https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Parkings bij Torhoutse bossen blijven gedeeltelijk open

De parkings nabij Groenhovebos (foto) en Wijnendalebos waren maandag nog volledig verboden terrein voor auto's, maar dat is nu gedeeltelijk weer veranderd. © foto JS
Johan Sabbe

Op maandag 6 april werden de parkings nabij de Torhoutse bossen voor auto’s afgesloten, omdat je sowieso toch niet met de wagen naar het bos mocht rijden. Maar daar komt de stad deels op terug, want het nationale crisiscentrum heeft nieuwe richtlijnen bekendgemaakt.

Die nieuwe regels zeggen dat jonge gezinnen met kinderen tot en met 5 jaar vanaf nu wél met de auto naar een nabijgelegen bos of park mogen. Dat geldt ook voor personen met een beperking, hun begeleiders en ouderen met een verminderde mobiliteit. En voor zwangere vrouwen.

Jonge gezinnen en mensen met beperkte mobiliteit mogen parkeren

Na rijp beraad had de stad beslist om de parkings bij Groenhovebos, Wijnendalebos en het Ravenhofpark af te sluiten. Als je er niet met de auto heen mag, heeft het weinig zin om de parkings open te houden, zo luidde de redenering. Maar de zoveelste nieuwe richtlijnen van het nationale crisiscentrum nopen tot aanpassingen. De parkings blijven in grotendeels afgesloten, maar er worden plaatsen vrijgelaten voor auto’s van mensen die voldoen aan de nieuwe, hogervermelde voorwaarden.

In Torhout was eerder al de vraag gerezen hoe mensen met een beperking, zeker de rolstoelgebruikers, in het bos of een park een frisse neus konden halen. Meestal kunnen zij met hun rolstoel niet van bij hun huis tot aan het bos rijden. “Voor hen maken we een uitzondering”, zei burgemeester Kristof Audenaert maandagmiddag al. “Zij mogen er parkeren. De politie is hiervan op de hoogte. Ze dienen weliswaar hun mindervalidenkaart goed zichtbaar achter de voorruit van de auto te leggen. En fietsers mogen uiteraard op de parking hun tweewieler achterlaten. We vragen niettemin om de afstandsregels te respecteren en er niet te blijven rondhangen.”

Het nationale crisiscentrum volgt die redenering, maar gaat een stap verder ten bate van jonge gezinnen, zwangere vrouwen en ouderen die niet goed uit de voeten kunnen. Die mogen voortaan weer naar bossen of parken rijden en er parkeren, zolang het maar niet te ver uit de buurt is. Niet vanuit Torhout naar de kust of de Ardennen dus. Dus wordt het afsluiten van de bosparkings gedeeltelijk ongedaan gemaakt.

Wandelen, joggen en fietsen blijven aanbevolen

Er wordt al een tijdje van hogerhand gevraagd om het wandelen en joggen in de eigen omgeving te doen of binnen fietsbereik. “Met de fiets kom je in onze eigen stad overal”, zei burgemeester Audenaert daarover. “Ook de bossen zijn perfect met de fiets bereikbaar voor een wandeling of een loopje. Althans als je fysiek mobiel genoeg bent.”

Een van de grote gevaren als gevolg van de strenge coronamaatregelen is namelijk dat mensen te weinig bewegen. Wandelen, joggen, hardlopen en fietsen worden ten zeerste aanbevolen. Dat mag in gezinsverband of met z’n tweeën, maximum één persoon samen met één goede vriend of vriendin. Gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen, hoeven geen afstand te houden, andere mensen wel. Ook wie met z’n tweeën gaat fietsen of joggen, wordt gevraagd de afstand van anderhalve meter te respecteren.

Voortaan zijn ook skaten, rolschaatsen en steppen weer toegestaan, zolang de betrokkene maar in beweging blijft. Het is evenwel verboden om ter plaatse te voetballen, te basketten of naar het skatepark gaan.

Geen zitbanken meer bij hondenlosloopweide

Intussen werden aan de hondenlosloopweide bij het kasteeldomein Ravenhof aan de Karel de Ghelderelaan de zitbanken weggenomen. Die werden te druk gebruikt en daarbij respecteerde lang niet elke aanwezige de noodzakelijke afstand ten opzichte van anderen. De auto nemen om je hond uit te laten op een verder gelegen locatie is niet toegelaten. Dit alles om de verplaatsingen zoveel mogelijk te beperken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten