Klaas Gevaert levert 2.500 mondmaskers aan zijn stad Torhout

Burgemeester Kristof Audenaert nam de mondmaskers van Klaas Gevaert in ontvangst. © foto JS
Johan Sabbe

Het stadsbestuur heeft plannen om elke inwoner te voorzien van een gratis, kwalitatieve en herbruikbare mondmasker. Maar vooraleer het zover is, kan Torhout sowieso nog altijd FFP2-maskers voor zijn zorgverleners, hulpdiensten en vrijwilligers gebruiken. Die dingen in de huidige coronatijden vlot op de kop kunnen tikken en er bovendien zeker van zijn dat je geen koffiefilters in plaats van mondmaskers binnenkrijgt, is echter andere koek.

Getest in degelijk labo

Gelukkig zijn er op zulke momenten inwoners zoals Klaas Gevaert (40) uit de Aardenhuttestraat. Die werd vorig jaar nog genomineerd voor de nationale titel Verpleegkundige van het Jaar. Hij is vennoot in het snel groeiende bedrijf LG MediQs in Lichtervelde, dat verpleegkundigen uitstuurt naar zorginstellingen en ondernemingen. Daarnaast heeft hij een eigen bedrijfje iCare. Daarin participeert zijn schoonbroer Marc Dejonghe uit Meulebeke, de man van Silke Gevaert, de zus van Klaas. Met iCare heeft Klaas zopas 2.500 gecertificeerde FFP2-maskers aan de stad geleverd, in China KN95-maskers genoemd.

“Ik heb internationale contacten opgedaan dankzij Medica, de bekende beurs voor de nieuwste medische technologieën”, vertelt Klaas. “Die beurs heeft telkens in het Duitse Düsseldorf plaats. Zo heb ik bij een betrouwbare leverancier een groot aantal mondmaskers in China kunnen bestellen, momenteel hét land waar ze geproduceerd worden. De genoemde leverancier kan het zich ten opzichte van mij niet permitteren om bedrog te plegen en zal dat ook niet doen. Intussen zijn de maskers effectief aangekomen en hun kwaliteit is top. Ze werden in een door België erkend labo getest. De prijs viel redelijk mee, al moest ik in extremis nog 1.000 euro extra verzendingskosten ophoesten. Sommigen profiteren nu eenmaal van de situatie.”

Het stadsbestuur wou maar al te graag 2.500 van die mondmaskers aankopen en Klaas is ze enkele dagen geleden in het stadskantoor aan burgemeester Kristof Audenaert gaan brengen.

Hij legt zich nu samen met zijn schoonbroer Marc Dejonghe verder toe op de verkoop van mondmaskers, eventueel zelfs de productie van maskers in stof. De frisse ideeën zijn er alvast al.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier