Iconisch vissersrestaurant Het Mosselhuis heropent in Nieuwstraat, mét Sofie en Maroosje: “Nostalgie blijft ons uithangbord”

Voormalig uitbaatster Marie-Rose ‘Maroosje’ Bogaert (83) en Sofie Simoens, de huidige gastvrouw van Het Mosselhuis. Maroosje blijft er helpen in de keuken. © Davy Coghe Davy Coghe
Jan Degoe
Jan Degoe Chef Regio

Het populaire restaurant Het Mosselhuis in de Nieuwstraat in Oostende heropent op donderdag 16 mei. Met een nieuwe eigenaar, maar de altijd goedlachse gastvrouw Sofie blijft het gezicht van de zaak en ook chef Luc is nog steeds van de partij. “Wees gerust, eigenlijk blijft alles zoals het was. Nostalgie blijft ons uithangbord”, lacht Sofie. Maroosje (83), die de zaak vroeger uitbaatte, blijft een handje toesteken in de keuken.

Het was voor velen een verrassing dat het iconische restaurant op 8 februari de deuren sloot, maar na enkele aanpassingen is Het Mosselhuis klaar voor een nieuwe start. Het restaurant en bijhorende handelsfonds werden gekocht door Maat Bousard en Peter Hanssens uit Zottegem, die enkele noodzakelijke werken lieten uitvoeren. De investeerders sloten een overeenkomst met Sofie Simoens (56) en Luc Pierre (54) die de zaak blijven uitbaten.

Familierecept

Op 16 mei, door onvoorziene problemen een week later dan gepland, heropent de zaak voor enkele maanden om begin 2025 opnieuw twee maanden te sluiten. “De gevel en het terras zijn ondertussen aangepakt. Volgend jaar zal de keuken volledig gerenoveerd worden, net als de sanitaire ruimte, en installeren we airco in het restaurant. Dat wordt dan de definitieve nieuwe start van Het Mosselhuis 5.0”, zegt de nieuwe eigenaar.

Het Mosselhuis werd begin jaren zestig geopend door Lea Kiekens als visserscafé. “Destijds konden de vissers er, nadat ze in alle vroegte aanmeerden, terecht voor een poester en een warme hap”, vertelt Sofie. “Het café opende om 5 uur ’s morgens en bleef de hele dag drank en eten serveren.”

In 1980 werd de zaak verdergezet door Claudette en Marie-Rose ‘Maroosje’ Bogaert, de dochters van Lea. Zij serveerden mosselen en eenvoudige visgerechten, met verse frietjes en mayonaise naar een aloud familierecept van moeder Lea. Na de dood van Claudette in 2015 bleef Marie-Rose de zaak open houden.

Verse handgesneden frietjes

In 2018 nam Sofie samen met chef Luc Het Mosselhuis over, met respect voor de aloude tradities. “De rood-wit geblokte tafelkleedjes, de kleine kaart met dagverse producten, de handgesneden verse frietjes,… we moesten en wilden niets veranderen aan het concept”, zegt Sofie. “We hielden ook steevast de zogenaamde visserstafel vrij voor de gepensioneerde zeelui die hier dagelijks een glas kwamen drinken.”

“Ik ben blij dat ik weer kan helpen in de keuken, want dit is mijn lang leven” – Maroosje (83)

Maroosje bleef, ondanks haar leeftijd, aan boord. “De keuken van het Mosselhuis is haar lange leven en ze doet niets liever dan Luc bijstaan in de keuken om na de shift van een frisse pint te kunnen genieten. En dat zal ze ook na de heropening blijven doen”, lacht Sofie.

“Ik ben blij dat ik weer in de keuken sta, want dat heb ik de voorbije maanden gemist”, zegt Maroosje. “Zo lang het gaat, wil ik blijven helpen. Het Mosselhuis maakt al 50 jaar deel uit van mijn leven en ik kan het niet missen. Nu ga ik er weer fulltime aan de slag. Ik krijg vaak de vraag of Sofie en Luc familie zijn. Dat zijn ze niet, maar ze zijn het voor mij de voorbije jaren wel geworden.”

Oude keukenlift

Sofie kijkt uit naar de heropening. “Na enkele maanden thuis te zitten popel ik om er weer aan te beginnen. We zullen doorlopend open zijn van 11 uur tot 19.30 uur, maar sluiten wel op maandag, dinsdag en woensdag, behalve in vakantieperiodes. Dan zijn we ook op maandagmiddag open. Reserveren blijft aangewezen en zal voortaan ook online kunnen.”

“Het authentieke interieur blijft zoals het was, met tal van oude foto’s en verwijzingen naar de visserij. Ook de visserstafel blijft een begrip. En de keuken is dan wel opgesmukt, aan de oude keukenlift hebben we niet geraakt.”

Als de dampende mosselpotten of de vèsche toengsjes klaar zijn, zal nog steeds de luide ping weerklinken als de gerechten klaar zijn. Wij kunnen niet wachten…

Restaurant Het Mosselhuis, Nieuwstraat 14 in Oostende. Reserveren kan via www.hetmosselhuis.be. Meer info: 059 25 03 34 of 0471 53 56 00.