Coronacrisis: alles over de gevolgen in Torhout (slot)

Hieronder vindt u een uitgebreid overzicht van de situatie in Torhout als gevolg van het gevreesde coronavirus. Wekenlang hebben we de toestand voor u op de voet gevolgd, maar hier eindigt ons overzicht. Bedankt om het zo talrijk te bekijken! We hebben er vele tienduizenden mensen mee bereikt, zo blijkt, meer dan 100.000 individuele lezers zelfs! En het overzicht werd honderden keren gedeeld. Uiteraard blijven we op www.kw.be paraat.

Ook het woonzorgcentrum Sint-Augustinus is door het coronavirus getroffen. © foto JS

Laatste nieuws. Hier stopt ons wekenlange overzicht. Het stadsbestuur zoekt vrijwilligers om de mondmaskers in Torhout van deur tot deur te verdelen. Zie hieronder.

Vrijwilligers voor verdeling van mondmaskers gezocht

Het stadsbestuur zoekt vrijwilligers om van deur tot deur mondmaskers aan de bevolking uit te delen (te voet, met de fiets of met de auto). Elke Torhoutenaar vanaf 6 jaar zal vanwege de stad gratis een herbruikbaar mondmasker ontvangen waarin een filter geplaatst kan worden. Het dragen van een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer voor iedereen die minstens 12 jaar is. Op de werkvloer zijn de maskers enkel noodzakelijk waar er geen onderlinge afstand van 1,50 meter gegarandeerd wordt. De wasbare mondmaskers voor volwassenen (vanaf 12 jaar) en voor kinderen (vanaf 6 jaar) zullen op naam verdeeld worden, samen met een set filters. Daar zijn vanaf 20 mei de vrijwilligers voor nodig. Het spreekt voor zich dat er uitsluitend gemotiveerde mensen gezocht worden. Die kunnen zich hier aanmelden. De vrijwilligers zullen heldere richtlijnen voor hun ronde krijgen.

Babbelboxen doorbreken isolement in rusthuis

Vanaf zaterdag 9 mei – in het moederdagweekend – wil het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus het isolement van zijn bewoners doorbreken met babbelboxen. De lockdown in het rusthuis duurt nu al negen weken en begint door te wegen. Het gebrek aan contact met naaste familieleden valt zwaar. De drie babbelboxen bevinden zich in de cafetaria van het woonzorgcentrum. In een veilige en gezellige omgeving kunnen de rusthuisbewoners, met voldoende afstand en gescheiden door een plexiwand, een gesprek met een dicht familielid houden. Na afspraak uiteraard. Net naast de boxen zijn grote afbeeldingen aangebracht van de kastelen van Wijnendale en d’Aertrycke om het buitengevoel en de vertrouwdheid met de eigen stad te versterken. U leest er hier over.

Wegwerkzaamheden nemen een nieuwe start

Heel wat grote wegwerkzaamheden in Torhout werden als gevolg van de coronacrisis stilgelegd. De projecten starten vanaf maandag 4 mei – sommige een weekje later – weer op. Uiteraard valt er in de buurt hinder te verwachten en zijn er her en der wegomleggingen voorzien. U leest er hier alles over.

Vierde coronadode in het woonzorgcentrum Sint-Augustinus

Goed en slecht nieuws liggen soms dicht bij elkaar. Twee genezen bewoners van het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus mochten op maandag 27 april de strikt afgescheiden cohorteafdeling weer verlaten, wat op gejuich en een erehaag onthaald werd. Maar intussen vallen er twee nieuwe coronadoden in het rusthuis te betreuren. Dat brengt het totaal op vier. U leest er hier over.

Coronida 2020 in plaats van Rembertcorrida

Het coronavirus legt alle grote sportevenementen lam. Dit jaar geen EK voetbal, geen Olympische Spelen en in Torhout geen… Rembertcorrida. Ter vervanging van die leerlingenloop lanceert de Scholengroep Sint-Rembert een origineel initiatief: de Coronida 2020. Een vernuftige oplossing om iedereen in deze bizarre tijden tot beweging aan te zetten. De Coronida start op maandag 27 april om 8.30 uur en eindigt op vrijdag 1 mei om 22 uur. Het gaat om een virtuele corrida met de bedoeling de (quaran)trainingen van de leerlingen en leraren niet verloren te laten gaan. U leest er hier over.

Klaas Gevaert levert de stad 2.500 mondmaskers

Torhoutenaar Klaas Gevaert heeft met zijn bedrijfje iCare 2.500 gecertificeerde FFP2-maskers aan de stad geleverd. Ze zijn uit China afkomstig, waar ze KN95-maskers genoemd worden. Klaas is zeker van de uitstekende kwaliteit van de maskers, want ze werden in een door België erkend labo getest. Plus: hij kent zijn betrouwbare leverancier. U leest er hier over.

1 miljoen euro coronasteun voor de bevolking

Het Torhoutse stadsbestuur trekt 1 miljoen euro uit voor steunmaatregelen in het kader van de coronacrisis. Onder het motto Torhout helpt willen de burgemeester en schepenen de welvaart en het welzijn van de bevolking zoveel mogelijk op peil houden. Het hulppakket wordt op maandag 4 mei ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd. Hoe en wat leest u hier.

Tweede corona-overlijden in Torhouts rusthuis

In het woonzorgcentrum Sint-Augustinus heeft het coronavirus aan een tweede bewoner het leven gekost. Na een hoogbejaarde vrouw een week geleden is er weer iemand aan Covid-19 overleden. Twee van de in totaal 13 besmette rusthuisbewoners zijn door het virus gestorven. U leest er hier over.

Marijke doet het klikken met 19 bekende Torhoutenaren

Ook in coronatijden zingt elk vogeltje zoals het gebekt is. En dus doet fotografe Marijke Debusschere waar ze goed in is: mooie foto’s maken. Ze lanceert een zwart-witreeks van 19 bekende Torhoutenaren die ze portretteert ‘in hun kot’. Gratis te bekijken via de sociale media. De reeks heet #toeroetinznkot. U leest er hier over.

13 van de 172 rusthuisbewoners met corona besmet

De voorbije dagen werden alle 172 bewoners van het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus getest op Covid-19. Er waren eerder al twaalf besmettingen vastgesteld en daar is gelukkig maar één bewoner bijgekomen, een bemoedigend resultaat. Van de dertien getroffen bewoners verblijven er elf op de afzonderlijke cohorteafdeling in het rusthuis, werd er één persoon naar het ziekenhuis gebracht en is er helaas één hoogbejaarde vrouw overleden. U leest er hier over.

Jongen van 16 maakt gezichtsmaskers met 3D-printer

Willem Beel (16), leerling aan het Torhoutse VTI, maakt gezichtsmaskers met behulp van zijn 3D-printer. De jongeman woont in de Kortemarkstraat in Torhout. Om de productie van de zogenoemde face shields te financieren, heeft hij crowdfunding opgestart: https://www.gofundme.com/f/3dgeprinte-maskers. U leest hier over zijn edele initiatief.

Dit jaar geen wandel- en loophappening Nacht van Vlaanderen

De Nationale Veiligheidsraad heeft op woensdag 15 april alle grote manifestaties tot eind augustus verboden. Dat betekent geen 41ste Nacht van Vlaanderen op vrijdag 19 juni. De befaamde wandel- en loophappening wordt geannuleerd. Vorig jaar namen zomaar eventjes 7.657 mensen deel aan de veertigste uitgave, een record. “Dat zal straks helaas niet het geval zijn”, klinkt Nacht-voorzitter Dirk Verduyn ontgoocheld. “De richtlijnen die door de Nationale Veiligheidsraad uitgevaardigd werden, laten ons geen keuze. Bijeenkomsten met veel mensen zijn niet toegestaan. We hadden ons voorgenomen om de definitieve beslissing over de Nacht uit te stellen tot eind april, maar dat is intussen achterhaald. Wie al ingeschreven is, krijgt een voucher voor de editie van 2021.” U leest er hier over.

Woonzorgcentrum Sint-Augustinus ziet bezoek niet zitten

De Nationale Veiligheidsgraad heeft op woensdag 15 april beslist dat wie in een rusthuis woont, alleen leeft of in een voorziening voor mensen met een handicap verblijft, voortaan bezoek mag krijgen van één persoon die geen coronasymptomen vertoont. Het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus heeft uiteraard kennis genomen van die nieuwe federale richtlijn, maar is er niet gelukkig mee. “We zien als stads- en OCMW-bestuur zoiets momenteel niet zitten”, luidt het. “In het rusthuis tellen we intussen 12 positief geteste bewoners. Hoe moeten we dan een bezoekregeling organiseren zonder de gezondheid van de andere bewoners en het personeel in het gedrang te brengen? Voor ons primeert de veiligheid. We zullen hierover nog communiceren.”

Dancefestival Land of Love wordt met een jaar uitgesteld

Minstens tot eind augustus geen massa-evenementen als gevolg van het coronavirus en dus geen Land of Love in Torhout. De vierde editie van het dancefestival stond pas op vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus geprogrammeerd, maar dat is nog net binnen de zomervakantie. Het is dus van de hemel naar de hel voor Frederick Muys, Frederik Desmet, Emma Couvreur en Kelly Vanhaerens van de organiserende vzw Festivents. Het thema van hun festival zou The Gates of Heaven worden, maar de hemeldeuren blijven gesloten. Alles wordt met een jaar uitgesteld. U leest er hier over.

Fabulous 50’s Party in Wijnendale geannuleerd

De Fabulous 50’s Party nabij tearoom-brasserie Wijnendale Station is geannuleerd. Het rockabilly-muziekfeest met diverse live bands zou op zaterdag 13 juni vanaf 17 uur plaatshebben en op zondag 14 juni vanaf 14 uur gevolgd worden door een dansnamiddag. Niets daarvan, de coronacrisis dwarsboomt de tweedaagse.

Dode bewoner door coronavirus in woonzorgcentrum Sint-Augustinus

Het coronavirus heeft op maandag 13 april een dodelijk slachtoffer gemaakt in het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus, waar er intussen al twaalf bewoners door Covid-19 besmet werden. Het stads- en OCMW-bestuur doet er samen met de directie van het rusthuis alles aan om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Besmette bewoners komen in een aparte afdeling terecht. Tegen donderdag zouden de testresultaten van iedereen in het woonzorgcentrum bekend moeten zijn. U leest er hier over.

Gitsy Streetband speelt halfuur deuntjes en liedjes aan woonzorgcentrum

Op woensdagnamiddag 8 april heeft de Gitsy Streetband met negen muzikanten uit het Houtland de bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Augustinus verrast met een wandelconcert. Er werden vrolijke deuntjes gespeeld en populaire liedjes zoals Op de purperen hei gezongen. Alles gebeurde onder een stralende zon. Het stadsbestuur en de directie van het rusthuis hadden de toestemming voor het optreden gegeven. Over dit mooie gebaar leest u hier.

Achtste garageverkoop in de buurt van de Gitsstraat afgelast

Op zondag 31 mei zou voor de achtste keer in de Gitsstraat, de Hertog van Arenbergstraat en de Beckhofstraat een garageverkoop plaatshebben. Het evenement was tot nu toe elk jaar een meevaller, maar gezien de coranacrisis wordt het dit keer afgelast. Voor een keertje gaat de leuze de rommelmarkt die altijd plaatsheeft niet op. Dat is onder meer voor de leefgroep Gitsstraat van Tordale een spijtige zaak, want die bewoners kijken nog meer dan wie ook reikhalzend naar de garageverkoop uit. De leefgroep organiseert het initiatief samen met Ronny Dyzers, die in de naburige Rijselstraat woont. Er zit niets anders op dan te wachten op de editie van mei 2021.

Deel van Oostendestraat bijna een maand afgesloten voor verkeer

Het deel van de Oostendestraat tussen de Hogestraat en de Hillestraat is van woensdag 8 april tot en met zondag 3 mei voor het doorgaand verkeer afgesloten. Die onderbreking zou eerder al hebben plaatsgehad, maar werd uitgesteld als gevolg van de corona-uitbraak. Nu wil de aannemer profiteren van het verminderde verkeer en de sluiting van de meeste winkels door de coronacrisis om de werkzaamheden aan te vatten. U leest er hier over.

Parkings nabij Torhoutse bossen deels weer open

Op maandag 6 april werden de parkings nabij de Torhoutse bossen voor auto’s afgesloten. Niet onlogisch, want je mocht in het kader van de coronacrisis niet met de wagen naar het bos rijden. Naar het bos fietsen en er je fiets stallen, bleef uiteraard wél toegelaten. Ook rolstoelgebruikers mochten er nog een parkeerplaatsje zoeken. Nu heeft het nationale crisiscentrum gezegd dat jonge gezinnen (met kinderen tot en met 5 jaar), zwangere vrouwen en ouderen met een beperkte mobiliteit (plus hun begeleiders) eveneens naar bossen en parken mogen rijden behalve op grote afstand en er dus mogen parkeren. Dat betekent dat de parkings nabij Groenhovebos, Wijnendalebos en het Ravenhofpark voor een deeltje weer open zijn. Hier leest u er alles over.

Niet met de auto rijden om hond uit te laten

Aan de hondenlosloopweide nabij het kasteeldomein Ravenhof aan de Karel de Ghelderelaan zijn de zitbanken weggenomen. Die werden te druk gebruikt en daarbij respecteerde lang niet elke aanwezige de noodzakelijke afstand ten opzichte van anderen. De auto nemen om je hond uit te laten op een verder gelegen locatie is niet toegelaten. Dit alles om de verplaatsingen zoveel mogelijk te beperken. U leest er hier over op het einde van het artikel.

Fe(e)stival van jubilerend Tordale wordt afgelast

Op zaterdag 2 mei zou het Fe(e)stival van Tordale een van de hoogtepunten worden uit het jubileumprogramma van de voorziening voor mensen met een beperking. Tordale bestaat 50 jaar en dat wordt met tal van activiteiten gevierd. Het Fe(e)stival was vanaf 11 uur in zaal De Mast voorzien met muziekoptredens door Dreun, De Ketnetband, de Broken Bottle Big Band, De Romeo’s, The Vanco Brothers en dj Maarten Vancoillie. Er zou voor een grote kidscorner, foodtrucks en een afterparty gezorgd worden. Maar helaas: daar trekt het coronavirus een dikke streep door. Er wordt nu geprobeerd om het evenement naar een latere datum te verplaatsen. Eerder werd ook al het jubileumtoneel Een plaats uit de duizend afgelast. Dat zal in het najaar in het cultuurcentrum de Brouckere plaatsvinden.

Spi’riet verplaatst concertavond naar volgend jaar

De vzw Spi’riet heeft beslist om de concertavond Spi’riet Presents van zaterdagavond 9 mei op de campus Eureka in de Rijselstraat niet te laten doorgaan. De oorzaak kent iedereen intussen: het coronavirus. Het evenement wordt verplaatst naar volgend jaar, met name op zaterdagavond 8 mei op dezelfde locatie. Stonden op de affiche: Truckdrivers, The Memphis, Pink Cadillac en El Bandido XXL. De opbrengst was bestemd voor Go! Eureka Torhout, Tordale Torhout, Zonnehart Aartrijke en Oranje Zedelgem. Voor alle info: www.spiriet.be.

Vanaf donderdag 9 april weer ontleningen bibliotheek

Vanaf donderdag 9 april maakt de stedelijke bibliotheek weer ontleningen mogelijk. Het gebouw zelf blijft uiteraard voor het publiek gesloten en dit minstens nog tot en met zondag 19 april. Maar er is een afhaaldienst voor reserveringen uitgewerkt. Net nu, in volle coronacrisis, hebben veel mensen namelijk nood aan een goed boek, een boeiende film of fijne muziek. Het reserveren gebeurt bij voorkeur online, maar kan eventueel ook telefonisch. Er kunnen maximum tien titels besteld worden en dit meteen voor een termijn van acht weken. Er is een digitale catalogus consulteerbaar. U leest hier hoe de vork aan de steel zit.

Grote psychische ramp te vrezen na de coronacrisis

Na de corona-epidemie valt een tweede gezondheidscrisis te vrezen: de mentale ramp, die zich nu al begint af te tekenen. Psychiater Tine Sabbe vreest het ergste, maar probeert toch hoopvol te blijven. De Torhoutse arts geeft tips om in zware tijden je geestelijke weerstand aan te scherpen. U leest het hele interview in de provinciale katern van onze gedrukte krant of hier.

Paaseieren met een boodschap dankzij Caritas en Chocolaterie Dumon

Caritas West-Vlaanderen, met het Torhoutse gemeenteraadslid Pieter Billiet als directeur, lanceert in samenwerking met de Torhoutse Chocolaterie Dumon en 16 zorgvoorzieningen de paasactie Applaus voor de zorg. In totaal 3.253 paaseieren – telkens met een boodschap in verstopt – worden komende week als verrassing aan vele honderden zorgverstrekkers cadeau gedaan. Een prachtige actie, waarover u hier alles kunt lezen.

Stadsbestuur schrapt alle eigen activiteiten in april en mei

Zoals door de federale overheid opgelegd, blijven de vrijetijdsdiensten van de stad gesloten tot en met zondag 19 april. Een verlenging tot en met zondag 3 mei is mogelijk. Om het aantal besmettingen tot een minimum te beperken, heeft het stadsbestuur beslist om alle eigen activiteiten en evenementen in april en mei te annuleren. Het gaat om zaken die door de stad zelf georganiseerd worden of die in de stedelijke infrastructuur plaatshebben. Voorlopig zijn de privé-organisatoren niet verplicht om na 19 april het voorbeeld van de stad te volgen. De lokale overheid vraagt de betrokkenen evenwel om goed na te denken of de in april of mei geplande activiteiten sowieso niet beter uitgesteld of geschrapt zouden worden.

Recyclagepark heropende de poorten voor wie een afspraak heeft

Sinds dinsdag 7 april kan de bevolking weer op het Torhoutse recyclagepark aan de Atelierstraat terecht, maar enkel na afspraak. Bovendien worden de bezoeken beperkt tot één beurt per gezin per twee weken en dit onder strikte voorwaarden. De heropening was noodzakelijk om de netheid van de stad te garanderen. Het sluikstorten bleek helaas in opmars te zijn. Een afspraak vastleggen, kan via 050 89 36 00. Er wordt gevraagd om enkel naar het recyclagepark te gaan als het écht noodzakelijk is. Hier leest u er alles over.

Nieuwe data voor vormselvieringen en eerste communies

Het bisdom heeft beslist om dit schooljaar geen vormsel- en eerstecommunievieringen meer te laten doorgaan. De reden voor het uitstel is bekend: het coronavirus. Deken Michel Roggeman heeft in overleg met de scholen en de catechisten nu al de nieuwe data voor de Torhoutse Petrusgemeenschap vastgelegd en bekendgemaakt. Supersnel dus, wat de betrokken gezinnen zeker zullen waarderen. De vieringen worden overgeheveld naar september en oktober, kort na de komende zomervakantie. Waar en wanneer leest u hier. Uitzonderlijk zal de deken het vormsel zelf toedienen.

Bierfeesten van Strike verhuizen naar eind oktober

Er is een nieuwe datum voor de Bierfeesten van de vzw Strike. Het evenement zou op zaterdag 21 maart hebben plaatsgehad, maar diende vanwege de coronacrisis geannuleerd te worden. De 19de editie van de populaire tirolerparty zal plaatshebben op zaterdagavond 31 oktober in zaal De Mast. “We zijn erin geslaagd om zowat de volledige line-up te behouden”, zegt voorzitter Anthony Becelaere. “Er zijn weliswaar wat wijzigingen in de volgorde van optreden, maar voor de rest hebben we enkel Die Schnappers moeten vervangen door Wim Soutaer. Treden voorts zoals voorzien op: ‘t Klein Muziekstje, De Alpenzusjes, Swoop, Cooldown Café, Schorre Chef & MC Vals, Daredevils en Ski-J Tône. We zijn van plan om de Bierfeesten ook de komende jaren in oktober te blijven organiseren en dus niet meer in het voorjaar. De aangekochte tickets blijven uiteraard geldig. Wie op de nieuwe datum niet aanwezig kan zijn, kan contact met ons opnemen via info@striketorhout.be. Eenmaal de coronaperiode voorbij is, zullen we met veel plezier tijdens de Bierfeesten samen een frisse pint drinken.” Info: www.striketorhout.be

Spoeddienst breidt uit met een grote tent

Om niets aan het toeval over te laten, heeft het Sint-Rembertziekenhuis (AZ Delta) zijn spoeddienst uitgebreid met een grote tent. Er is nog geen gebrek aan opvangcapaciteit in het ziekenhuis, maar toch maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Het gaat om een samenwerking met het stadsbestuur. Volgens burgemeester Audenaert is de tent goed geïsoleerd en voorzien van verwarming. Op de vloer wordt er een specifieke folie aangebracht, die gereinigd en ontsmet kan worden.

Gemeenteraadsdlid Koen Sap draagt ook zijn steentje bij

Velen proberen hun steentje bij te dragen om het coronavirus te lijf te gaan, soms met kleine, maar sowieso hartelijke gebaren. Zo heeft N-VA-gemeenteraadslid Koen Sap in totaal al 33 beschermingspakken en 50 mondmaskers aan de stad cadeau gedaan, goed voor zo’n 230 euro. “Ik weet dat dit al bij al niet veel is, maar alle beetjes helpen”, zegt hij. “De beschermingspakken zijn overalls in plastic. Ik blijf onverdroten doorzoeken naar die spullen, maar het is erg moeilijk om ze te vinden. Ik hoop dat andere lokale politici mijn voorbeeld volgen.”

Stadsbestuur helpt thuisverpleegkundigen, tandartsen en vroedvrouwen

Het stadsbestuur heeft een bestelling van FFP2-maskers geplaatst om ze ter beschikking te stellen van onder meer de Torhoutse thuisverpleegkundigen, de tandartsen en de vroedvrouwen. Dergelijke maskers sluiten de mond en neus goed af en voldoen aan strenge veiligheidsnormen. De door de stad aangekochte mondmaskers zullen aan de genoemde zorgverleners tegen aankoopprijs aangeboden worden. De eerste bedeling is vorig weekend al gebeurd. De thuisverpleegkundigen, tandartsen en vroedvrouwen ontvingen een link om de mondmaskers aan te vragen.

Babyspeciaalzaak mag dan toch niet beperkt heropenen

Winkels met basisvoorzieningen voor pasgeborenen zouden beperkt mogen heropenen. Dat was alvast wat Evadorable, de babyspeciaalzaak uit de Rijselstraat in Torhout, uit onduidelijke richtlijnen vanwege de overheid afgeleid had. Maar de knoop is doorgehakt: het mag niet. “We wilden onze klanten weer van dinsdag tot en met zaterdag in de namiddag verwelkomen”, zegt zaakvoerder Eva D’Hondt. “Ons weliswaar beperkend tot geboortelijsten en de essentiële spullen voor pasgeboren baby’s. En de nodige voorzorgsmaatregelen in acht nemend. Helaas hebben we het officiële bericht gekregen dat we de jonge ouders niet in onze winkel mogen ontvangen. Wat we wél mogen, is aan huis leveren. Wat we op vraag van klanten ook zullen doen.” Info: www.evadorable.be.

Leerkracht van Atheneum Eureka geeft les vanuit virtueel klaslokaal

Nu de scholen als gevolg van de coronacrisis gesloten zijn, geeft leerkracht Pieter Schutijser van het Atheneum Eureka in Torhout zijn lessen mechanica vanuit een virtueel klaslokaal. “We maken van de nood een deugd”, zegt directeur Ilse Coucke. U leest er hier over.

Sinds 30 maart noodopvang voor kinderen in ‘t Mezennestje

Sinds maandag 30 maart is het kinderdagverblijf ‘t Mezennestje op de hoek van de Oostendestraat en de Sint-Rembertlaan met noodopvang gestart, los van de gewone opvang voor de habitués. U leest er hier over. De doelgroep zijn kinderen vanaf de geboorte tot 3 jaar die in normale omstandigheden geen crèche of onthaalouder nodig hebben, maar door de coronacrisis uitzonderlijk niet bij bijvoorbeeld oma of opa terechtkunnen. Het gaat op de eerste plaats om kindjes van ouders die een essentieel beroep uitoefenen.

Ook noodkinderopvang in De Kikker op Don Bosco

Net als kinderopvang Mezennestje organiseert ook groepsopvang De Kikker in de Revinzestraat sinds maandag 30 maart noodopvang, los van de vertrouwde opvang voor de habitués. De doelgroep zijn kinderen vanaf de geboorte tot 3,5 jaar die in normale omstandigheden geen crèche of onthaalouder nodig hebben, maar door de coronacrisis uitzonderlijk niet bij bijvoorbeeld de grootouders terechtkunnen. Ook hier voornamelijk kindjes van zij die een essentieel beroep uitoefenen. Voor info: www.groepsopvangdekikker.be, 0485 84 27 06.

Geen dagreis bij Femma Don Bosco

Femma Don Bosco laat weten dat de voorziene dagreis van dinsdag 5 mei met bezoeken aan Breydelham en de hippodroom van Waregem geannuleerd wordt. Wellicht wordt de uitstap verplaatst naar september, maar er is nog geen nieuwe datum vastgelegd.

Familie Crombez begroet opa Remi vanop grote hoogte

Zondagnamiddag 29 maart heeft de familie Crombez voor een heuse stunt gezorgd aan het woonzorgcentrum Sint-Augustinus. Met een hijskraan vanop een vrachtwagen werd kleindochter Els Crombez in een hoogtekooi tot bij het raam van de 96-jarige Remi Crombez gehesen om de man met een spandoek een hart onder de riem te steken. Het stadsbestuur had geen toestemming gegeven voor de actie. U leest er hier alles over. Met beeldmateriaal!

Slachthuis schenkt ruim 200 wegwerpoveralls

Het slachthuis Van Hoornweder uit de Vredelaan heeft in het kader van de coronacrisis meer dan 200 wegwerpoveralls aan de stad geschonken. De overalls kunnen door het zorg- en veiligheidspersoneel gebruikt worden. Een mooi gebaar. U leest er hier over.

Ga niet op eigen houtje naar triagepost in zaal De Mast

In zaal De Mast in de Industrielaan is al een aantal dagen een triagepost operationeel. In de genoemde zaal komen plaatselijke patiënten terecht die mogelijk besmet zijn met het gevreesde coronavirus. Dat gebeurt enkel en alleen na telefonisch contact met de huisarts of de huisartsenwachtpost. Er wordt benadrukt dat het niet de bedoeling is dat mensen die denken dat ze symptomen vertonen, rechtstreeks naar de triagepost komen. Zonder doorverwijzing wordt er hen geen toegang tot de zaal verleend. U leest er hier alles over. Opgepast: de gepubliceerde foto is – puur ter illustratie van het artikel – er eentje van de verkiezingen van vorig jaar. Dus niet van de triagepost zelf!

Koareltjes van Wijndaele zetten fietszoektocht online

Wielerclub De Koareltjes van Wijndaele stelt een mooi gebaar voor wie in zijn eentje, met z’n tweeën of met het gezin een fietstochtje wil maken in deze zware coronatijden. De fietszoektocht die vorig jaar door de vereniging georganiseerd werd, wordt gratis online geplaatst. Het gaat om een rit van ongeveer 25 kilometer door Torhout. Jong en oud kunnen deelnemen, zolang ze de richtlijnen in het kader van de coronacrisis maar strikt respecteren. Dat betekent: ofwel in je eentje fietsen, ofwel met je gezin, ofwel met een vriend(in), maar wel voldoende afstand houden. Deelnemen kost niets, maar uiteraard zijn er geen prijzen aan de zoektocht verbonden. Info en inschrijvingen: info@dekoareltjesvanwijndaele.be.

VTI produceert gezichtsmaskers in transparante kunststof

Het Torhoutse VTI heeft ongeveer 1.100 transparante gezichtsmaskers gemaakt om zorgverleners te beschermen. Ze worden onder andere gebruikt in de triagepost in zaal De Mast. Bereidwillige leerkrachten en een leerling produceerden de maskers met vereende krachten. Prachtig vrijwilligerswerk, waarvoor de lasercutter van de school nodig was. De maskers worden namelijk uit harde kunststof gesneden. U leest hier over de eerste keer dat het VTI voor het maken van de maskers aan de slag ging.

Als gevolg van corona geen Buitenspeeldag dit jaar

De Buitenspeeldag van woensdag 22 april wordt in heel Vlaanderen geannuleerd en is dus ook in Torhout afgelast. Dat hebben Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle en de partners van het initiatief zopas samen beslist. De Buitenspeeldag was amper drie dagen na de paasvakantie voorzien, dus te vroeg om kinderen op te roepen om massaal samen buiten te ravotten. Het is nu uitkijken naar de Buitenspeeldag van woensdag 21 april… 2021.

The Black Cat organiseert pas vanaf september weer concerten

Jazzclub The Black Cat haalt in het kader van de coronacrisis resoluut de schaar boven. Er werden in één keer meteen vier concerten weggeknipt, telkens voorzien op dinsdagavond in zaal Club de B: op 31 maart het Wouter Van den Broeck Quartet, op 21 april Le temps d’une Chanson, op 12 mei The Archidukes en op 9 juni Banjax. Het bestuur gaat vanaf nu ijverig op zoek naar nieuwe data voor die optredens. Het eerstvolgende concert zal pas na de zomervakantie plaatshebben: op dinsdagavond 8 september ‘In Trio’ in Club de B. Voorlopig wordt het thuis muziek beluisteren. Voor info: www.theblackcat.be

Tal van openbare werven zijn stilgelegd

Pech voor de langverwachte stadskernvernieuwing. De uitvoering van het project is van start gegaan met de nutswerken in de Kortemarkstraat, maar die werden al na enkele dagen weer stilgelegd. De reden moet niet ver gezocht worden: de coronacrisis. Ook tal van andere openbare projecten werden uit voorzorg tijdelijk opgeschort: de nutswerken in de Noordlaan, de dito werken in de Parkstraat, de nutswerken in de Driekoningenstraat, de wegwerkzaamheden in de Parkstraat en de Bollestraat en de voorbereidende werkzaamheden voor de fietstunnel onder de spoorweg nabij de Tuinstraat en de Lichterveldestraat. Sommige projecten zijn intussen wél hervat.

Voorrang voor zorgverleners in voedingswinkels en apotheken

Burgemeester Audenaert heeft een besluit uitgevaardigd om het zorgpersoneel voorrang te geven in voedingswinkels en apotheken. Het gaat om een voorrangsregeling voor huisartsen, apothekers, (zelfstandige) verpleegkundigen en het personeel van ziekenhuizen, woonzorgcentra en thuiszorgdiensten. De maatregel is vooral bedoeld om zorgverleners te helpen die lange shiften draaien. Er moet in de winkels een voorrangskaart voorgelegd worden. Die kaarten worden uitgereikt aan de Torhoutse zorgverleners via de eerstelijnszone, het woonzorgcentrum Sint-Augustinus en het Sint-Rembertziekenhuis (AZ Delta). Enkel zelfstandige thuisverpleegkundigen kunnen een afspraak maken met het onthaal van het stadskantoor om hun voorrangskaart daar op te halen: 050 22 11 22.

Geen betalend parkeren tijdens de coronacrisis

In het Torhoutse stadscentrum wordt het betalend parkeren tot en met zondag 19 april opgeschort en hoef je evenmin je parkeerschijf te leggen. Logisch, want met gesloten winkels en horecazaken heeft het betalend parkeren weinig of geen nut. Je kunt dus geen retributie aan je been hebben. Je leest er hier over.

Kasteeldomein d’Aertrycke weer open voor buurtbewoners

Sinds vrijdag 20 maart was het provinciale kasteeldomein d’Aertrycke langs de Zeeweg voor het publiek afgesloten, maar vanaf maandag 23 maart kregen buurtbewoners toch weer toegang. Wandelen en sporten in de eigen omgeving worden namelijk aanbevolen en daar zijn het park en bos ideaal voor. Sowieso blijft de parking gesloten, want het is niet de bedoeling dat mensen van verder af er komen. Wandelen, joggen, hardlopen en/of fietsen zijn zowel voor de fysieke als de mentale gezondheid een aanrader. Maximum met z’n tweeën weliswaar. Dat kan ook perfect op de paden in Groenhove- en Wijnendalebos.

Hengelen is ook in je eentje niet toegestaan

In het kader van de coronacrisis zijn enkel wandelen, joggen, hardlopen en fietsen toegestane buitenactiviteiten. Hengelen hoort daar niet bij en is dus tot nader order verboden. Wie in zijn eentje zou willen vissen aan de vijvers van Groenhove, mag dat dus niet. Doe je het wel, dan ben je in overtreding.

Geen kerkelijke vieringen in de Goede Week

De Belgische bisschoppen hebben beslist om de schorsing van alle publieke kerkelijke vieringen te verlengen tot en met zondag 19 april. Dat betekent dat alle eucharistievieringen in de Goede Week vanaf Palmzondag en met Pasen als hoogtepunt vervallen. Om de gelovigen toe te laten de diensten eventueel te volgen via radio, televisie of livestream kan de bisschop op enkele plaatsen een uitzondering maken. Dan zullen slechts de noodzakelijke priesters en medewerkers aanwezig zijn om de opnames in de kerk mogelijk te maken. Deken Michel Roggeman laat intussen weten dat er voorlopig nog geen beslissing is gevallen over de eerste communies en de vormselvieringen.

Drie bewoners in quarantaine in Ter Remberthove

In het complex met assistentiewoningen Ter Remberthove op de hoek van de Noordlaan en de Oostendestraat werden drie bewoners uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Er wordt aangeraden om het bezoek aan de flats sterk te beperken. Van aangetoonde besmettingen door het coronavirus is er momenteel geen sprake. U leest er hier over.

Klokken Sint-Pieterskerk luiden elke avond om 20 uur

Voortaan zal elke avond om 20 uur de grote Petrusklok van de Sint-Pieterskerk luiden als een teken van solidariteit met zij die getroffen zijn door het coronavirus en met allen die het hoofd proberen te bieden aan deze crisis. Voorts zullen de klokken elke zondagmorgen luiden om 9.55 uur. Wie dat wenst, kan daarna om 10 uur de eucharistieviering op radio of televisie volgen. Deken Michel Roggeman meldt dat de vormelingen wenskaarten maken voor wie eenzaam is, voor de bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Augustinus en voor de mensen van het psychiatrisch verzorgingstehuis De Ent.

Stadsbestuur start sociale noodlijn

Sinds dinsdag 17 maart organiseert het stadsbestuur een sociale noodlijn. Mensen met een beperkt netwerk kunnen er terecht om te horen hoe ze geholpen kunnen worden, bijvoorbeeld door het inschakelen van vrijwilligers, het doen van boodschappen, het leveren van maaltijden aan huis of gewoon voor een geruststellende babbel. Het nummer van de noodlijn is 050 89 36 53. Daar neemt zeven dagen op de zeven iemand de telefoon aan, telkens tussen 9 en 18 uur.

Alle buitenspeelpleinen zijn gesloten

Sinds maandag 16 maart en nog zeker tot en met zondag 19 april zijn alle speelpleinen gesloten, groot en klein. Eerder was het speelplein van de stedelijke kinderboerderij al dicht. De sluiting is ter plaatse duidelijk zichtbaar. Er wordt aan de bevolking gevraagd om de maatregel strikt te respecteren, wat helaas niet altijd gebeurt.

Voorlopig geen verkoop van stickers voor restafvalzakken meer

Er worden sinds maandag 16 maart in het stadskantoor geen stickers voor oude restafvalzakken meer verkocht. Er zijn voldoende nieuwe zakken te koop via de winkelpunten. Er wordt gevraagd om voorlopig in elk geval nieuwe zakken te kopen. Eenmaal de coronacrisis voorbij is, zullen er uiteraard weer stickers verkrijgbaar zijn.

Geen bezoek toegestaan in het Sint-Rembertziekenhuis

In het Sint-Rembertziekenhuis en op de andere campussen van het AZ Delta is er geen bezoek meer toegestaan. Wel mogen de ouders hun kind of baby nog bezoeken op de afdeling kinderziekten en in de kraamafdeling. Evenmin geldt het verbod voor de naasten van mensen in een kritieke toestand of een eindelevensfase. Voor de noodzakelijke raadplegingen, onderzoeken en/of ingrepen mag er maximum één begeleider meekomen. Een aantal niet-dringende ingrepen wordt uitgesteld. Het ziekenhuisrestaurant is niet meer toegankelijk tot minstens zondag 19 april.

Terugbetaling sport- en boerderijkampen paasvakantie

De stedelijke sport- en boerderijkampen tijdens de paasvakantie van zaterdag 4 tot en met zondag 19 april zijn afgelast. Ook zal er in die periode geen speelpleinwerking op De Warande plaatshebben en gaat Torhout Beach nabij het stadspark niet door. Andere jeugdactiviteiten die niet door de stad georganiseerd worden, zijn eveneens tot en met zondag 19 april verboden. Wie aan een kamp zou deelnemen, krijgt zijn geld door de stad terugbetaald.

Stadsdiensten dicht tot en met 19 april

Tot en met minstens zondag 19 april zijn, op beperkte uitzonderingen na, de stadsdiensten niet meer toegankelijk. Niemand kan nog terecht bij de stedelijke sportdienst en evenmin op het sportstadion en in de sporthallen. Ook het zwembad blijft dicht. Voorts zijn de bibliotheek en de musea gesloten, net als het oud-stadhuis op de Markt. Ook het domein van de stedelijke kinderboerderij langs de Ieperse Heerweg is in de genoemde periode niet toegankelijk. Aan de Kunstacademie zijn alle lessen opgeschort tot en met zondag 19 april. In het stadskantoor kun je enkel na afspraak en voor dringende zaken terecht. Zie www.torhout.be.

Geen voorstellingen in cultuurcentrum de Brouckere

Tot en met eind mei annuleert het cultuurcentrum de Brouckere al zijn activiteiten. Er zullen dus geen voorstellingen plaatshebben: het cc gaat dicht. Wie een ticket voor een opvoering heeft gekocht, wordt gecontacteerd. Waar mogelijk probeert het cc een nieuwe datum vast te leggen. De tickets kunnen kosteloos geannuleerd worden. Er is keuze tussen omboeken of terugbetaling. Voor info: ccdb@torhout.be.

College van Burgemeester en Schepenen houdt afstand

Als gevolg van de coronacrisis houdt het College van Burgemeester en Schepenen letterlijk afstand. Sinds maandag 16 maart en dit tot en met de paasvakantie zijn er geen zitdagen van de burgemeester en de schepenen meer. Uiteraard blijven de politici wel via telefoon en mail bereikbaar. Hun contactgegevens zijn te vinden op www.torhout.be.

Voordracht door rouwexpert Manu Keirse gaat niet door

Op woensdag 15 april om 19.30 uur in het Diosecaan Dienstencentrum Groenhove zou rouwexpert Manu Keirse komen praten over zijn boek ‘Kinderen helpen bij verlies’. De voordracht wordt als gevolg van de coronacrisis geannuleerd. Van het boek, waarin Manu Keirse verdriet en rouw bespreekbaar maakt bij kinderen, zijn er al meer dan 25.000 exemplaren verkocht. Het is uitgegeven bij Lannoo.

Loopwedstrijd Road Runners wordt geannuleerd

Met start en aankomst in Wijnendale zou op zaterdag 18 april de 22ste Torhoutse Bosloop plaatshebben (voorheen de Kermisloop). Niets daarvan, want de organiserende Road Runners zien zich door de coronacrisis genoopt om hun loopwedstrijd van 11,8 kilometer te annuleren. Het ging om de vierde manche van het Running Center Criterium. Wellicht zullen latere wedstrijden in het kader van dat criterium wél plaatshebben, maar er wordt dit jaar sowieso geen eindklassement opgemaakt.

Batirun van Vives wordt afgelast

De gebouwenloop Batirun van Vives, voorzien op zondag 26 april met start om 10.30 uur aan zaal De Mast, werd eerst on hold geplaatst, maar is nu effectief afgelast. Eerder werd onder andere de Antwerp 10 miles – eveneens op zondag 26 april ook al geannuleerd.

Sint-Rembertcorrida wordt afgeblazen

De Sint-Rembertcorrida van de Scholengroep Sint-Rembert, voorzien op donderdagnamiddag 30 april, wordt afgeblazen. Dat heeft de directie van de scholengroep beslist. De onzekerheid over de evolutie van de coronacrisis speelt uiteraard mee, plus het inperken van het verlies aan lestijden. Vorig jaar namen 5.369 leerlingen en leerkrachten van het basis- en het secundair onderwijs aan de corrida deel.

Toneelkring Sint-Rembert verschuift komedie naar het najaar

Op 9, 14, 15 en 16 mei zou toneelkring Sint-Rembert in het cultuurcentrum de Brouckere de komedie ‘Le Bourgeois Gentilhomme’ van Molière opvoeren. In het kader van de coronacrisis worden de voorstellingen verplaatst naar november. De precieze data worden nog meegedeeld. De regie is in handen van Tom Goossens.

Huldefeest voor brandweerbevelhebber Bernard Diopere uitgesteld

Bernard Diopere gaat eind mei na een carrière van liefst 47 jaar bij de Torhoutse brandweer met pensioen. Hij wordt als postoverste opgevolgd door Alain Crombez. Er was op zondag 17 mei een groot huldefeest voor hem gepland, maar dat wordt in volle coronacrisis uit voorzorg afgeblazen. Het organiserende Comité B hoopt op een nieuwe datum voor de viering in september. U leest er hier over.

Blauw-Zwart Vrienden schrappen supportersavond

De supportersavond met de viering van het 30-jarige bestaan van de Torhoutse Blauw-Zwart Vrienden werd geschrapt. Het evenement was voorzien voor maandag 6 april. Het wordt verplaatst naar een nog nader te bepalen datum gedurende het volgende voetbalseizoen.

KWB-infoavond over elektrische fietsen ging niet door

De infoavond van KWB Content over elektrische fietsen en speed pedelecs werd afgelast. Hij zou op vrijdagavond 3 april om 19.30 uur in zaal De Bosgalm hebben plaatsgehad. De Torhoutse Fietsersbond zou er uitleg komen geven over hoe een elektrische fiets in de gezinnen een alternatief kan zijn voor een tweede wagen.

Start toeristisch seizoen wordt uitgesteld

Op woensdagavond 1 april zou in het Dienstenhuis Groenhove het nieuwe toeristische seizoen worden ingezet met de voorstelling van het programma 2020 voor zowel Torhout als Westtoer. De bijeenkomst ging uiteraard niet door, want daar is de coronacrisis alweer.

Gemeenteraadszitting uitgesteld

De gemeenteraadszitting van 30 maart is logischerwijze geannuleerd. De zitting werd voorlopig verplaatst naar maandag 4 mei om 19 uur in de Seminariezaal van het stadskantoor in de Aartrijkestraat.

NaGeBa Festifair in Groenhove verplaatst naar volgend jaar

Op zondag 29 maart zou in het Dienstencentrum Groenhove voor de vijfde keer de holistische gezondheidsbeurs NaGeBa plaatshebben. Voor het eerst ging de beurs gepaard met een heus festival met live muziek, dans, yoga, gongconcerten, zang, enzovoort. Vandaar de nieuwe, overkoepelende naam NaGeBa Festifair. Het organiserende Torhoutse koppel Andy Vanbeveren en Veerle Catteeu van het relaxatiecentrum Boventoon in de Landstraat moest echter in volle coronacrisis het festival opschorten. Het werd met een jaar uitgesteld tot zondag 28 maart 2021. Er is veel begrip voor de overmacht bij de standhouders, aldus Andy, en hopelijk ook bij de festivalbezoekers. De tickets blijven geldig voor volgend jaar. Info: www.nageba.be/nageba-festifair

Wedstrijd hondenclub Klein maar Dapper geannuleerd

De wedstrijd van hondenclub Klein maar Dapper op zondag 29 maart vanaf 8 uur langs de Luchtstraat op de wijk ‘t Rozeveld werd geannuleerd. Dat meldt voorzitter Valeer Vermander. Er hadden zich 20 deelnemers met hun verdedigingshond ingeschreven, het maximum aantal. Klein maar Dapper bestaat intussen 48 jaar en is een vzw geworden.

Geen opendeur in vrije basisschool Sint-Henricus

Op zaterdagvoormiddag 28 maart wou de vrije basisschool van Sint-Henricus een opendeur houden, maar die werd afgelast. Directeur Stijn Margodt en zijn leerkrachten konden de bezoekers die dag als gevolg van de coronacrisis niet verwelkomen. Uiteraard werd ook de barbecue geannuleerd die ‘s middags zou plaatshebben. De maaltijd was een initiatief van de oudervereniging. Info: sint-henricus@sint-rembert.be.

Lentefeest Kiwanis wordt verplaatst naar juni

Het Lentefeest van Kiwanis Torhout-Houtland dat gepland was voor zaterdag 28 maart werd als gevolg van de coronacrisis verplaatst naar zaterdag 6 juni. Alle al gereserveerde plaatsen worden overgeboekt naar de nieuwe datum. Het feest – met receptie en uitgebreid warm buffet – heeft op het Domein De Vossenberg in Hooglede plaats.

Orkesten van De Jongelingskring annuleren hun concerten

De overkoepelende De Jongelingskring meldt het annuleren van drie geplande concerten. Op zaterdag 28 maart het optreden door de Houtlandse Benjamins, op zaterdag 25 april door het Houtlands Jeugdensemble en op zondag 26 april door het Houtlands Harmonieorkest. Uiteraard hopen de muzikanten op betere tijden. Ze willen zo snel mogelijk weer kunnen repeteren en samen musiceren.

Nog geen nieuwe data voor concerten De Colores

De twee voorziene concerten van het koor van de zachte sector De Colores werden door de corona-uitbraak uitgesteld, maar er zijn nog geen nieuwe data voorzien. Na 42 jaar zeggen dirigent Filip Bisschop en de bestuursleden van het eerste uur het koor vaarwel, vandaar de twee geplande afscheidsconcerten ‘Adem’ in de kerk van Don Bosco: op zaterdag 28 maart om 19 uur en op zondag 29 maart om 17 uur. Het zondagsconcert was al uitverkocht, maar voor de zaterdag was er nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Uiteraard zullen de tickets geldig blijven. Info: voorzitter Marijke Dewitte, 0475 93 01 46.

Tordale moet jubileumtoneel uitstellen

Tordale bestaat 50 jaar en organiseert in het kader van die verjaardag de toneelproductie ‘Een plaats uit de duizend’ in een regie van Bart Cardoen. De opvoeringen waren gepland voor vrijdag 27 maart om 14 uur en om 20 uur in het cultuurcentrum de Brouckere, maar kunnen door de coronacrisis niet doorgaan. Dit uiteraard tot grote ontgoocheling van de 14 acterende cliënten, aangevuld met zes leerkrachten en vrijwilligers. Er wordt gezocht naar een nieuwe datum voor de voorstellingen, want regisseur Bart Cardoen en zijn spelers willen de geïnvesteerde energie niet verloren laten gaan. De nieuwe opvoeringen zullen in het najaar plaatshebben. Je kunt de toegangskaarten behouden of laten terugbetalen. Info: receptie@tordale.be.

Terugbetaling kaarten voor ontbijt tegen kanker

Op zondag 22 maart zou in zaal De Bosgalm voor de derde keer het ontbijt van Kom op tegen Kanker plaatsvinden. Het werd als gevolg van de coronacrisis geannuleerd. Wie een kaart gekocht heeft, kan zijn geld terugkrijgen bij de bestuursleden van het organiserende SKAT, met name Erna Christiaen, Alida Cloet en Christelle Demoor. Ter controle moeten de kaarten ingediend worden. Het geld niet terugvragen en voor het goede doel laten, kan natuurlijk ook en zou een mooi gebaar zijn.

Geen Culinair Solidair bij Broederlijk Delen

Op zondag 22 maart zouden Broederlijk Delen en de Petrusgemeenschap het initiatief Culinair Solidair organiseren, maar die maaltijd ten voordele van projecten in Senegal, Congo en Colombia werd afgeblazen. Dat gebeurde uiteraard in het kader van de coronacrisis. Culinair Solidair was voorzien in de parochiezaal van Wijnendale.

Strike op zoek naar nieuwe datum voor Bierfeesten

Quiz van Badmintonclub Torhout wordt afgelast

Op zaterdag 21 maart om 19 uur in zaal Club de B zou Badmintonclub Torhout zijn tweede quiz organiseren. Voorzitter Erik Descheemaecker en zijn bestuursleden hoopten maximum 35 ploegen te mogen verwelkomen om naar de hoofdprijs te dingen: een bon van 240 euro voor een etentje in restaurant Noord 57. De coranacrisis steekt daar een stokje voor: de quiz werd afgelast.

Sportcenter The Move biedt gratis lessen fitness aan

Op zaterdag 21 maart om 10.30 uur bood het Sportcenter The Move live op Facebook ruim een halfuur Body Toning voor thuis aan, 35 minuten om precies te zijn. De tweede les al. Wie wou deelnemen, hield een handdoek of een matje klaar, plus een fles water van 1 tot 2 liter, afhankelijk van hoe zwaar je de inspanning wenste. Het is de bedoeling om nog meer sessies te geven en die telkens 5 minuten langer te maken. Inneke Blockeel van The Move zorgt voor de deskundige uitleg en begeleiding. Ook kinderen kunnen probleemloos meedoen. Elk op zijn niveau!

Comedy@Sivi met Kamagurka uitgesteld tot 29 mei

Om hun buitenlandse stages te financieren, organiseren de leerlingen van 7 Logistics, Logistiek Duaal en de keuzemodule Logistiek van het Technisch Instituut Sint-Vincentius voor de negende keer Comedy@Sivi. Dit keer staat Kamagurka op de affiche, maar de voorziene show op vrijdagavond 20 maart werd als gevolg van de coronacrisis naar een latere datum verplaatst. Als het onheil tegen dan bezworen is, zal Kamagurka optreden op vrijdag 29 mei om 20 uur in de feestzaal van de Scholengroep Sint-Rembert. Alle al aangekochte tickets blijven uiteraard geldig. Wie nog kaarten wil kopen (12 euro) kan dat aan het Sivi-onthaal of via www.ticketwinkel.be. Kamagurka geniet vooral bekendheid als cartoonist, maar is ook theater- en televisiemaker en allround kunstenaar.

Woensdagmarkt uiteindelijk volledig geannuleerd

De Torhoutse woensdagmarkt van 18 maart zou aanvankelijk plaatshebben met uitsluitend marktkramers met voedingswaren, maar ook dat was niet het geval. Het stadsbestuur heeft in extremis beslist om de markt volledig te annuleren. Een streep door de rekening van mensen die nog graag wat verse voeding hadden willen kopen, maar wellicht de juiste ingreep in het kader van de volksgezondheid naar aanleiding van het coronavirus.

Lentemaal Fonds Palliatieve Thuiszorg geannuleerd

Op zondag 15 maart vanaf 11.30 uur in parochiezaal De Biekorf op de wijk Driekoningen had het Fonds Palliatieve Thuiszorg Torhout zijn jaarlijkse Lentemaal voorzien. Helaas kon het als gevolg van de coronacrisis niet doorgaan. Het fonds geeft financiële steun aan mensen die in een palliatief stadium van hun leven thuis verzorgd willen worden en steunt ook gezinnen die te maken krijgen met kinderkanker.

Neos blaast lunch en toneelvoorstelling af

Op zondag 15 maart om 11.30 uur in zaal Club de B zou Neos Torhout een toneelvoorstelling met lunch ten voordele van het home ‘t Groot Hersberge organiseren. In dat home worden jongeren tussen de 14 en de 21 jaar opgevangen die zich in verontrustende opvoedingssituaties bevinden. Na de maaltijd zou om 14.30 uur Theater Speranza het stuk De Droomexpres in een regie van Herman Becue opvoeren. De volledige activiteit werd echter afgeblazen. De boosdoener is bekend: het coronavirus. Info: Neos-secretaris Jozef VandenBussche, 050 21 30 16.

Geen opendeur in psychiatrisch verzorgingstehuis De Ent

De opendeur in het psychiatrisch verzorgingstehuis De Ent, voorzien op zondagnamiddag 15 maart, werd afgeblazen. Het initiatief kaderde in de Dag van de Zorg. De 60 bewoners keken er net als de begeleiders nochtans reikhalzend naar uit. Het was voor De Ent de allereerste opendeur sinds de opening vijftien jaar geleden. Er wordt gehoopt om het evenement op een latere datum te laten plaatsvinden, maar daarover bestaat nog geen zekerheid. Het psychiatrisch verzorgingstehuis is gelegen langs de Noordlaan, met toegang vanaf de Aartrijkestraat. De Ent is een onderdeel van Sint-Amandus uit Beernem. Het complex bestaat uit drie woonblokken: zowel individuele studio’s als groepsappartementen.

Lenteshopping van 14 en 15 maart ging niet door

De Lenteshopping van zaterdag 14 en zondag 15 maart in de stadskern is niet doorgegaan. De winkels en horecazaken bleven dicht, op de voedingszaken na uiteraard. De winkelacties in het kader van de Lenteshopping zullen op weekdagen wél blijven doorlopen. Ook privé shopping is in het weekend verboden.

Geen voordracht over bijenteelt bij Tuinhier

Op zondag 15 maart om 10 uur in de schuur van de stedelijke kinderboerderij zou Tuinhier een voordracht over de bijenteelt organiseren. Spreker Dieter Vandekerckhove is echter niet ter plaatse gekomen om het te hebben over de bijenrassen, de bijenkasten, de bestuiving, de producten, enzovoort. De voordracht werd afgelast.

Concert St. Patrick’s Day wordt een jaar verplaatst

Het concert St. Patrick’s Day, dat op zaterdag 14 maart vanaf 19 uur in zaal Club de B zou plaatshebben, werd geannuleerd. Het Ishtar-duo Vangheluwe-Vromans zou optreden, net als de folkrockband Et Encore. De avond zou afgerond worden door dj Bertrand, alias gemeenteraadslid Bertrand Vander Donckt. Het organiserende Jong Groen Torhout vraagt om de aangekochte tickets bij te houden, want het evenement wordt met een… jaar verplaatst tot zaterdag 20 maart 2021. De groep Et Encore en dj Bertrand hebben al bevestigd. Helaas moet het duo Vangheluwe-Vromans voor 2021 afhaken, maar er wordt een vervangende act gezocht.

Comedy Night van vzw Driekart voor dit jaar afgelast

De uitverkochte Comedy Night van de vzw Driekart op zaterdagavond 14 maart in Hostellerie ‘t Gravenhof werd afgelast. Op de affiche stonden Bram van der Velde, MC Christophe Stienlet, Thomas Smith, Zoe Bizoe en David Galle. Dit jaar nog een nieuwe datum voor het evenement vinden, is volgens Driekart-voorzitter Jürgen Soete onmogelijk. De zaal is de komende maanden niet vrij en bovendien willen de organisatoren voor de sfeer dat het tijdig donker is buiten, wat in de zomer niet het geval is. Wie een ticket heeft gekocht, wordt gecontacteerd en kan zijn geld terugvragen. Ook is het mogelijk om het ticket deels of volledig in Driekart-bier om te ruilen, waardoor de vzw de geleden verliezen voor een stukje kan compenseren. De volgende editie van de Comedy Night is voorzien op zaterdag 13 maart 2021 in zaal ‘t Gravenhof.

Euroschlagerparade wordt verplaatst

Concertevents verplaatste de geannuleerde Euroschlagerparade van zaterdag 14 maart naar zaterdag 28 november op dezelfde locatie: zaal De Mast in Torhout. De aangekochte tickets blijven geldig. Ook de zeven artiesten blijven gelijk, met name Christoff, Vader Abraham, Laura Lynn, Jettie Pallettie, Swoop, Yves Segers en Luc Steeno.

Ook De Kringwinkel gesloten

Als gevolg van de uitgevaardigde coronamaatregelen zijn alle vestigingen van De Kringwinkel minstens tot en met zondag 19 april gesloten. Eerder werd de Retrodag van zaterdag 14 maart in de Torhoutse Kringwinkel (Industrielaan) al afgeblazen. Maar nu geldt er een volledige sluiting.

Onthaalnamiddag Middenschool Sint-Rembert geannuleerd

De onthaalnamiddag voor de toekomstige eerstejaarsleerlingen van de Torhoutse Middenschool Sint-Rembert werd geannuleerd. De bijeenkomst was op zaterdagnamiddag 14 maart voorzien en lokt jaarlijks enkele honderden kinderen uit het zesde leerjaar van de basisschool samen met hun ouders. In principe zal de namiddag vervangen worden door een onthaalmoment op vrijdagavond 15 mei. Twee dagen later, op zondag 17 mei van 13.30 tot 17.30 uur, heeft de opendeur van de volledige Torhoutse campus van de Scholengroep Sint-Rembert plaats. Voor de middenschool is er nog een extra inschrijvingsmoment voorzien op woensdagnamiddag 29 april van 13.30 tot 19 uur.

Lerarenopleiding Vives schakelt over op afstandsonderwijs

Op de campus Torhout heeft de hogeschool Vives alle lessen zo goed als volledig stopgezet. De lerarenopleiding is overgeschakeld op afstandsonderwijs. Vives heeft daarin uitgebreide expertise. Alleen voor bepaalde praktijklessen is zoiets onmogelijk. Bij ontmoetingen in gesloten ruimten wordt nabijheid ontraden. Om het onderwijs op afstand goed te kunnen voorbereiden, werden vanaf vrijdag 13 maart alle onderwijsactiviteiten tijdelijk stilgelegd. De evenementen op de campus zijn tot en met de paasvakantie geannuleerd, net als excursies in binnen- en buitenland. De examens zullen in principe wél plaatsvinden zoals gepland. Dat zou in voldoende grote lokalen gebeuren.

Lenteverbroederingsfeest ging niet door

Het jaarlijkse Lenteverbroederingsfeest in het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus werd als gevolg van het coronavirus uit voorzorg afgelast. Het zou op vrijdag 13 maart hebben plaatsgehad. Het initiatief van de seniorenadviesraad SAR bestaat traditioneel uit een receptie in de cafetaria van het rusthuis, een rondgang in de kamers van de rusthuisbewoners, een kaarting en een gezellig samenzijn. Daar kwam niets van in huis, want het woonzorgcentrum werd de dag voordien al voor alle bezoekers afgesloten.

Geen bingoavond bij Koareltjes van Wijndaele

Wielervereniging De Koareltjes van Wijndaele heeft haar tweede bingoavond van vrijdag 13 maart om 20 uur in Taverne Stadhuis in Wijnendale uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet vastgelegd. De Koareltjes willen in het kader van de coronacrisis geen risico’s nemen. Wie deelnamekaarten heeft gekocht, wordt gevraagd om ze goed bij te houden, want ze blijven geldig.

Femma komt niet meer samen tot na de paasvakantie

Alle activiteiten van de vrouwenbeweging Femma Centrum zijn tot en met de paasvakantie geannuleerd. Daarna wordt het jaarprogramma, afhankelijk van de evolutie van de coronacrisis, al dan niet voortgezet.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.