Torhoutse bibliotheek maakt ontleningen weer mogelijk

De bibliotheek gaat uiteraard nog niet open voor het publiek, maar er zijn wel weer ontleningen mogelijk. © foto JS
Johan Sabbe

Als gevolg van de coronacrisis is de Torhoutse stadsbibliotheek al enkele weken gesloten. Dat blijft minstens nog tot en met zondag 19 april zo, maar vanaf donderdag 9 april zijn er weer ontleningen mogelijk. De bib heeft een afhaalservice uitgewerkt.

De voorbije weken werd er in de bibliotheek in alle stilte hard gewerkt. De omschakeling naar nieuwe eenvormige Vlaamse software stond op het programma en dat proces is met succes afgerond. Bijgevolg is het uitleensysteem weer operationeel.

Maximum tien titels voor een termijn van acht weken

“Dat betekent dat er opnieuw ontleningen mogelijk zijn, ook in tijden van corona”, zegt schepen van Bibliotheek Lieselotte Denolf. “Er is een afhaaldienst voor reserveringen uitgewerkt, want voorlopig blijft de bib uiteraard voor het publiek verboden terrein. Maar anderzijds hebben net nu veel mensen nood aan een goed boek, een boeiende film of fijne muziek. Vandaar dat die dingen vanaf donderdag 9 april online of telefonisch gereserveerd kunnen worden en op een veilige manier afgehaald. Voor alle duidelijkheid: zonder dat de bib opengaat.”

Er moet meteen voor een termijn van acht weken besteld worden. De catalogus kan geraadpleegd worden via torhout.bibliotheek.be. Daarna is het de bedoeling om een online formulier in te vullen. Wie daar niet in slaagt of geen internet ter beschikking heeft, kan bellen naar de bib, 050 22 11 40. Er mogen maximum tien titels gereserveerd worden. Het is verstandig om een aantal reservetitels door te geven voor het geval bijvoorbeeld een boek al uitgeleend is.

Uit voorzorg wordt een strikte handhygiëne toegepast

Het afhalen kan met tijdslots van telkens een uur. Op het afgesproken moment bel je bij de bibliotheek in de Ravenhofstraat aan. Je toont je bibpas of EID en het gevraagde pakket wordt door het bibliotheekpersoneel klaargelegd in een corridor aan de ingang van het gebouw.

Bij het afhalen kan er niets teruggebracht worden dat je eerder ontleend hebt en nog thuis ligt. Alle termijnen worden automatisch verlengd totdat de bibliotheek weer haar normale werking opstart.

“Aangezien er indicaties zijn dat het coronavirus drie dagen op plastic kan overleven, nemen we de nodige voorzorgsmaatregelen”, aldus bibliotheekdirecteur Greta Naert. “Onze boeken zijn namelijk geplastificeerd. We hanteren een strikte handhygiëne en dragen handschoenen waar nodig. We reinigen ook de kaft van de boeken. We vragen de gebruikers om dezelfde handhygiëne toe te passen wanneer ze thuis het uitgeleende materiaal lezen, bekijken of beluisteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier