Torhout trekt voor bevolking 1 miljoen euro coronasteun uit

Lege terrassen op de Markt: de lokale handel en economie zullen de stadssteun goed kunnen gebruiken. © foto JS
Johan Sabbe

Het Torhoutse stadsbestuur trekt 1 miljoen euro uit voor steunmaatregelen in het kader van de coronacrisis. Onder het motto ‘Torhout helpt’ willen de burgemeester en schepenen de welvaart en het welzijn van de bevolking zoveel mogelijk op peil houden. Het hulppakket wordt op maandag 4 mei ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

De gemeenteraadszitting zal digitaal plaatsvinden via het programma Microsoft Teams. Elk raadslid zal van thuis uit de ‘vergadering’ kunnen bijwonen. Voor een keertje zonder publiek.

Ook stad zal serieus inkomstenverlies lijden

“Er hoeft geen tekeningetje bij dat de financiële situatie er voor nogal wat mensen weinig rooskleurig uitziet”, zegt schepen van Financiën Joost Cuvelier. “Sommigen moeten nu al wekenlang hun winkel of horecazaak sluiten, anderen vallen terug op het systeem van tijdelijke werkloosheid of zien hun inkomsten uit zelfstandige activiteiten wegzakken. Hoewel het voor de stad budgettair een zware inspanning vraagt, willen we helpen. 1 miljoen euro steun is niet weinig, maar het heeft geen zin om minder uit te geven, want dan schieten de steunmaatregelen hun doel voorbij.”

“Nochtans beseffen we maar al te goed dat ook de stadskas het op termijn met minder inkomsten zal moeten doen. Vooral voor wat de personenbelasting betreft. Normaal gezien krijgen we via de aanvullende gemeentebelasting daarop ongeveer 7 miljoen euro per jaar binnen. We vrezen dat dit straks naar schatting zo’n 600.000 euro minder zal zijn. Een serieus inkomstenverlies dus. Als mensen minder verdienen, betalen ze logischerwijze minder belastingen.”

De Torhoutbon krijgt een digitale versie

De steunmaatregelen dienen nog concreet uitgewerkt te worden, maar de algemene principes liggen vast. Joost Cuvelier: “De 1 miljoen euro wordt in drie delen opgesplitst: 400.000 euro voor de lokale handel en economie, 300.000 euro voor kwetsbare gezinnen en – wat uniek is, denken we – 300.000 euro voor de plaatselijke verenigingen en de wijkactiviteiten.”

Een van de maatregelen om de lokale economie aan te zwengelen, is het lanceren van een digitale versie van de Torhoutbon. Daarmee kan wellicht een jonger publiek bereikt worden dan met de papieren versie. “Over ten hoogste anderhalve maand zou de digitale Torhoutbon beschikbaar moeten zijn”, zegt Joost. “Om de koopkracht van de gezinnen te verhogen, zouden we vanuit de stad op de Torhoutbonnen korting kunnen geven. Zo’n bon van 50 euro kopen bijvoorbeeld, maar er maar 45 euro voor moeten betalen.”

De kwetsbare gezinnen zullen via het Sociaal Huis actief opgespoord worden. “Momenteel is onder meer de voedselbank niet actief en dat snijdt in het vel van mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. We dokteren nog uit hoe we hen het beste kunnen helpen.”

Steun voor verenigingen en wijkactiviteiten

Ten slotte is er de 300.000 euro coronasteun voor de verenigingen en wijkactiviteiten. “Ik heb nog niet gehoord dat zoiets in andere gemeenten gebeurt”, zegt Joost Cuvelier. “We vinden dit nochtans fundamenteel, want het verenigingsleven in onze stad bloeit en momenteel kunnen de verenigingen bijna nergens meer op sponsoring rekenen. De meeste handelaars hebben wel andere zorgen aan hun hoofd nu. We willen met onze steun kost wat kost dat de verenigingen het hoofd boven water kunnen houden. We zullen vooral kleinschalige activiteiten steunen, ook op de wijken. Want al is 300.000 euro een smak geld, je kunt met dat bedrag evenmin wonderen verwachten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier