Brugge / Horeca Brugge / Horeca Nicolas en Femke nemen café De Kuppe in Kuipersstraat over Evident is het niet, een café overnemen terwijl elke horecazaak al maanden verplicht gesloten is. Maar Femke Van Wayenberghe (19) en Nicolas de Scheemaecker zijn duidelijk van geen kleintje vervaard. Zodra het kan, staan zij klaar om volkscafé De Kuppe in de Kuipersstraat nieuw leven in te blazen. gisteren om 17:48
Brugge / Horeca Brugge / Horeca Pizza Onesto neemt intrek in voormalig pand café Den Arend 21 januari
Brugge / Horeca Brugge / Horeca Uitbaters ‘t Molenhuis investeren fors tijdens de coronasluiting 21 januari
Brugge / Horeca Brugge / Horeca Brugse straatkunstenaar Wietse maakt etiketten voor Santébier De Brugse kunstenaar Wietse, bekend voor zijn grote muurschilderingen, gaat een samenwerking aan met het nog jonge Brugse biermerk Santé. “Ik ben zelf wel een bierliefhebber dus dit is voor mij een mooie opdracht”, zegt Wietse. 21 januari
Ieper / Horeca Ieper / Horeca Cyril (24) werkt al drie jaar in Spaans driesterrenrestaurant: “Speeltuin voor een sommelier” Amper 24 is hij, maar Cyril Vermeulen uit Ieper werkt al drie jaar als sommelier op het allerhoogste niveau in El Celler de Can Roca. Het driesterrenrestaurant van de broers Roca in Gerona (Spanje) staat al tien jaar in de top drie van beste restaurants ter wereld. Voor een sommelier is het een droom om … 21 januari
Oostende / Horeca Oostende / Horeca Chef-kok Vito Centomani start restaurant op het water Het mogen dan helse tijden zijn voor de horecasector, het heeft Vito Centomani en zijn partner Katrien Baele er niet van weerhouden om voluit te gaan voor hun grote droom: een drijvend restaurant in de Mercator Marina. Het eerste aan de Belgische kust. 21 januari
Update Kortrijk / Horeca Update Kortrijk / Horeca Horecabazen zijn onzekerheid beu en zetten hun zaak ‘te koop’: “Geef ons alsjeblieft een datum” Van cafés in Aalbeke en Heule over bekende horecazaken in Kuurne en Harelbeke tot grote namen in het hart van de Kortrijkse horeca: overal gaan alle alarmbellen af. Met 125 opvallende immoborden met daarop ‘Zaak over te nemen door de overheid’ vragen ze aandacht voor de immense druk op hun sector. “Wij leven al acht … 21 januari
Vlissegem / Horeca Vlissegem / Horeca Nieuwe uitbaters ‘In den Witten Doorn’ hopen op 1 maart te openen Horecapartners Kaatje Van Daele (40) en Stefaan Douchy (49) bliezen de bekende historische herberg ‘In den Witten Doorn’ in Vlissegem tijdens het afgelopen coronajaar nieuw leven in. Voor de heropening mikken - of beter: hopen - ze op begin maart. “We popelen van ongeduld.” 15 januari
Beernem / Horeca Beernem / Horeca Kaapwijn verhuist naar grotere locatie Filip Van Damme en Vicky Sneppe hebben hun zaak in de Knesselarestraat, maar verhuizen nu naar de Bruggestraat. Door de coronacrisis moesten ze met Kaapwijn herbronnen, maar ze slaagden erin om beter en vooral anders uit de crisis te raken. 13 januari
Knokke-Heist / Horeca Knokke-Heist / Horeca Bartholomeus van twee naar nul en opnieuw naar twee sterren: “Een primeur in de sterrengids” In het voorjaar onderging sterrenrestaurant Bartholomeus op de Heistse zeedijk een totale metamorfose. Het moment voor chefkok Bart Desmidt (50) om met een compleet nieuw concept helemaal vanaf nul te beginnen. Een idee dat duidelijk in de smaak valt. Want nog geen jaar later schittert de Bartholomeus opnieuw met twee sterren. 14 januari
Brugge / Horeca Brugge / Horeca Langestraat in Brugge krijgt nu ook een Filipijns restaurant De broers Bert en Gijs Vanryckegem, zonen van een Filipijnse moeder en een Belgische vader, en hun jeugdvriend Ian Esprit starten maandag in de Langestraat met Tito’s Filipino Streetfood. “We wilden al lang iets doen met onze Filipijnse roots. Toen er hier een mooi pand vrijkwam, hebben we niet lang getwijfeld.” 14 januari
Knokke-Heist / Horeca Knokke-Heist / Horeca Het verhaal achter de eerste Michelinster van Boo Raan: “Niet slecht voor een meisje uit de jungle, hé?” Dokkoon Kapueak (38) en haar zakenpartner Patrick De Langhe (55) leefden de voorbije week op een roze wolk. Hun restaurant Boo Raan werd maandag de eerste Thai van het land met een Michelinster. “Niet slecht toch voor een meisje uit de jungle, dat leren koken heeft van haar oma”, knipoogt Patrick. 13 januari
Sint-Kruis / Horeca Sint-Kruis / Horeca IN KAART Michelin-sterren uitgereikt: West-Vlamingen zorgen voor indrukwekkend nieuw aantal sterren In Bergen vond vanmorgen de virtuele uitreiking van de Michelin-sterren plaats. Restaurant Castor (Beveren-Leie) en Bartholomeus (Knokke-Heist) krijgen hun tweede ster. Vier West-Vlaamse restaurants krijgen hun eerste Michelinster: Boo Raan (Knokke), Bar Bulot (Brugge), L'Envie (Zwevegem) en Willem Hiele (Koksijde). In de nieuwe ‘duurzame’ categorie, kreeg Filip Claeys van De Jonkman een Groene Ster. 11 januari
Roeselare / Horeca Roeselare / Horeca Reyhuys 53 lanceert eigen koffiemerk MOKk., zo heet het nieuwe koffiemerk. Het is een project van de Roeselaarse zaak Reyhuys 53, bekend van de ontbijten en straks ook als restaurant. 8 januari
Damme / Horeca Damme / Horeca Uitbater zomerbar in Ryckevelde wil permanente horecazaak Laurens Vogelaers, de exploitant van de populaire zomerbar Parkkaffee Ryckevelde, wil zijn kasteelhoeve omvormen tot ‘woning met horecazaak’ om er het hele jaar door te kunnen uitbaten. “Net als bij de zomerbar willen we in harmonie met de natuur werken en we zouden enkel in weekends en op feestdagen openen”, stelt Laurens. 7 januari
Waregem / Horeca Waregem / Horeca Waregems café De Klauwaert breidt uit De uitbaters van De Klauwaert op de Waregemse markt breiden hun zaak uit. Ze verruimen hun café met het naastgelegen voormalige kapsalon van Eugeen Van Praet. De verbouwingswerken, die startten in de tweede lockdown, zijn momenteel nog volop aan de gang. 7 januari
Roeselare / Horeca Roeselare / Horeca Bistro Twenty Seven in Roeselare stopt ermee door coronacrisis De coronacrisis heeft nog maar eens voor een Roeselaars horecaslachtoffer gezorgd. Na amper drie jaar gooit Bieke Rambour (30) van bistro Twenty Seven op De Munt noodgedwongen en met heel veel pijn in het hart de handdoek in de ring. 8 januari
Oudenburg / Horeca Oudenburg / Horeca Sabine Landschoot en Steven Decorte baten vanaf 15 december restaurant d’Abdij uit in Oudenburg De kogel is door de kerk voor de tweede horecazaak in de Abdijhoeve. De concessie van 15 jaar is toegewezen aan het koppel Sabine Landschoot en Steven Decorte. “We zullen onze zaak d’Abdij noemen, uiteraard niet moeilijk te achterhalen van waar de naam komt.” 4 januari
Sint-Kruis / Horeca Sint-Kruis / Horeca Vincent Vandamme opent Italiaanse traiteurzaak Cucina per Tutti in Brugse rand Aan de Maalsesteenweg in Sint-Kruis is de 45-jarige Vincent Vandamme uit Knokke-Heist gestart met zijn Cucina per Tutti. De traiteurszaak gespecialiseerd in Italiaanse gastronomie is gevestigd in het vroegere pand van de fietsenhandel Fiets, in het gedeelte tussen de Assebroeklaan en de Fortuinstraat. 30 december
Oostende / Horeca Oostende / Horeca Bier op doktersvoorschrift in coronatijden: gekker kan je het niet bedenken Café Manuscript en Resto Kafka uit Oostende slaan de handen in elkaar en openen samen take-away foodshop KA-MA’s in de Madridstraat. “Al meermaals is gebleken dat samenwerken in coronatijden de beste oplossing is”, klinkt het. 25 december
Knokke-Heist / Horeca Knokke-Heist / Horeca Gratis cartoons van Lectrr voor wie plaatselijke horeca steunt Het gemeentebestuur van Knokke-Heist pakt uit met een ludieke actie in de vorm van een bedankingskaart bij je afhaalmenu. Dit gebeurt in samenwerking met cartoonist Lectrr. 18 december
Deerlijk / Horeca Deerlijk / Horeca Lobster Fish uit Deerlijk is absolute nummer één in België in sector schaal -en schelpdieren Als je tijdens de eindejaarsdagen kreeft of oesters voorgeschoteld krijgt, is de kans bijzonder groot dat die bij Lobster Fish passeerden. “Zowat 58 ton is gereserveerd voor deze drukste periode van het jaar”, stelt ceo Christof Malysse, die met zijn bedrijf de absolute nummer één van België is in de sector van de schaal- en … 17 december
Oostende / Horeca Oostende / Horeca Nieuwe McDonald’s in de Vlaanderenstraat opent de deuren In de Vlaanderenstraat - om de hoek van het vorige restaurant - opende vandaag een nieuwe McDonald’s. De nieuwe vestiging vervangt het restaurant op het Wapenplein. Klanten worden voortaan - of toch wanneer het weer mag - aan tafel bediend. 14 december
Sint-Eloois-Vijve / Horeca Sint-Eloois-Vijve / Horeca Louis maakt je met een automaat alvast warm voor zijn restaurant Op de hoek van de Moerbosstraat en de Gentseweg in Sint-Eloois-Vijve vind je sinds maandag een nagelnieuwe automaat met bereide gerechten. Louis Buyck (24) biedt er zijn ‘Fou de Lou’ aan, in afwachting van het restaurant dat hij volgend jaar op de site wil bouwen. 10 december
Zulte / Horeca Zulte / Horeca Straf Gouden Boelsbier uit Zulte valt in de prijzen Het Straf Gouden Boelsbier, gebrouwen door vader en zoon Boels, is in de prijzen gevallen op de Brussels Beer Challenge. Vader Freddy en zoon Peter brouwen sinds 2017 hun eigen artisanale bieren. 9 december
Kortrijk / Horeca Kortrijk / Horeca Van laborante tot passievolle bakprinses van TartEclair Lindsey Christiaens (33) uit Kortrijk begon onlangs met haar eigen culinaire zaak. Ze verkoopt diverse gebakjes, taartjes en koekjes, inclusief gluten-, lactose- en suikervrije creaties. 4 december
Deerlijk / Horeca Deerlijk / Horeca Traiteurzaak Coup De Feu pakt uit met een grillcabane Net zoals heel wat ondernemers en zelfstandigen worden Jurgen Grymonprez en zijn echtgenote Dorothy Vercruysse van traiteurzaak Coup De Feu hard getroffen door de tweede lockdown en de sluiting voor de horeca. Ze blijven echter niet bij de pakken zitten en besloten te barbecuën in een gezellige buitenruimte. Enkele collega-ondernemers sloegen de handen in elkaar … 3 december
Harelbeke / Horeca Harelbeke / Horeca Le Coq d’Harlembois nodigt uit: “Met de camper op restaurant” Shari Logghe en Jo Taveirne van Le Coq d’Harlembois stellen hun parking ter beschikking van campers. Ze sloten zich namelijk aan bij Campermeal.be, een nieuw initiatief en trend: met de camper op restaurant gaan en eten op de parking. 3 december
Heule / Horeca Heule / Horeca Nieuw ‘taartje’ en 125 jaar oude madeira voor jarig kasteel van Heule De jonge Heulse ondernemers Bert De Clerck, Niek Bossaert en Thijs Clinckemaillie hebben een smakelijk plan uitgewerkt voor de 125ste verjaardag van het kasteel van Heule. Ze openden een fles madeira met dezelfde leeftijd en creëerden met die smaken een nieuw dessert. “We hebben al uren gediscussieerd of het een gebakje, een taartje, een ‘patéke’ … 3 december
Kortrijk / Horeca Kortrijk / Horeca Gainsbar start met ‘bierbordeel’ De mannen van de Gainsbar op de Kortrijkse Vlasmarkt staan erom bekend graag creatief uit de hoek te komen. Met hun ‘bierbordeel’, de allereerste bier drive-in van Kortrijk, slagen ze daar ook nu weer in. 2 december