Man (42) ernstig verbrand in gezicht bij installatie digitale meter: “Plots kwam een steekvlam uit het paneel”

Het arbeidsauditoraat bevestigt dat het gaat om een “ernstig arbeidsongeval”. © TP
Redactie KW

Een man uit Ichtegem liep dinsdag brandwonden op in z’n gezicht, toen hij een digitale meter installeerde in een woning in Elverdinge. “Plots ontstond een steekvlam vanuit het paneel.”

De hulpdiensten snelden dinsdagnamiddag naar de wijk Warande in het Ieperse dorp Elverdinge. “De melding was een kleine buitenbrand”, zegt Dirk Vandekerckhove, brandweerkapitein van Brandweer Westhoek. “Bij aankomst bleek het meer dan een kleine brand, waarop we preventief versterking vroegen van onze ladderwagen. De brand situeerde zich in een woning ter hoogte van de tellerkast voor gas en elektriciteit. Een installateur die er aan het werk was, liep brandwonden op in het gezicht door een steekvlam. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis.”

Plotse steekvlam

Het arbeidsauditoraat bevestigt dat het gaat om een “ernstig arbeidsongeval”. “BESIX was er in onderaanneming van Fluvius bezig met de installatie van digitale meters in particuliere woningen”, klinkt het. “Bij deze werken geraakte een werknemer van BESIX ernstig gewond. Tijdens het installatieproces in een van die woningen ontstond plots een steekvlam vanuit het paneel.”

Bewoners opgevangen

Het slachtoffer — een 42-jarige man uit Ichtegem — liep tweedegraads brandwonden op in zijn gelaat. “Het arbeidsauditoraat zal laten onderzoeken wat de precieze oorzaak was van het ongeval, en of dit al dan niet gepaard ging met eventuele tekortkomingen aan de Welzijnswet en de Codex Welzijn op het Werk”, aldus het arbeidsauditoraat. “Na het incident moet de elektrische installatie in de betrokken woning worden nagezien en herkeurd. De bewoners in de straat werden overgebracht naar opvang in de buurt.”

Niks gezien

“Ik was net aan het genieten van een stuutje met aardbeien, maar ik had snel gedaan met eten”, aldus een bewoonster, die liever anoniem blijft. “Ikzelf heb niks gezien en weet niet hoe het incident kon gebeuren.”

“Wij deden een korte nablussing, rookventilatie en nazicht”, aldus Vandekerckhove. “De elektriciteit werd tijdelijk afgesloten in de buurt uit voorzorg, maar ik verwachtte dat dit snel weer in orde was.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier