krijgt een totaal nieuwe invulling. Liefhebbers van frietjes en op de plaat gebakken verse hamburgers kunnen er vanaf vrijdag 9 april terecht bij frituur Je M’en Fous van Jurgen De Sutter en Valerie Aerts. Zo krijgt wijk ’t Veld een eigen frituur. 21 maart
Brugge / Horeca Brugge / Horeca Manifestatie tegen horecasluiting in Brugge Uitbaters en sympathisanten van de Kings Club in Sint-Pieters bij Brugge organiseerden zaterdagnamiddag een protestmanifestatie tegen de coronamaatregelen waardoor de horeca nog altijd gesloten blijft. “Mijn overbuur mag in zijn voortuin tien mensen ontvangen voor een drankje en een hapje terwijl wij nog altijd ons terras niet mogen uitzetten”, zegt uitbater Hans Blanckaert. 20 maart
Oeselgem / Horeca Oeselgem / Horeca Dinner with the Queen koppelt respect voor de bijen aan gastronomie in Oeselgem Dinner with the Queen fleurt straks voor de derde keer de zomer op in de pluktuin van Purfruit in Oeselgem. Centraal bij dit evenement staat de kennismaking met het leven en werk van de bijen en het genieten van een vijfgangenmenu van de Vlaamse topchef Lieven Lootens. 19 maart
Gijverinkhove / Horeca Gijverinkhove / Horeca Restaurant ‘De drie ridders’ heeft nieuwe jonge uitbaters: “Gijverinkhove is helemaal ons ding” De jonge chef Bart van Renterghem en vriendin Emily Bauden hebben restaurant De drie ridders gekocht. In het 290 zielen tellende dorpje willen ze hun droom uitbouwen: mensen culinair laten genieten. Met de voetjes op de grond kijkt het koppel reikhalzend uit naar de datum van 1 mei. “Als je passie hebt voor je vak, … 19 maart
Roeselare / Horeca Roeselare / Horeca Streetfood wint in Roeselare aan populariteit nu de horeca nog steeds gesloten is Nu de horeca nog zeker gesloten is tot begin mei nemen veel mensen hun toevlucht tot takeaway. En sommige zaken maken daar al van voor de lockdown voor de horeca hun businessmodel van. We gingen op bezoek bij Pretzel King, Flooh’s en The Noodle Bar. 19 maart
Sint-Eloois-Vijve / Horeca Sint-Eloois-Vijve / Horeca Bart en Nele toveren Bistro Vive om tot Maison Vive De bekende Bistro Vive in Sint-Eloois-Vijve heeft nieuwe eigenaars. Cateraars Nele Kints (44) en Bart Campe (45) geven de zaak letterlijk en figuurlijk een nieuwe aanblik, want bij de heropening zal je er ook in het weekend terechtkunnen. Tot nu toe bleef de bistro steevast gesloten op zondag. 18 maart
Kortrijk / Horeca Kortrijk / Horeca Reservaties lopen vlot binnen in Kortrijkse restaurants De Kortrijkzanen hebben goesting om uit hun kot te komen. En dat ondervinden in de eerste plaats de restaurantuitbaters. Zelfs wie nog met geen woord repte over een opening, zit stilaan vol voor het magische weekend van 1 mei. 18 maart